Beskæftigelsesminister: Længere arbejdsgiverbetalt sygedagpengeperiode er et incitament
Ti dage yderligere arbejdsgiverbetalt sygedagpengeperiode er ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ikke en skat på det rummelige arbejdsmarked.
Del artiklen påPolitik - Samfund
Af Dan Bjerring
Christiansborg
I et svar til Venstres folketingsmedlem Hans Andersen afviser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at regeringens påtænkte forlængelse af arbejdsgiverbetalt sygedagpengeperiode er en ’skat på det rummelige arbejdsmarked’.
Det er ellers et udtryk, som Sofie Carsten Nielsen fra regeringens støtteparti, De Radikale, har brugt med henvisning til, at virksomhederne bliver mere tilbageholdende med ansættelser af ledige, som er på kanten af arbejdsmarkedet på grund af sygdom.
- Jeg mener ikke, at en forlængelse af arbejdsgiverperioden med 10 kalenderdage kan anses som en ekstra skat på det rummelige arbejdsmarked. Forslaget skal netop bidrage til at skabe bedre incitamenter blandt arbejdsgiverne til at forbedre arbejdsmiljøet, som i sidste ende vil komme både arbejdsgiverne og lønmodtagerne til gode, skriver Peter Hummelgaard blandt andet.
Aftaler med kommunen
Han peger desuden på, at lønmodtageren, arbejdsgiveren og kommunen fortsat kan indgå en såkaldt § 56-aftale, der indebærer, at personer med en forøget risiko for sygefravær på arbejdspladsen på grund af langvarig eller kronisk sygdom, kan indgå aftale om, at arbejdsgiver kan få refusion allerede fra første fraværsdag:
- Endeligt vil arbejdsgivere, der ansætter folk i fleksjob, fortsat kunne få refusion fra første sygedag. Samlet set ændrer forslaget dermed ikke på de særlige ordninger, der gælder i dag, og som gør, at arbejdsgiverne kan føle sig trygge ved at ansætte borgere med øget risiko for sygdom, mener ministeren.
Besparelse for arbejdsgiverne?
Han understreger videre, at regeringen med finanslovsforslaget ’ønsker at skabe rum til prioriteringer, der styrker velfærdssamfundet bredt set’.
Han mener desuden, at bedre incitamenter for arbejdsgiverne til at sikre et godt arbejdsmiljø og forebygge sygefraværet i sidste ende også kan medføre et ’besparelsespotentiale’ for arbejdsgiverne, hvis de kan forbedre arbejdsmiljøet og reducere sygefraværet.