Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Byggefællesskab bag billigere familierboligerVisualisering: Tegnestuen Vandkunsten.

Byggefællesskab bag billigere familierboliger

I Køge har 30 husstande i forening indgået købsaftale om en byggegrund midt i det nye byudviklingsområde Søndre Havn

Del artiklen på

Midt i den spirende bydel Søndre Havn i Køge Kyst er 30 husstande gået sammen om at opføre et bæredygtigt byggeri på 24 meter med en bærende konstruktion i træ.

- Det glæder os, at mange kan se det attraktive i at bo i et spændende hus med gode muligheder for fællesskab og mere indflydelse på boligen, og hvor man får mere for sine penge, fordi der ikke er en projektudvikler, der skal tjene penge på projektet, siger Christian Hansen, der er formand for foreningen Fællesbyg Køge Kyst.

Netop mere indflydelse og kontante besparelser er blandt hovedideerne i byggefællesskaber - et koncept, som stadig er lidt ukendt herhjemme, men meget udbredt i Tyskland. Undervejs i processen har medlemmerne fået rådgivning fra Selskabet for Billige Boliger, som bl.a. arbejder for at fremme byggefællesskaber.

Der er nu 12 ledige boliger tilbage, og foreningen arbejder nu på at finde de sidste beboere til lejlighederne, som spænder fra 102 til 142 m2.

- Huset er indrettet på en måde, så alle boligerne er attraktive, selvom de er forskellige. Det sikres bl.a. ved et godt lysindfald i alle lejligheder, og at alle lejlighederne i stueetagen får mere loftshøjde. Huset er disponeret, så der både er boliger til børnefamilien, det modne par og den enlige forsøger. Enkelte af boligerne er i to etager og meget velegnede til familier, som ønsker en etageadskillelse mellem de voksne og deres store børn, og som samtidig kan se ideen i den lette adgang til fællesskab og kontakt med andre beboere, siger Christian Hansen.

Med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på godt 30.000 kr. inkl. egen parkeringsplads i kælder ligger prisen omkring 15 % under den gennemsnitlige pris for boliger i nybyggeri i projektsalg i Køge, hvor der er er indregnet omkostninger til en developer.

Med i købet får beboerne oven i købet en times arkitektbistand til indretning af den nye bolig. Pga. den valgte konstruktion med søjler og bjælker i træ er huset nemlig så fleksibelt, at det langt hen i processen er muligt at ændre på den enkelte lejligheds værelsesstruktur.

Egen grad af fællesskab
Selvom Fællesbyg Køge Kyst lægger stor vægt på fællesfaciliteter, understreger foreningen, at man ikke flytter ind i et kollektiv.

- Som beboer kan man vælge sin egen grad af fællesskab, og ingen er forpligtet til at deltage i bestemte aktiviteter, men mulighederne for at gøre det er gode. Og alle vil have fordel af fælles cykelrum og værksteder og plantekasser og krydderurtebede, hvor man kan gå hen og plukke friske ingredienser til aftensmaden, fortæller Christian Hansen.

Træhus godt for klima og beboere
Selvom fællesskabet er frivilligt, er arkitekturen skabt, så rammerne inviterer til fællesskab, og derudover gavner trækonstruktionen både klimaet og beboernes sundhed og velbefindende. Det fortæller Jan Albrechtsen fra Tegnestuen Vandkunsten:

- Det er stadig lidt uvant med så store bygninger opført i træ, men huset skal opføres med en teknik, der er velkendt - særligt i vores nabolande - og trækonstruktionen har flere fordele. Det gavner klimaet ved at lede mindre CO2 ud, det giver et betydeligt bedre indeklima, fordi materialerne kan ånde, og så er det meget fleksibelt, da huset bæres af søjler i træ, så man faktisk kan flytte rundt på væggene senere hen. Kun trappetårnene i huset skal opføres i beton og etagedækkene med en kombination af træ og beton, men derudover er det planen, at hele huset skal opføres i træ, siger han.

Fællesbyg Køge Kyst forventer, at byggeriet af det nye hus går i gang i foråret 2019, og at beboerne flytter ind i slutningen af 2020.

-kj

Læs mere om Byggeri

26/9 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder