Færre tekniske virksomheder – de slår sig sammenArkivfoto

Færre tekniske virksomheder – de slår sig sammen

En ny analyse fra TEKNIQ viser, at flere virksomheder vælger at slå sig sammen i de tekniske brancher

Af Dan Bjerring

Analysen tegner et klart billede af, at virksomhederne i de tekniske brancher i stigende grad slår sig sammen i større enheder.

Antallet af virksomheder er faldende, men samtidig vokser antallet af fuldtidsbeskæftigede. Tendensen overrasker ikke Nicolai Siegumfeldt, som er underdirektør i TEKNIQ.

Han mener, at konsolideringen skal ses i lyset af et marked i konstant udvikling:

- Det medfører også en lang række nye administrative krav, forventning om digitalisering, mere behov for specialiseret viden og kapaciteten til at fastholde og tiltrække medarbejdere, siger han.

Står stærkere
Flere virksomheder vælger at gå sammen, fordi de vurderer, at de står stærkere som en større enhed eller sammenslutning.

I perioden 2008 til 2022 er hver tiende virksomhed i elbranchen forsvundet, og tilsvarende er hver syvende virksomhed forsvundet inden for vvs- og blikkenslagerbranchen samt metalindustrien.

Det er sket samtidig med, at fuldtidsbeskæftigelsen steg med ti procent for elbranchen tre procent for vvs- og blikkenslagerbranchen og 21 procent for metalindustrien.

Virksomheder har flere end én ejer
Konsolideringen kan også spores i antallet af virksomheder med mere end en ejer.

Det drejer sig om 38 procent af virksomhederne i elbranchen, 43 procent i metalindustrien og 29 procent af vvs- og blikkenslagerbranchen.

Det tyder ifølge TEKNIQ på, at store dele af de tekniske brancher har konsolideret deres ejerskab og har fusioneret eller opkøbt andre virksomheder.

- Det er kun naturligt, at det vækker interessen hos for eksempel kapitalfonde, der ser de enorme vækstmuligheder, der blandt andet kommer ved den grønne omstilling af samfundet.

- Men samtidig vil der fortsat være plads i markedet til den traditionelle ejerleder, der driver en lille lokal virksomhed, siger Nicolai Siegumfeldt.

Større risici udefra
I en globaliseret økonomi, kan virksomheder være udsat for større risici fra eksterne faktorer som økonomiske udsving, politiske ændringer og naturkatastrofer.

- Ved at konsolidere kan virksomhederne opnå større størrelse og indflydelse, hvilket kan gøre dem mere modstandsdygtige over for disse risici. Samtidig kan konsoliderede virksomheder sprede sig over flere områder, så de kan mindske deres risiko.

- Det gør dem mere effektive og kan forbedre kvaliteten af deres produkter. Det kan også være en fordel, når virksomheder skal leve op til de stigende dokumentationskrav i forhold til bæredygtighed, slutter TEKNIQ’s underdirektør, som forventer, at konsolideringen fortsætter de kommende år inden for de tekniske brancher.

7/5 2024