Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Fugtige kældre kræver omfangsdrænKlimaforandringerne med mere nedbør bevirker, at gamle og ældre huse i stadig stigende omfang rammes af fugt i kælderen. Et omfangsdræn er første skridt mod at holde fugten ude.

Fugtige kældre kræver omfangsdræn

Omfangsdræn er en nødvendighed for at gøre en kælder tør – og så bliver gamle huses kældre alligevel aldrig helt tørre, vurderer specialist

Del artiklen på

Det kræver fagfolk at fjerne fugt fra kældre i ældre og gamle huse. Plus omfangsdræn og måske murbats eller drænplader. Og så i øvrigt evnen til at bruge øverste etage. Ellers bliver kælderen aldrig tør.

Beskeden kommer fra Thomas Rasmussen, som foruden at være medlem af bestyrelsen i brancheforeningen Danske Kloakmester, også er selvstændig kloakmester. Tillige er Thomas Rasmussen specialist i det med at fordrive fugt fra kældre. En opgave, som ikke er kompliceret for en fagmand, men kan være omfattende. Og som ikke rigtig lader sig gøre 100 procent.

- Der kan gøres rigtig meget, men en kloakmester må aldrig love en kunde en helt tør kælder. Det kan man simpelthen ikke opnå i et gammelt hus. Derfor skal første skridt i et projekt altid være en forventningsafstemning, som det ikke mindst gælder om at klarlægge, hvad formålet med kælderen skal være fremover. Hvad skal kælderens kvadratmeter bruget til? Og er det så nødvendigt med en stort set helt tør kælder, eller kan lidt mindre måske gøre det, spørger Thomas Rasmussen.

Omfangsdræn er hovednøglen
Som hovedregel har gamle og ældre huse ingen isolering på soklen. Derfor slår fugten ind på murværket. Det er der råd for. Gamle ydervægge kan nemlig fint isoleres. Men først skal der laves omfangsdræn rundt om huset.

- Der er flere nøgler, der kan tages i anvendelse. Omfangsdræn vil altid være hovednøglen. Her skal den udførende kloakmester eller entreprenør være særdeles opmærksom på, at drænet kommer til at ligge langt nok under kældergulvet. Som minimum 30 centimeter. Der er set masser af eksempler på, at man er gået på kompromis med dybden, fordi det måske har vist sig lidt besværligt at komme ned i de 30 centimeter eller dybere. Det duer bare ikke, fastslår Thomas Rasmussen.

Når omfangsdrænet er etableret, kan der isoleres udvendig. Det findes der gode materialer til som Murbatts eller Pordrän. Murbatts er fremstillet af fugt- og vandafvisende stenuld. Pordrän er drænplader, som leder fugten bort fra ydermuren, samtidig med at der sker en udtørring af bygningskonstruktionen.

Klædt godt på
Netop problemet med fugt i kældre har været et af emnerne, som rigtige mange medlemmer af Danske Kloakmestre har beskæftiget sig med på seminarer, som foreningen har afviklet i tæt samarbejde med Byggeriets Kvalitetskontrol.

- I de fleste tilfælde kan en autoriseret kloakmester vurdere, hvad der skal til for at gøre kælderen tør og anvendelig til de formål, husejere ønsker at bruge den til. Men fagmanden kender naturligvis også sin begrænsning. Og der kan være forhold, som gør det nødvendigt at få fat i en ingeniør eller en geotekniker og få projekteret opgaven for at kende omfanget af fugten. Hvis man ikke kender omfanget, kender man heller ikke løsningen, lyder det fra kloakmester Thomas Rasmussen.

Mere nedbør
Problemet med fugt i gamle og ældre huses kældre er vokset i takt med, at regnen er faldet. Klimaforandringerne med stigende nedbørsmængder øger mængden af grundvand og trykket på det. Samtidig klemmer regnvand på fra oven og skaber problemer, når jorden omkring huset allerede er mættet.

Det er vanskeligt at lave tommelfingerregler om prisen for at få fugten ud af kælderen. Den vil altid afhænge af de konkrete forhold, som kan være stærkt individuelle fra hus til hus. Derfor er det nødvendigt, at den autoriserede kloakmester undersøger forholdene grundigt og eventuelt også tager ingeniøren eller geoteknikeren med på råd.

-jhn

Læs mere om Byggeri

11/4 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder