Aktuelle nyheder - Byggeri

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historienBoligminister Kaare Dybvad, da han tog første spadestik til 148 almene boliger i Ørestad Syd, som AG Gruppen bygger for Boligforeningen AAB.Foto:Kontraframe

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Det er så længe siden, at de færreste i byggeriet kan huske det, at Danmark har haft en boligminister og byggeriet dermed ’sin egen minister’

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Men med den nye regering kunne socialdemokraten Kaare Dybvad den 27. juni kalde sig boligminister, og det er en politiker med sine meningers mod, der sætter sig i ministerstolen.

Han har skrevet debatbogen – ’De lærdes tyranni’ – hvori han langer kraftigt ud efter den herskende klasse af akademikere, der har tiltaget sig en stigende magt i dagens Danmark.

Han peger i bogen på, at bureaukratiseringer finder sted overalt i samfundet med et stigende antal akademiske arbejdspladser til ’den kreative klasse’, samtidig med at virksomhederne og store del af den sektor i samfundet, der skal bruge faglært arbejdskraft til eksempelvis velfærdsopgaver, sukker efter medarbejdere.

Ifølge Kaare Dybvad er det ikke mindst de ansatte industrien og bygningshåndværkerne, der skaber samfundets værdier.

Boligpolitik skal redefineres
Da BygTek mødte den nye boligminister ved Socialdemokratiets kongres i Aalborg, var han meget bevidst om, at det er en post, der ikke har været med i regeringer, siden Anders Fogh Rasmussen nedlagde den i 2001:

- Det er derfor vigtigt at redefinere og skabe en reel boligpolitik. Boligpolitikken og debatten om byggeriets fremtid har været undertrykt i mange år, og det er vigtigt igen at sætte det på dagsordenen, siger den nye minister, der har en baggrund som cand.scient. i geografi og geoinformatik.

Han har arbejdet meget med byudvikling og blandt andet været ansat i By og Havn, der har stået for hele den store udvikling af de nye københavnske boligområder.

- Det er vigtigt at redefinere og skabe en reel boligpolitik. Boligpolitikken og debatten om byggeriets fremtid har været undertrykt i mange år, siger boligminister Kaare Dybvad.

Også erhvervsminister for byggeriet
Byggeriet har i årevis savnet en minister, der tog erhvervet seriøst, og Kaare Dybvad siger til BygTek, at han er meget bevidst om, at han på det område også er erhvervsminister for byggeriet:

- Vi har nogle sektorer i Danmark, der prioriteres specielt ud over Erhvervsministeriet. Boligministeriet betyder ikke bare noget for, hvordan virksomhederne skal drives, men også angår de produkter, de laver – byggerier der ofte står i 100 år eller mere. Derfor er det vigtigt med et særskilt fokus på byggeriet som et erhverv, der ikke kan sammenlignes med de fleste andre erhverv, siger boligministeren.

Systemfejl?
Der er dog i byggeriet skuffelse over, at den nye minister ikke er fast medlem af det Klimaudvalg, regeringen har udpeget til på tværs af ministerierne at tage sig af klimapolitikken og den grønne udvikling.

I Dansk Byggeri mener man ligefrem, at der må være tale om en ’systemfejl’:

- Jeg skal indtræde i udvalget i alle sager, der har med byggeriet at gøre. Byggeriet skal gøre sit til, at vi kan nå den meget ambitiøse målsætning om 70 procent CO2-reduktion. Og ikke mindre vigtigt mere bæredygtighed og genanvendelse af byggematerialer. Også nye byggematerialer, hvor der er meget store forhåbninger om udbredelse af træbyggeriet - også i boligbyggeriet, siger Kaare Dybvad.

Jytte Andersen på besøg
Flere tidligere boligministre har bemærket, at bolig- og byggesektoren igen har fået sit eget ministerium, og Kaare Dybvad har haft besøg af blandt andre Jytte Andersen, der var boligminister i slutningen af 1990-erne:

- Senest har jeg inviteret Svend Jacobsen, der var boligminister i slutningen af 1970-erne, ind i ministeriet, og jeg vil også have fat i Ole Løvig Simonsen. Det er jo en række kendte politikere, der har haft posten gennem årene, fortæller den nuværende boligminister.

Sammensætning af forskellige boligformer
Hans første prioritet bliver at genetablere boligpolitikken, herunder hvordan byerne bliver udviklet og sammensættes med forskellige boligformer:

- Det betyder grundlæggende mere blandede byer, og jeg vil gerne have flere almene boliger, end der bygges i dag. Ja! jeg ser gerne, at der bygges mere i det hele taget. Vi skal have et samfund, hvor både rengøringsassistentens søn og direktørens søn mødes i skolen. Jeg ser også store perspektiver i flere seniorboliger, ikke mindst seniorbofællesskaber. Men det kræver også, at kommunerne sætter det på dagsordenen. Jeg jeg oplever ofte, at kommunerne vælger at sælge byggegrunde til traditionelle parcelhuse eller almene boliger, fordi de gerne vil have en befolkningssammensætning, som lægger mere vægt på familierne, siger Kaare Dybvad.

Seniorboliger er lokal beslutning
Han understreger dog, at det er en lokal beslutning, om der skal bygges seniorboliger, men han tror på, at der er store perspektiver i bofællesskaber:

- Jeg vil gerne her opfordre kommunerne til i højere grad at se den vej. Er der i lovgivningen hindringer for bofællesskaberne, og er der en borgmester, der gerne vil bygge 100 seniorboliger, men må lade være på grund af lovgivningen, er jeg meget åben…

Energikrav i Bygningsreglementet
Fra byggeriet har der igen og igen været peget på behovet for krav i forbindelse med Bygningsreglementet omkring energibesparelser og bæredygtige materialer, men det har knebet med handlekraften hos beslutningstagerne:

- I første omgang er vi på vej med den frivillige bæredygtighedsklasse. Men den store og overordnede bæredygtighed i byggesektoren skal vi diskutere i regeringens Klimaudvalg. Det skal gøres på en ordentligt og ambitiøs måde, så jeg kan endnu ikke sige, hvordan det bliver, siger den nye boligminister.

På markedsvilkår
Kaare Dybvad sender i øvrigt et budskab til byggesektoren om, at byggeriet har mulighed for at ’omfavne’ muligheden for at skabe en plads i historien ved at sikre, at der bygges grønt og i bæredygtige materialer:

- Byggeriet kan være dem, der kan vise os politikere, hvordan det kan gøres på en måde, der både er effektiv og kan eksistere på markedsvilkår, slutter Kaare Dybvad.


FAKTA
Kaare Dybvad Bek
Født 5. august 1984 i Holbæk.

Medlemsperiode
Boligminister siden 27. juni 2019.
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sjællands Storkreds fra 18. juni 2015.
Kandidat for Socialdemokratiet i Holbækkredsen fra 2010.

Uddannelse
Cand.scient. i geografi og geoinformatik, Københavns Universitet, 2009-2012.
Bachelor i geografi/teksam, RUC, 2005-2008.
Sproglig student, Roskilde Amtsgymnasium, 2001-2004.
10. klasse, Eisbjerghus Efterskole, Nørre Aaby, 2000-2001.
Folkeskole, Vipperød Skole, 1990-2000.
Højskole, Vinterskolen, Helsingør, 2005.

Beskæftigelse
Projektchef for videnprojekter, Væksthus Sjælland, 2013-2015.
Projektleder, Væksthus Sjælland, 2012-2013.
Underviser, Institut for Geografi og Geologi, Københavns Universitet, 2010-2011.

Tillidshverv
Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Holbæk 2002-2003.
Medlem af bestyrelsen for AOF Center Sjælland Nord 2002-2005.
Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Vestsjællands Amt 2003-2004.
Medlem af landsforretningsudvalget for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom 2004-2008.
Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Region Sjælland 2006-2008.
Medlem af centerrådet for Voksen- og Efteruddannelsescenter Vestsjælland 2013-2015.

Publikationer
Har skrevet »De lærdes tyranni«, People's Press, 2017 og »Udkantsmyten«, People's Press, 2015.


Læs mere om Byggeri

18/10 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.