Aktuelle nyheder - Biler til byggebranchen

En fransk brintfabrik Fiks og færdig i Flins. Den første brintmotor til Renault Master er klar til brug.

En fransk brintfabrik

Renault har åbnet en ny H2-fabrik vest for Paris, der fremstiller ’plug-and-play’-brintenheder til koncernens varebiler. Den franske producent forventer at have 30 % af det europæiske brintmarked i 2030

Del artiklen på

Af Jørli Petersen

Hyvia er på kort tid blevet et kendt selskab i den omfattende Renault koncern, og i det meget tidlige forår 2022 har Hyvia indviet den nye H2-fabrik i Flins, der ligger lige vest for Paris ved floden Seinen.

Den nye fabrik har startet sin første produktionslinje, hvor man fremstiller ’plug-and-play’-brintenheder til Renault-varebiler. I koncernen kalder man pakken for power-plug, og den første Renault på brint er som tidligere beskrevet den store Renault Master.

Hyvia producerer en færdig kassette til indbygning i Master. Når kassen er skruet fast under bilen, skal man kun tilslutte brinttanken og forbinde de løsthængende stik, og en ny Master H2 er klar til start.

Mystisk valg af brintløsning
Den første H2 Master bliver forsynet med et mindre batteri og en elmotor på 76 HK. Brændselscellen fremstiller løbede elektrisk energi. Det, der ikke måtte blive brugt med det samme, bliver lagret på batteriet, og hvis batteriet ikke kan lagre den overskydende energi, bliver der skruet ned for ydelsen i brændselscellen.

Den nye type færdige brint-kassette fra Hyvia kan laves i alle størrelser. Hvorfor Renault har valgt en begrænset type brintløsning på 76 HK er uvist, mens Toyota har valgt en brintløsning på 176 HK til Mirai, Hyundai kører med 163 HK i Nexo. Men denne brintpakke fra Renault er kun den første.

Ved den nye fabrik i Flins er der etableret et tankanlæg til brint, og denne type anlæg bliver sat i serieproduktion i indeværende år. Samtidig starter Hyvia også produktion af brint, og den franske producent forventer at have 30 % af det europæiske brintmarked i 2030.

Læs mere om Biler til byggebranchen

12/5 2022