Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Byggetegninger i baglommen

Byggetegninger i baglommen

Kameraet på telefonen viser håndværkere den nye virkelighed før de bygger

Del artiklen på

Den danske virksomhed Dalux, bag de udbredte bygge-apps, Dalux Field, og BIM-viewer, har lanceret ny Augmented Reality-teknologi (AR), der viser byggearbejderen 3D-modeller oven på de fysiske omgivelser via mobilen ud fra en nøjagtig placering, baseret på, hvor han står og hvad han kigger på.

Revolutionerende, siger BIM-specialist. Flere år før forventet, siger DTU-lektor.

Virksomheden Airteam har testet løsningen de sidste par måneder, og deres BIM Specialist er imponeret.

- Det er revolutionerende, at teknologien ved, hvor du er, og hvad du ser på. Det kan spare tid og penge. Entreprenører kan drage stor fordel i forbindelse med kvalitetssikring og montage. Det kan være enormt kompliceret at navigere i alle de mange papirtegninger i byggebranchen. Med AR behøver vi ikke at tænke så meget, men bare kigge, siger Kasper Haack.

- Det er uundgåeligt, at visse ting går galt under store byggeprojekter, men med AR-teknologien kan alle nemt se årsagen til en fejl, og det betyder at vi kan undgå meget spildtid på at diskutere, hvem der har ansvaret, siger han.

Augmented Reality vil ændre arbejdsgange radikalt
Lektor ved DTU Compute er imponeret over, at et AR-produkt nu kan bruges i praksis.

- Det er udviklet flere år før, jeg havde regnet med, at vi ville se augmented reality-teknologi (AR) være anvendeligt i praksis. Det er software, der kan håndtere store mængder data, og faktisk er moden til brug på mobile enheder, der ellers ikke er designet til opgaver i byggebranchen. Det gør kun bedriften endnu mere imponerende, siger Jakob Andreas Bærentzen.

- Potentialet for AR er langt større end VR. Men det er meget sværere at udvikle, da computeren har brug for at vide præcis, hvor brugeren er og hvad han ser på. På sit fulde potentiale er det et stort skridt i retning af en fusion mellem mand og maskine. Med mere teknologi som dette forventer jeg, at verden vil se mange flere eksempler på, at arbejdsgange bliver ændret radikalt af AR.

Mobile enheder vil sprede AR-teknologien i markedet langt hurtigere
Ingeniørerne bag AR-teknologien hos firmaet Dalux er ivrige efter at implementere deres AR-teknologi.

- I 90'erne arbejdede jeg på et stort VR-forskningsprojekt, men dengang var teknologien umoden og dyr. Så vi var overraskede over at opdage, hvor klar AR-teknologien nu er til at blive brugt i byggebranchen. I dag er der på de fleste store byggeprojekter klargjort en digital BIM-model. Vi kan få adgang til disse tegninger via mobilen, og vise dem for byggearbejdere alt efter hvor de står, siger medstifter af Dalux, Bent Dalgaard.

- At vores teknologi kan bruges på mobile enheder gør let for byggebranchen at tage den til sig, da alle efterhånden har en smartphone eller tablet.

Videopræsentation

- eca

Læs mere om Byggeri

8/9 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerNedbrydningNedrivningOmbygningOptimering af arbejdsgangePanelerPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRådgivningRullestilladsSandwichpanelerSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder