Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Antallet af østarbejdere er voldsomt stigendeForbundssekretær Henning Overgaard 3F

Antallet af østarbejdere er voldsomt stigende

Ikke mindst byggebranchen tager godt fra i Østeuropa. Det holder de danske lønninger nede, men det betyder også øget social dumping

Del artiklen på

En opgørelse viser ifølge 3F's "Fagbladet", at ikke færre end 121.000 østarbejdere inden for det seneste år har arbejdet i Danmark. Der er tale om en stigning på10 procent i forhold til året før, men det er ulige fordelt på brancher. Det er derfor ikke mindst byggebranchen, der har haft meget arbejdskraft fra Østeuropa.

- Når mængden af udenlandske arbejdere stiger i dete omfang, så bliver det sværere for danske arbejdsløse at finde ind på arbejdsmarkedet. De jobåbninger, der er, bliver i stedet besat af udlændinge, siger forbundssekretær Henning Overgaard fra 3F til Fagbladet.

Kolleger
- Udenlandske arbejdere er vores kolleger, og de er velkomne, hvis det foregår på almindelige danske løn- og arbejdsvilkår. Problemet opstår, når politikerne sætter dagsordener, hvor de med henvisning til mangel på arbejdskraft etablerer greencard ordninger og lignende lempelser med det påskud, at de skal tiltrække højtuddannet arbejdskraft. Men fire ud af fem jobs er ikke jobs for højtuddannet arbejdskraft, men ikke mindst jobs inden for 3F's område, siger Henning Overgaard til BygTek.

80 kroner i timen
Han erkender, at det skaber problemer for den danske arbejdskraft at konkurrere, når den udenlandske arbejdskraft arbejder til mindstelønnen eller endnu lavere i Danmark:

- Den udenlandske arbejdskraft bruges til at presse løn- og arbejdsvilkår her i landet. Vi ved fra en undersøgelse, at eksempelvis polske byggearbejdere går til timelønninger på 80 kroner. Det er under det halve af, hvad en herboende dansk håndværker skal have. Det udnytter virksomhederne til at trykke de danske lønninger. Det er derfor, vi gør oprør mod det. Udenlandsk arbejdskraft skal arbejde på de gængse danske vilkår og standarder - herunder priskuranter og akkorder. Og vi skal sørge for, at den arbejdskraft, som kommer her til landet, skal meldes ind i de danske fagforeninger, siger Henning Overgaard videre.

Banditter får større spillerum
Henning Overgaard efterlyser, at politikerne kommer mere på banen i kampen mod social dumping:
- Vi har som fagforening opgaven at tegne overenskomster med virksomhederne. Men stigningen med social dumping er så markant, fordi ressourcerne til myndighedernes kontrolindsats de senere år er kraftigt beskåret. Politikerne har nedprioriteret de økonomiske midler til myndighedsindsatsen for politi, Arbejdstilsyn og SKAT mod social dumping. Det er da klart, at "banditterne" blandt arbejdsgiverne kan se en nedprioriteret indsats, giver det større spillerum for ulovligheder. Det handler derfor både om en god kontrolindsats og en stærk præventiv indsats, siger 3F's forbundssekretær.

Nej til norske tilstande
Han er stærkt imod en ordning som i Norge, hvor det politisk fastlægges en lovmæssig mindsteløn på baggrund af resultatet af arbejdsmarkedets egne forhandlinger:
- Jeg vil meget have mig meget frabedt, at løn- og arbejdsvilkår i fremtiden skulle reguleres af Joachim B. Olsen. Det tør jeg ikke lægge i hænderne på politikerne. Det er en sag for arbejdsmarkedets parter, siger han.

Så kom dog i gang!
BygTek peger på, at der i øjeblikket er mangel på arbejdskraft i byggeriet, men at der samtidig også er en del ledige byggearbejdere. Det bruges blandt andre af politikerne til at skærpe dagpengereglerne med henvisning til, at de vil have de sidste ledige ud på arbejdsmarkedet:

- Men samtidig rekrutterer arbejdsgiverne så meget arbejdskraft fra udlandet, at det blive svært for de ledige at få job. Samtidig med at byggevirksomhederne siger, at de mangler arbejdskraft, går 15.000 og mangler praktikplads. Så kom dog i gang med at ansætte nogle lærlinge, slutter Henning Overgaard.

Man behøver blot at se syd for grænsen for at opleve konsekvenserne af den østeuropæiske arbejdskraft. Der er en række, hvad vi i Danmark ville betegne traditionelle 3F-fag, nærmest erobret af arbejdere fra andre lande.

DanB

Læs mere om Byggeri

9/8 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder