Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Forkert signal at spare på erhvervsskolerneSocialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfay (Foto: Steen Brogaard)

Forkert signal at spare på erhvervsskolerne

Mattias Tesfaye advarer regeringen mod de planlagte trecifrede millionbesparelser på erhvervsskolerne på næste års finanslovs

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Regeringen vil næste år spare et trecifret millionbeløb på landets erhvervsskoler, samtidig med at den hævder at ville øge antallet af elever på de selvsamme skoler.

I første omgang nedjusteres dog målet for, hvor mange elever der skal vælge erhvervsskolerne, og det stemmer ifølge Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye meget dårligt overens med den ellers erklærede målsætning:

- Det er trist og et udtryk for, at regeringen ikke selv mener, at vi kan uddanne det antal faglærte, som alle er enige om, at der er behov for, siger Mattias Tesfaye til BygTek.

Skærer 12 procent
Han henviser desuden til de store besparelser, som regeringen pålægger erhvervsuddannelserne:

- Det er åbenlyst, at bliver man ved med at skære på et uddannelsessystem, bliver det det ikke mere attraktivt at gå der. Regeringen foreslår at skære 12 procent på erhvervsuddannelserne, og det er ret dramatisk. Det handler om mangel på forståelse for, hvad der sker i dansk erhvervsliv, hvor man må sige nej til ordrer, fordi man mangler faglærte. Der er allerede gang i flere gode politiske initiativer, blandt andet at hæve kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Problemet er bare, at skolerne ikke er i stand til at implementere de kvalitetsløft, fordi de hele tiden tvinges til at skære ned. Skolerne befinder sig i permanente fyringsrunder. I det klima er det svært at etablere et kvalitetsløft. Det hænger ikke sammen at ville både blæse og have mel i munden, siger Mattias Tesfaye videre.

Forlænger folkeskolen
Han slår fast, at han ikke har noget problem med, at et stigende antal studenter vælger efter studentereksamen at tage en erhvervsuddannelse:

- De unge forlænger folkeskolen med tre år på gymnasiet, hvor der er fest i gaden. Men som folketingspolitiker har jeg også et ansvar for, at statens økonomi hænger sammen, og det er ikke billigt at give folk to ungdomsuddannelser – studentereksamen og en erhvervsuddannelse. Men jeg vil hellere have, at nogle studenter tage en erhvervsuddannelse, end at alle studenter fortsætter med hovedet under armen ind i de videregående uddannelser, hvor mange ikke får beskæftigelse bagefter, siger Mattias Tesfaye, der selv startede i murerlære som 16-årig.

Kom i gang med livet!
Han mener, at mange unge gerne vil forlænge ungdomsuddannelsen i stedet for at komme ud på arbejdsmarkedet som 16-årig og begynde at tjene penge:


- Mange er i dag 19-20-21-årige, før de kommer i gang med en erhvervsuddannelse. Det er ærgerligt for dem, for det gælder om at komme i gang med livet. Men vi må bare konstatere, at for mange bliver den del af tilværelsen, der hedder ”ungdommen”, længere og længere. De vil gerne udskyde den dag, hvor de møder erhvervslivet med alle dets udfordringer. De vil gerne blive lidt længere i den beskyttede skoletilværelse, slutter Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører.


Læs mere om Byggeri

12/9 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerNedbrydningNedrivningOmbygningOptimering af arbejdsgangePanelerPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRådgivningRullestilladsSandwichpanelerSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder