Aktuelle nyheder - Byggeri

Frank Jensen: Også billige boliger skal være attraktiveBl.a. på Folkemødet talte overborgmester for Københavns Kommune, Frank Jensen, for mere kvalitet i almene boliger.

Frank Jensen: Også billige boliger skal være attraktive

I de større byer er behovet for billigere lejeboliger enormt. Men selvom, at byplanlægningen skal følge behovet, må der ikke gås på kompromis med kvalitet eller social ansvarlighed, lyder det fra Københavns overborgmester

Del artiklen på

Men hvordan undgår man, at billige boliger bygges i dårlig kvalitet – og behøver kvalitet egentlig at koste ekstra? Det emne benyttede overborgmester Frank Jensen Folkemødet til at debattere med både byggeriet og borgerne, for der er brug for fælles ambitioner
 
Der er ingen tvivl om, at det er en udfordring at holde omkostningerne nede, når man bygger i store byer. Derfor er nogle billige boliger blevet til med de billigst mulige materialer, og det lader meget tilbage at ønske både indvendigt og udvendigt.

En kritisk holdning til byggeri er derfor helt afgørende for, hvordan byerne udvikler sig, og mange aktører vil gerne spille en aktiv rolle i den sammenhæng. Ift. de almene boliger var Frank Jensen som overborgmester med til at påvirke den daværende regering til at indføre i planloven, at kommunerne kan kræve, at op til 25 % af et nyt boligområde skal være almene boliger. At stille krav til selve kvaliteten af byggeriet er dog en anden diskussion, men helt afgørende for, hvordan bl.a. hovedstadsområdet udvikler sig, siger overborgmesteren:

- København har stor tiltrækningskraft. Mange rykker til hovedstaden, og det er utrolig vigtigt, at også tilflyttere, som ikke kan købe noget, også har mulighed for at finde noget ordentligt at bo i. Derfor er jeg glad for de samarbejder, vi har med bygherrer, som arbejder meget kritisk med kvaliteten af byggeriet. Vi skal byplanlægge efter behov, men vi må ikke gå på kompromis med hverken kvalitet eller social ansvarlighed.
 
Et sted, man selv vil bo
Et af de firmaer er FB Gruppen, som bl.a. er ved at ombygge det gamle grønttorv i Valby til en ny, moderne bydel med ejer-, andels- og lejeboliger til alle generationer. Her spiller både bæredygtighed, æstetik og det sociale element en rolle, fortæller adm. direktør Hans-Bo Hyldig:

- Jeg har set rigtig meget grimt og billigt byggeri. Det er simpelthen ikke i orden. Selv om man ikke har mange penge, skal man bo værdigt. Vi bruger dygtige arkitekter og ordentlige materialer uanset hvilken type byggeri, vi arbejder med. Det skal være et sted, hvor man også selv ville bo, og hvor forskellige beboertyper skaber mangfoldighed og liv. Hvis man tænker det ind fra start ved planlægning af en ny bydel, så kan det godt lade sig gøre at bygge gode, billige lejeboliger af høj kvalitet, siger Hans-Bo Hyldig, som derudover mener, at konkurrence på området kan bruges langt mere effektivt til at skabe nyt.

Hurtig omstilling af lokalplaner
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), har også et ønske om øget konkurrence og ser gerne alternativer til almene boliger. For bedre at imødekomme brugernes behov og fange tidens trends har hun sat turbo og fokus på forvaltningens indsats over for lokalplaner og øget service over for developere og bygherrer.

- Vores opgave som politikere er at sikre en smidigere og hurtigere proces fra en ide bliver præsenteret til, at det kan lade sig gøre. Et eksempel er efterspørgslen på flere, billige kollegieværelser. Hvis de unge f.eks. kun har brug for en seng med plads til deres computer, og resten kan indgå som fællesarealer, som skaber en lavere husleje, så skal vi være hurtigere til at kigge på regulativer i lokalplanerne, så vi hurtigt kan omstille lokalplanerne hertil, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
 
Hæmmet af krav og rammer
Hvordan man får balance mellem investering, pris og kvalitet afhænger af mange faktorer herunder de udstukne rammer fra politisk hånd. Investorerne er der, men der er klare ønsker til en nye regering, som bl.a. er et kritisk kig på statens og kommunernes anlægsloft og konkurrencevilkårene indenfor byggeri.

Direktør i Boligselskabet Sjælland, Bo Jørgensen, ønsker sig langt mere frie vilkår for den almene boligsektor for at kunne spille en mere aktiv rolle:

- Vi er hæmmet af krav om offentlige udbud, rammerne for hvilke opgaver vi må byde ind på, og de finansieringsformer vi har. Men vi ville i den grad kunne være med til at levere kvalitet til en god pris, og et vigtigt argument for at lade os drive mere forretning er jo også, at vi samtidig er med til at løfte en række vigtige sociale opgaver i samfundet. Vi udvikler til gavn for beboerne - altid.
 
Parterne vil nu fortsætte den gode dialog og målsætning om flere og bedre billige boliger, hvor markedskræfter og almene behov spiller positivt sammen. Ikke kun i hovedstaden, men også i resten af landet.

-kj

Læs mere om Byggeri

28/6 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.