Aktuelle nyheder - Andet

Længst varende opsving i USA’s historie

Længst varende opsving i USA’s historie

Dansk Byggeris cheføkonom peger på, at med mindre end et år til næste præsidentvalg vil hjulene blive holdt i gang

Del artiklen på

Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en kommentar til de såkaldte ”kongetal” fra USA - den månedlige jobrapport for november, hvor der blev skabt hele 266.000 nye jobs udenfor landbruget – siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg blandt andet, at forbruget på Thanksgiving- og Black Friday-ugen i 2019 steg med 18 procent i forhold til 2018:

- Det er da også privatforbruget, der holder dampen oppe i amerikansk økonomi. Det fortsatte opsving i USA har også stor betydning for dansk økonomi, både direkte og indirekte. Direkte fordi USA køber mange danske varer og her i 2019 kæmper med Tyskland om at være vores største eksportmarked. Men også indirekte, fordi stemningen i USA smitter af på hele verdensøkonomien, siger Bo Sandberg.

Længst varende opsving
Han peger på, at den kraftige jobvækst sikrer, at der lægges yderligere en måned til rekorden med det længst varende jobopsving i USA´s historie, idet der hver eneste måned siden september 2010 er der skabt flere jobs end, der er mistet:

- På bundlinjen er der i alt cirka 21,8 millioner flere jobs i USA, end der var for ni år siden, men der er visse tegn på, at det amerikanske opsving befinder sig i en moden fase. Det ses blandt andet ved, at der nu er væsentligt færre vikarjobs end tidligere i opsvinget. Samtidig er bankernes långivning for nedadgående og forbrugerne er mere optimistiske omkring den nuværende økonomiske situation end om den fremtidige, forklarer Dansk Byggeris cheføkonom.

Strejke mudrede i oktober
Han er overbevist om, at med mindre end et år til næste præsidentvalg er der næppe tvivl om, at hjulene vil blive holdt i gang, og at økonomien om nødvendigt vil blive stimuleret både med pengepolitik, skat og investeringer i 2020:

- I november var det vanen tro den amerikanske servicesektor, der med 206.000 job blev skabt nye arbejdspladser. Mens plusset på 54.000 i den for Trump så vigtige og højt profilerede industrisektor primært skyldes, at bilarbejderne i november kom tilbage fra den strejke, der mudrede oktober-kongetallet, slutter cheføkonomen.


Læs mere om Andet

9/12 2019
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen