Aktuelle nyheder - Byggeri

For mange uden byggebaggrundRådgiveren tager ud og taler med håndværkerne og hjælper, når ingeniørens tegninger ikke helt giver mening.

For mange uden byggebaggrund

Mange fejl i byggerier skyldes, at de ledende parter mangler håndværksmæssige færdigheder, mener tidligere tømrermester og anbefaler flere håndværkere til at blive rådgivere

Del artiklen på

49-årige Thomas Löwenstein har i dag egen tegnestue, hvor han deler ud af sin store håndværksmæssige erfaring. Hans vej har været lang og budt på mange tilfældigheder, men arbejdet er til gengæld også sjovere nu, end det nogensinde har været før.

Det startede i slutningen af 1980’erne, da Thomas Löwenstein fik læreplads hos en tømrermester. Der var gang i forretningen, men som altid erstattes de gode tider af dårlige, og et halvt år, før Thomas var udlært, var det kun ham og mesteren tilbage. En dag faldt mesteren ned fra en tagrenovering og brækkede ryggen, så i flere måneder kørte Thomas rundt som lærling og klarede opgaverne på egen hånd og drev firmaet.

Da han var udlært, måtte virksomheden lukke firmaet. Det var i 1991, og der var ingen jobs at få. Thomas tog derfor en snak med sin mester, der også blev hans mentor, og han syntes, at Thomas skulle starte for sig selv. Efter nogen betænkningstid fulgte han rådet og blev selvstændig, Tømrermester Löwenstein, med 5000 kr. på lommen. Men med lidt friværdi i huset kunne han købe en bil, en sav, en boremaskine og en hammer, og så kørte Thomas ud. Opgaverne, han løste, var eksempelvis at udskifte en termorude og sætte et loft op. Små opgaver til et par tusinde kroner, men der kom flere af dem, og snart tog han sig også af større vinduesudskiftninger. På den måde udviklede firmaet sig, og Thomas kunne begynde at hyre folk ind. Da de var flest, var de 10 mand.  

Med tiden tog firmaet sig mest af typehusbyggerier. Der var meget arbejde, men få penge, og Thomas valgte derfor at drosle ned og vende tilbage til enkeltmandsvirksomheden. Han begyndte at bygge sommerhuse. Flotte, nordisk inspirerede sommerhuse, og hurtigt fandt han ud af, at han var god til at tegne og udvikle og syntes samtidig, at det var spændende. Thomas gik derfor sammen med to kammerater under navnet Kirkholm Huse, og opgaver, der bestod af at bygge danske traditionelle huse, gennemmurede og med vingetegl, blev flere.

Indtil 2009, da finanskrisen for alvor ramte byggebranchen.

Læste under finanskrisen
Thomas tog en drastisk beslutning og solgte firmaet til én af kammeraterne uden større bekymringer. Han ville i gang med at læse og glædede sig til at komme i gang med bøgerne og blive klogere:  

- Jeg vidste, at jeg var god til at læse – at sætte mig ind i stoffet, forstå det og bruge det videre. Sådan har jeg altid haft det, og da jeg var yngre, ville jeg have læst til konstruktør, hvis ikke det havde været fordi, at jeg havde alt for meget krudt i røven. Lidt af dét var brændt af nu, og så var det tid til at sætte sig på skolebænken, fortæller han.

Så mens finanskrisen rasede, og mange tømrermestre måtte lukke – ligesom hans egen mester næsten to årtier tidligere – studerede Thomas. Han læste faktisk to uddannelser samtidig: Bygningskonstruktør og byggeteknikker.

Da han var færdiguddannet, tog han arbejde som projektleder, men fandt ud af, at det ikke var noget for ham at gå på de store byggerier:

- Der går ofte ’djævelens købmand’ i den, og jeg har aldrig været i det her for pengene. Dét at skabe noget, som har værdi for andre, er dét, der motiverer mig, og er grunden til, at jeg arbejder.

Thomas fortsatte derfor videre i et ingeniørfirma som rådgiver, hvor han trivedes:

- Det var meget hands-on-rådgivning, hvor jeg kom ud til håndværkerne, som jeg var vant til fra min egen virksomhed. Ikke noget med et sjældent besøg hos de udførende og så hjem og notere og skrive til kunde og håndværkere, hvad problemet er. Det løser ingenting og er intet andet end ansvarsfralæggelse, for ’jeg har gjort mit, og så må kunde og håndværkere selv løse det.’ Nej, problemerne skal løses på stedet, forklarer han.

Kunne tilbyde hele paletten
Desværre mistede ingeniørfirmaet en stor kunde, og Thomas blev fyret. Turen gik derfor videre til et rådgivningsfirma, der tilbød ham at køre sin egen afdeling. Men som så mange andre steder trak de største kunder de største ressourcer, så Thomas valgte igen at blive selvstændig:

- For mig ligger det sjove og interessante i at komme ud til flere forskellige mennesker, hvor vi ansigt-til-ansigt får en snak om, hvad der skal ske, og jeg kan tegne og forklare. Jeg mener, at det er på den måde, at man bygger bedst, og efterhånden havde jeg så meget erfaring, at jeg kunne tilbyde hele paletten med egne produkter og ydelser.

Han startede derfor sin egen tegnestue, Löwen Tegnestue, hvor han i dag tager sig af et hav af opgaver:

- Den ene dag sidder jeg som arkitekt og tegner huse, den næste besøger jeg håndværkere til et andet projekt, den tredje dag udfærdiger jeg tilstandsrapporter, den næste energimærker og den femte rådgiver jeg et par i et huskøb, hvor de måske vil have tegnet en tilbygning, som jeg også klarer.

Desuden kommer de 20 år som håndværksmester ikke kun ham selv, men også andre til gode. For når han besøger de mange projekter, kommer håndværkerne ofte og spørger ham til råds – og han hjælper hellere end gerne:

- Jeg nyder godt af min viden og uddannelser, og det gør de også. Mange håndværkere har prøvet at stå med ingeniørtegninger, der ikke giver mening, men dér kan jeg træde ind og rådgive, så både kunden får et godt hus, og projektet fuldføres uden problemer og ekstraregninger.

Rådgivere fralægger sig ofte ansvar
Ingen håndværkere får lov til at udføre dårligt arbejde, når Thomas er på sagen. En tilgang, som, han mener, var mere udbredt før i tiden. I dag ser man ofte, at store rådgivningsfirmaer ikke påtager sig ansvaret for, at et byggeri bliver godt, fortæller han:

- Der er selvfølgelig mange, der gør deres arbejde, men desværre ser jeg ingeniører – måske op mod tre-fire stykker – gå rundt på ét projekt til 2500 kr. i timen uden reelt at sikre andet end forvirring og en masse ekstraregninger, som de ikke betaler:

Han uddyber:

- Og det rammer altid underentreprenøren hårdt, hvis de har misforstået noget. For så holder bygherre en halv million tilbage, og inden retsagen frikender entreprenørfirmaet, er det gået konkurs.

Det handler om at minimere risici, og det hjælper Thomas med:

- Der er selvfølgelig altid en risiko – også for mig – men med min viden og erfaring ved jeg, at min rådgivning er rigtig. Og hvis du ikke har rådgivere, der ved, hvad de taler om, så går det galt. Man skal virkelig vide, hvad man laver.

Godt med år i ’den virkelige verden’
Ifølge Thomas Löwenstein skyldes mange fejl i byggerier i dag, at de ledende parter på et byggeri mangler håndværksmæssig baggrund:

- Da jeg læste videre, havde 70 % af os elever en håndværkerbaggrund. Sådan er det ikke i dag, og derfor bliver man på skolerne nødt til at ændre undervisningen, fordi størstedelen ikke kan kende forskel på sømmene.

Han mener, at mange, der i dag læser til eksempelvis bygningskonstruktør, kunne have godt af nogle år ude i ’den virkelige verden’, før de sætter sig på skolebænken. Nogle ting skal man bare lære på den hårde måde, for det giver en lærerig ballast:

- Hvis du f.eks. har prøvet at fejlmontere en dør, så ved du, hvor mange problemer det kan give senere i processen og for projektet i sin helhed.

Desuden nød de ca. 30 % i hans klasse, der ikke havde en håndværkerbaggrund, godt af dem, der havde:

- ’Akademikerne’ sad jo og var helt tomme, og det forstår man da godt, når de aldrig har beskæftiget sig med håndværket før. Så vi måtte hjælpe dem, og det går også fint så længe, at elevsammensætningen fordeler sig, så kun få ikke ved noget. Problemerne opstår, når størstedelen ikke ved noget, for hvor skal hjælpen så komme fra?

Thomas skynder sig at understrege, at han også har arbejdet sammen med mange dygtige ’akademikere’, som han kalder dem. Han fastholder dog generelt, at man med en håndværksmæssig baggrund er bedre rustet til at udføre et bedre arbejde og håber, at flere håndværkere en dag vælger at læse videre og bliver rådgivere:

- Jeg vil klart anbefale de håndværkere, der måske har rundet de fyrre år og mærker slitagen, at overveje, om de ikke skulle til at bruge deres uvurderlige viden på en anden måde. For selv om at der måske ikke er mange, der kommer til at gå min vej, så er der altid en anden vej at gå, hvis man er ved at løbe sur i det hele. Og dén vej, synes jeg, er den rigtige.

-kj

Læs mere om Byggeri

19/10 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.