Aktuelle nyheder - Byggeri

31 bygherrer afprøver den frivillige bæredygtighedsklasseFoto: Steffen Stamp.

31 bygherrer afprøver den frivillige bæredygtighedsklasse

Med samlet 5,8 mio. kr. støtter Realdania de 31 projekter, som inkluderer etageboliger, daginstitutioner, kontorbygninger og et hotel

Del artiklen på

Nu får byggebranchen mulighed for at etablere endnu flere fælles erfaringer og metoder, når det kommer til bæredygtigt byggeri. Gennem 31 konkrete byggeprojekter af forskellig art og med placeringer over hele landet skal både private, almene og offentlige bygherrer afprøve den frivillige bæredygtighedsklasse med støtte fra Realdania.

Og netop bredden i projekterne er afgørende, lyder det fra Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania:

- Der ligger et enormt potentiale i den frivillige bæredygtighedsklasse, og der er ingen tvivl om, at den vil kunne skubbe byggebranchen i en endnu mere grøn retning. Men det kræver, at afprøvningen fra begyndelsen kommer hele vejen rundt, så vi får det bedst mulige indblik i, hvordan vi sikrer mere bæredygtigt byggeri. Jeg glæder mig rigtig meget til at følge de 31 bygherrer, som nu skal være med til at indsamle vigtig viden og gøre sig erfaringer med ordningen, som kan komme hele branchen til gode, siger hun.

Afprøvninger fra Middelfart til Lyngby
De 31 udvalgte bygherrer modtager hver op til 200.000 kr. i støtte fra Realdania, som skal dække en del af de udgifter, der er forbundet med at anvende ordningen - herunder analyser, rådgivning og dokumentation.

I Middelfart skal kommunen som bygherre afprøve og vurdere den frivillige bæredygtighedsklasse som et alternativ til DGNB på en mindre byggesag i en lokal daginstitution.

I Lyngby skal et almennyttigt boligselskab renovere Lystoftehuse, der er et etagebyggeri tegnet af arkitekten Kaj Fisker. Her skal støtten fra Realdania bruges til at indhente viden om, hvordan bygningskultur harmonerer med parametrene i den frivillige bæredygtighedsklasse.

Også Lind og Risør, der specialiserer sig i typehuse til familier, skal som privat bygherre afprøve den frivillige bæredygtighedsklasse på deres standardhus med traditionelle materialevalg.

Stor interesse for at bidrage
Målet med den frivillige bæredygtighedsklasse, som administreres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, er at fremme bæredygtigt byggeri i Danmark. Men indtil ordningen træder endeligt i kraft, vil der over de kommende to år være en afprøvningsperiode, hvor bygherrer kan tilmelde projekter til styrelsens ’casebank’, som hele branchen derefter kan lære af.

For at sikre en bredde i den casebank - og at alle parametre i den frivillige bæredygtighedsklasse bliver afprøvet - åbnede Realdania i juni for en pulje, hvor bygherrer kunne søge støtte til afprøvningen, og siden har foreningen modtaget hele 48 ansøgninger, hvor 31 nu er udvalgt.

Puljen til afprøvning af den frivillige bæredygtighedsklasse er en del af Realdanias samlede Covid-19-indsats på i alt 175 mio. kr. De 115 mio. kroner er målrettet en bæredygtig udvikling i byggeriet i kølvandet på corona-krisen - herunder afprøvning af den frivillige bæredygtighedsklasse.

Om den frivillige bæredygtighedsklasse
- Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) i Bygningsreglementet skal fremme bæredygtigt byggeri i Danmark og sætte fokus på indeklima, livscyklusanalyse og totaløkonomiske beregninger.
- Den frivillige bæredygtighedsklasse, der blev præsenteret d. 29. maj 2020, administreres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
- Målet er, at den frivillige bæredygtighedsklasse bliver obligatorisk i Bygningsreglementet i 2023.
- Indtil ordningen træder i kraft, vil der være en afprøvningsperiode, hvor bygherrer kan tilmelde projekter til en ’casebank’, som hele branchen derefter kan lære af.

-kj

Læs mere om Byggeri

30/9 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.