scroll
Når finansieringen er på plads, får Nordsjælland et transformeret museumMed transformationen af den eksisterende udstillingsbygning 'Skibshallerne' åbnes der til omgivelserne, mens en læringstrappe bliver centrum for museet som dannelses- og reflektionssted.

Når finansieringen er på plads, får Nordsjælland et transformeret museum

Med nyt skitseprojekt fra arkitektvirksomheden Aart er drømmen om nordkystmuseet, 'Livet ved havet', rykket tættere på. Museet skal tilbyde en helhedsoplevelse til glæde for både besøgende og lokale borgere

Museum Nordsjælland har i samarbejde med Gribskov Kommune og Gilleleje Museumsforening gennem mange år arbejdet på at skabe et nyt museum i Gilleleje.

Med et nyt skitseprojekt, der i tæt samarbejde med styregruppen for museet er tegnet af Aart, er realiseringen af museet rykket et vigtigt skridt nærmere.

Lokale såvel som turister kan således glæde sig til nye udstillinger om menneskets samspil med havet ved Sjællands nordkyst fra oldtiden og helt frem til i dag - bl.a. kulturmødet mellem fiskere og sommergæsterne på Nordkysten og den gribende lokale fortælling om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943.

- Med skiftende særudstillinger, involverende aktiviteter og med en åben have med offentlig adgang er det vores ambition, at det nye museum skal være et kulturelt samlingspunkt for borgere i hele Gribskov Kommune, for sommerhusgæster og for turister, siger direktør for Museum Nordsjælland, Julie Bouchet.

Det nye nordkystmuseum er placeret midt i Gillelejes gamle fiskerleje, hvor det eksisterende museum ligger i dag.

Med Aarts skitseprojekt er der kommet et stort fokus på konvertering af det eksisterende. Bæredygtige løsninger som genbrug og bevaring samt en skånsom indpasning i det kulturhistoriske miljø er således blevet helt centrale elementer i planerne for det nye museum.

- Vores projekt tager afsæt i, hvordan arkitektur kan hjælpe os i den grønne omstilling ved at transformere de bygninger, der allerede findes.

- Samtidig ønsker vi at skabe et signifikant byggeri, der både indskriver sig harmonisk i sin kontekst og skaber rammerne om en ny samlet museumsoplevelse, fortæller Helene Anker Kure, der er arkitekt hos Aart, og tilføjer:

- Vi er stolte over, at vi har fået muligheden for at tegne et skitseprojekt til et nyt museum i det gamle fiskerleje i Gilleleje. Et museum som både bliver en attraktion og et nyt samlingspunkt for byen.

For at skabe en større helhed på grunden og skabe sammenhæng mellem udstillingerne skal den nuværende udstillingsbygning 'Skibshallerne' transformeres, mens et utidssvarende øldepot fra 1969 nedrives for at skabe plads til en nyopført udvidelse, der blandt andet rummer reception, café og udstillinger.

Som en del af museet etableres også en museumshave, der som en levende, grøn ramme for besøget tilbyder nye pladser og udendørs opholdsrum med offentlig passage til glæde for lokalmiljøet.

Også klimamæssigt vil projektet være en gevinst, idet udvidelsens CO2-udgift som minimum medfører et tilsvarende lavere energiforbrug i forhold til det gamle museum.

- For os har det været utrolig vigtigt, at der er tænkt bæredygtighed ind i museumsprojektet, og vi er glade for at være så langt på vej med et nyt museum, som kan være med til at skabe trivsel og fællesskaber, siger Pia Foght, der er formand for Kultur- Idræt og Fritidsforbundet i Gribskov kommune.

Også Gilleleje Museumsforening, der tirsdag d. 14. maj har stemt ja til hensigtserklæringen om at overdrage grunden til projektet, ser frem til at realisere visionerne for nordkystmuseet.

Men selv om stregerne er tegnet, er det endnu uklart, hvornår museet kan slå dørene op for publikum, da selve finansieringen, der forventes at løbe op i ca. 50 mio. kr. først skal på plads.

-dc

16/5 2024
 • Ny projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  Ny projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  arkitektur ›Med Projekt Start har Dreyers Fond og Arkitektforeningen sat sig for at hjælpe kommuner og tegnestuer med at finde hinanden og arbejde sammen om konkrete projekter. 20 tegnestuer, som skal matches med konkrete opgaver i kommunerne, er udvalgt
 • Nordens største kollegie har fået en større makeover

  Nordens største kollegie har fået en større makeover

  arkitektur ›1024 lejemål på Øresundskollegiet på Amager har igennem tiden været det første hjem for mange studerende. Med sin lange historie opstod der et behov for udskiftning af kollegiets 1600 vinduer og døre
 • Hvordan skal København se ud i fremtiden?

  Hvordan skal København se ud i fremtiden?

  arkitektur ›Første fase af idékonkurrencen 'Fingerplan 2.0' er afsluttet, og 43 visioner for hovedstadsområdets fremtid er kommet ind fra både Danmark og andre lande i Norden. Fem vindere skal nu vælges til at omsætte visionerne til konkrete forslag
 • Efter 27 år: Arkitekt sælger sit livsværk til rådgiver

  Efter 27 år: Arkitekt sælger sit livsværk til rådgiver

  arkitektur ›Arkitektfirmaet Tegnestuen Svalebæk er blevet opkøbt af arkitekt- og ingeniørfirmaet ARCnordic, som derved får flere ben at stå på
 • Bjarne Ingels Group skal tegne undervisningsbygning til arkitektskole i USA

  Bjarne Ingels Group skal tegne undervisningsbygning til arkitektskole i USA

  arkitektur ›Den kubeformede bygning til University of Kansas' School of Architecture & Design er på 4650 m2 og strækker sig over seks etager og vil blive konstrueret i massivt træ karakteriseret af store rumhøjder og forbundet til den historiske campus omkring skolen
 • Arkitektstue slår kløerne i Københavns tidligere stadsarkitekt

  Arkitektstue slår kløerne i Københavns tidligere stadsarkitekt

  arkitektur ›Nordic Office of Architecture hyrer Camilla van Deurs, som bliver ansvarlig og leder for tegnestuens nye fagområde, strategisk byudvikling
 • Arkitema følger Cowi til Island

  Arkitema følger Cowi til Island

  arkitektur ›Med åbningen af et kontor på Island forventer Arkitema at få del i et attraktivt marked, med mange spændende projekter. Hallgrímur Thor Sigurdsson kommer til at stå i spidsen for kontoret, der slås sammen med Cowis kontorer i Reykjavik
 • Lanternen triumferer i Cannes

  Lanternen triumferer i Cannes

  byggeri ›Maritimt Center i Esbjerg vinder Mipim Awards 2024 inden for kategorien Best Cultural, Sports & Education Project. Arkitekterne bag er danske Werk og norske Snøhetta. Bygherre er Esbjerg Kommune