Aktuelle nyheder - Byggeri

Boligskattereform begunstiger villaer på bekostning af ejerlejligheder

Boligskattereform begunstiger villaer på bekostning af ejerlejligheder

Gennemsnitlige årlige prisstigninger på 6,5 procent for parcelhuse og på 4,8 procent for ejerlejligheder afspejler et rekordlavt udbud af parcelhuse

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en kommentar til de seneste tal fra Danmarks Statistiks kvartalsvise ejendomssalgsstatistik for 1. kvartal 2022 siger Dansk Industris bolig- og skatteøkonom, Bo Sandberg, at der stadig er ganske solide nøgletal for boligmarkedet i 1. kvartal:

- Men populært sagt er første kvartal allerede meget længe siden på boligmarkedet. De nye tal fra Danmarks Statistik for 1. kvartal 2022 viser både en fortsat pæn handelsaktivitet på boligmarkedet, der stadig ligger over situationen i 2019 - før corona – og en gennemsnitlig årlig prisstigning på 6,5 procent for parcelhuse og på 4,8 procent for ejerlejligheder. Det afspejler, at der med et rekordlavt udbud af parcelhuse, i begyndelsen af 2022 stadig var tale om ’sælgers marked’ indenfor den kategori, men i mindre grad for ejerlejligheder, siger Bo Sandberg.

Boligfest på villavejene
Han peger på, at det længe har stået klart, at boligfesten fra 2019 og frem rykkede ud på villavejene, ikke mindst i Københavns omegn og Region Sjælland:

- Og med forventningen – som nu er blevet lidt mere håndgribelig efter, at Skatteministeriet har offentliggjort en boligskatteberegner på ministeriets hjemmeside, om, at boligskattereformen 2024 i gennemsnit vil begunstige parcelhuse på bekostning af ejerlejligheder, bliver denne tendens kun forstærket i de kommende 1½ år. Det er især de stigende renter og den høje inflation, der sætter negativt præg på boligmarkedet. Samtidig er det også en faktor, at en række bolighandler blev fremrykket i corona-årene 2020 og 2021, siger DI´s boligøkonom.

Elementer i modsat retning
Men omvendt er der også elementer, der trækker i modsat retning. Beskæftigelsen er fortsat rekordhøj, og det aktuelle økonomiske opsving er modsætning til under finanskrisen opsparings- og ikke gældsbaseret:

- Til og med 1. kvartal 2022, som Danmarks Statistiks boligmarkedsnøgletal kun er nået til, var en række af de underliggende tendenser i boligmarkedet sløret af et historisk lavt boligudbud – men selv det er så småt ved at ændre sig. Nye tal fra Boligsiden.dk har netop vist, at boligudbuddet er kravlet op med 21 procent fra bundniveauet på 35.500 boliger til salg i uge 7 i år til 43.100 i uge 25, slutter Bo Sandberg.

Læs mere om Byggeri

1/7 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.