
Skattetrykket falder voldsomt på grund af stigende BNP
Ifølge Finansministeriets ’Økonomisk Redegørelse, august 2022’er regeringens skøn for prisudviklingen på boligmarkedet et prisfald på -4,8 procent i 2023.
Af Dan Bjerring
Christiansborg
I en kommentar til Økonomisk Redegørelse siger Dansk Industris boligøkonom Bo Sandberg at ’sidste år er længe siden på boligmarkedet’:
- Det er mere usikre tider. Inflation og boligrenter er steget markant i 2022, og alt i alt er
boligbyrden steget kraftigt i løbet af 2022 - især i hovedstaden - og det vil særligt påvirke efterspørgslen og kreditvurderingerne i det konjunkturfølsomme marked for ejerlejligheder. Fra 2023 formentlig også for sommerhuse. Med forventninger til yderligere rentestigninger og boligprisfald, kan vi godt på nogle delmarkeder risikere selvforstærkende effekter mod slutningen af i år og i 2023, siger Bo Sandberg.
Ni år med fremgang
Ifølge DI’s boligøkonom er der i det hele taget tiltagende usikkerhed på boligmarkedet, som også rammer byggeriet og boliginvesteringerne. Efter ni år i træk med fremgang – inklusive i år forventer regeringen nu et dyk i boliginvesteringerne i 2023 på otte procent.
I øvrigt forventer regeringen et markant faldende skattetryk fra 47,4 procent i 2021 og helt ned til 42,6 procent i 2022 og 42,3 procent i 2023:
- Nu må vi se, om forventningens glæde endnu engang bliver den største. Hvis det faldende skattetryk i 2022 faktisk realiseres, skal den primære forklaring findes udenfor skattesystemet, idet BNP i 2022 – trods krig, inflation og nedjusteringer - ventes at vokse kraftigere end de offentlige indtægter, siger Bo Sandberg.
Dyr trippel-cocktail
Der er dog ét område, hvor man helt sikkert ikke kommer til at opleve faldende skattetryk – det er erhvervsejendomme:
- Her sår man foran en ’trippel-cocktail’ af stigende dækningsafgift i 2022, ny overfinansieret lagerbeskatning fra 2023 samt forringede afskrivningsmuligheder ligeledes i 2023. Det er Unødvendige tiltag, der desuden er rigtig dårligt timet overfor denne branche og erhvervslivet, siger Bo Sandberg.
All-time-high selskabsskat
Selskabsskatten ramte sidste år ’all-time-high’ med 3,7 procent af BNP, men Bo Sandbeg forventer, at i en noget sværere økonomisk periode med både krig, inflationspres og stigende materialepriser mere ’normale’ selskabsskatteprovenuer på henholdsvis 3,1 procent af BNP i 2022 og 2,9 procent af BNP i 2023:
- Et selskabsskatteprovenu, der svinger omkring 3,0 procent af BNP matcher dog provenuerne fra 2019 og 2020 – så under alle omstændigheder må man konkludere, at rygterne om selskabsskattens død er stærkt overdrevne, siger Bo Sandberg.