Aktuelle nyheder - Byggeri

Arkitektboss får vigtig rolle i klimapartnerskab-Byggeriet står for 40 % af energiforbruget og 30 % af CO2 udledningen, så byggeriets rolle i den grønne omstilling hen imod såvel 2030 og 2050 kan ikke fremhæves nok, siger Lene Espersen(foto:jhn)

Arkitektboss får vigtig rolle i klimapartnerskab

Direktør i Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen indtræder som medlem af styregruppe under Klimapartnerskab for Byggeri og anlæg, der skal hjælpe regeringen med at nå klimamålene

Del artiklen på

Samfund - Klima

I sidste uge blev regeringens 13 klimapartnerskaber præsenteret ved en konference på Marienborg herunder Klimapartnerskabet for Byggeri og Anlæg. Et partnerskab der skal skabe en ambitiøs og realiserbar køreplan, der viser bygge- og anlægsbranchens bidrag til regeringens mål om at reducere klimagasudledningerne med 70 % frem mod 2030 i forhold til 1990.

Byggeriet ligger tungt i klimaregnskabet
Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder er udpeget til at deltage i en styregruppe bestående af ni medlemmer, som skal hjælpe formanden for Klimapartnerskabet Byggeri og Anlæg adm. direktør Jesper Kristian Jacobsen fra Aarsleff A/S med at levere kvalificerede input til regeringen. Om udpegningen siger hun:

- Jeg er utrolig beæret over at indgå i arbejdet med klimapartnerskab for byggeri og anlæg. Byggeriet står for 40 % af energiforbruget og 30 % af CO2 udledningen, så byggeriets rolle i den grønne omstilling hen imod såvel 2030 og 2050 kan ikke fremhæves nok.

Stil krav til branchen
Det er altså afgørende, at bygge- og anlægsbranchen leverer løsninger, hvis de politiske målsætninger om 70 % klimagasreduktion i 2030 skal nås. Én af løsninger er ifølge Danske Arkitektvirksomheder og Lene Espersen, ikke blot hvor vi får energien fra men også, hvor godt vi udnytter energien. Energieffektivitet er nemlig ifølge Klimarådet, EA Analyser og FN´s Klimapanel, et af de mest effektive tiltag, når det handler om at reducere CO2-udslippet.

Lene Espersen uddyber:

- Vi lever i et koldt og fugtigt klima, og befinder os indendørs 90 % af tiden. Derfor er energioptimering af byggeriet og de afledte positive effekter på indeklima og sundhed helt afgørende og klart den samfundsøkonomisk klogeste omstilling. Og derfor opfordrer vi til, at politikerne vil regulere byggeriet med fx krav til offentlige bygninger, som led i klimahandlingsplanerne.

Allerede i slutningen af februar 2020 skal formanden for partnerskabet levere en sektorkøreplan ved en konference på Marienborg. Derfor igangsættes arbejdet arbejdet også med det samme og første møde i styregruppen afholdes allerede i slutningen af november.

-jhn

Fakta:
Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg’s sekretariat drives af Dansk Byggeri, og formand for partnerskabet er adm. direktør Jesper Kristian Jacobsen fra Aarsleff A/S. Der nedsættes en styregruppe på ni personer samt fem arbejdsgrupper, der får ansvaret for følgende områder:

1. Energieffektivisering i den eksisterende bygningsmasse
2. Materialers indlejret CO2
3. Energieffektivisering i bygningsdrift gennem ny teknologi og smart buildings
4. CO2-reduktion i byggeprocessen
5. CO2-reduktion i anlægsprocessen

Arbejdsgrupperne skal arbejde med bl.a. energieffektivisering af almene boliger, bygherrernes rammevilkår for renoveringer, samspillet med energisystemet og potentialer, minimering af materialespild m.m., materialeanvendelse og reduktion af CO2 belastning fx knyttet til beton, armering m.m. samt optimering af produktionsproces ved anvendelse af ny teknologi og digitalisering med henblik på at reducere mængden af materialer og spild.


Læs mere om Byggeri

21/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning