Aktuelle nyheder - Byggeri

Dækningsafgiften koster virksomhederne milliarder

Dækningsafgiften koster virksomhederne milliarder

Ifølge Danmarks Statistik kommer ejendomsskatterne næste år til at stige med cirka én milliard kroner til 32,6 milliarder kroner.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Heraf står dækningsafgiften på erhvervsejendomme for 2,3 milliarder kroner, og det svarer til en stigning på 3,6 procent i forhold til 2020. DI ser gerne dækningsafgiften helt afskaffet.

Der er 2021 37 kommuner - fortrinsvis øst for Storebælt - der opkræver dækningsafgift på erhvervsejendomme. Og af dem, er det kun Odense og Næstved, der sænker afgiften.

DI’s skatteøkonom Bo Sandberg oplyser til BygTek, at den samlede betaling af kommunal dækningsafgift stiger fra 2,24 milliarder kroner til 2,32 milliarder kroner i 2021:

- DI og Dansk Byggeri har med betydelig succes gennem årene arbejdet for at få sænket eller helt afskaffet dækningsafgiften i de kommuner, der vælger at opkræve den. Siden 2012 har langt størstedelen af de 47 kommuner, som dengang opkrævede afgiften, valgt at sænke den og 10 kommuner har helt afskaffet den. Men i 2021 er det desværre småt med fremskridt på den front, siger Bo Sandberg.

Væk med dækningsafgiften
Der er ganske vist i maj i år indgået bredt forlig om ejendomsbeskatningen, som betyder, at kommunerne ikke kan hæve selve satsen for dækningsafgiften frem til 2028:

- Det er positivt, men ikke tilstrækkeligt, siger Bo Sandberg, der foreslår, at dækningsafgiften på erhvervsejendomme helt afskaffes som et led i en reform af kommunernes finansiering.

- I stedet for dækningsafgiften foreslår vi, at kommunerne fremover skal modtage et tilskud på cirka 6.000 kroner pr. privat arbejdsplads i kommunen, da det sikrer en mere direkte sammenhæng mellem kommunens evne til at tiltrække og fastholde arbejdspladser og belønningen herfor, siger skatteøkonomen, der grundlæggende mener, at 2,3 milliarder kroner i dækningsafgift er 2,3 milliarder kroner for meget.

Kaster håndklædet i ringen

Der har i årevis været voldsomme problemer med ejendomsvurderingerne på boligområdet, men det er ifølge Bo Sandberg ’det rene vand sammenlignet med erhvervsejendommene’.

 - Senest har regeringen i oktober udsendt et lovforslag, hvor man reelt kaster håndklædet i ringen og foreslår vurderingen af erhvervsejendomme – den såkaldte forskelsværdi – afskaffet, så der fremover kun skal opgøres en grundværdi. Det er meget uvist, hvad der sker med det lovforslag, og det er bestemt ikke uproblematisk, hvis man helt sløjfer vurderingerne af selve virksomhedernes bygninger, siger DI´s skatteøkonom.

Han erkender dog, at det i forhold til dækningsafgiften er en fordel, hvis skatten fremover skal betales på baggrund af grundens værdi:

- Med fastlåst loft over provenuet for denne skat, bliver virksomhederne ikke på samme måde som i dag straffet skattemæssigt for at forbedre bygningsmassen via eksempelvis energirenoveringer, slutter Bo Sandberg.

 

Læs mere om Byggeri

26/11 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.