Aktuelle nyheder - Byggeri

Genåbnet grænse øger risiko for tyverier mod håndværkere

Genåbnet grænse øger risiko for tyverier mod håndværkere

Direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk er ikke ligefrem udelt begejstret for, at den obligatoriske grænsekontrol er fjernet

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ifølge Dansk Håndværks direktør, Morten Frihagen, skal de mindre håndværksvirksomheder forberede sig på en bølge af tyverier fra deres byggepladser, biler og lagerfaciliteter i den kommende tid.

Han henviser til blandt andre Nordjyllands Politi, der opfordrer til øget opmærksomhed i forhold til mistænkelige personer, der sniger sig rundt ved byggepladser og varebiler, når det bliver mørkt.

Han er dog stærkt utilfreds med, at der tilsyneladende ikke er megen hjælp at hente fra politiet, hvor der er flere eksempler på, at det overlades til virksomhederne selv at klare problemerne med tyverier.

Helt på Herrens Mark
Han er godt tilfreds med, at politiet ligefrem advarer på forhånd, blandt andet med henvisning til, at grænserne nu igen er åbnet, men han efterlyser opfølgende handling:

- Nu kan tyvekosterne igen frit kan køres ud af landet. Men det er også vigtigt, at politiet selv bidrager aktivt til opklaringen. Vi får henvendelser fra frustrerede håndværksmestre, der føler sig efterladt på ’Herrens Mark’, fordi politiet gør nok for at finde tyvene. Ikke engang når mester og svende ligefrem kan fortælle, hvem det er, der i nattens mulm og mørke har hentet kostbart værktøj fra firmabilerne, siger Morten Frihagen.

Og så er det ikke løgn
Han kan blandt andet fortælle om en sag, hvor et håndværkerfirmaes svende på SMS fik tilbudt præcist det værktøj, der netop var blevet stjålet:

- Mester henvendte sig til politiet med oplysningen om den pågældendes telefonnummer. Men da man et par dage senere spurgte til sagen, var beskeden, at politiet ikke havde haft tid til at tage sig af den. Først to måneder senere kørte betjentene ud til den pågældende. Men på det tidspunkt kunne de ikke gøre noget - den pågældende havde nemlig ikke længere tyvekosterne, så bevismaterialet manglede, Dansk Håndværks direktør.

Fri adgang for omrejsende kriminelle
Morten Frihagen henviser i øvrigt til, at politiet i avisen Nordjyske advarer om, at en indbrudsbølge kan være på vej.

Politikommissær Henrik Taagaard opfordrer i avisen borgerne til at være ekstra opmærksomme i den kommende tid:

- Erfaringsmæssigt har vi set, at tyverierne spreder sig nordpå. Vi har tidligere set, at omrejsende kriminelle krydser grænsen. De starter der, hvorefter de bevæger sig op gennem Jylland, fortalte han til Nordjyske.

Virksomhederne sidder tilbage med sorteper
Men et er, at politiet selv advarer om indbrud. Noget andet er, at borgere og virksomheder har en berettiget forventning til, at selvsamme politi griber ind, når forbrydelsen er sket:

- Jeg frygter, at regningen i sidste ende havner hos virksomhederne. Det kan godt være, at politiet har meget at se til. Men forsikringsselskaberne strammer kravene til virksomhederne, hvis de vil beholde deres forsikring. Enten bliver prisen sat op, eller også kommer der helt særlige krav til firmaernes sikring i form af specialbyggede biler, alarmer, gps-sporing og så videre. Alt sammen ting, som virksomhederne selv må betale for. Så på den måde rammes de nu dobbelt, understreger Morten Frihagen.

Rundspørge skal afdække problemerne
Dansk Håndværk vil foretage en rundspørge hos en gruppe af medlemsvirksomheder for at høre, hvor slemt det står til.

Desuden har organisationen udarbejdet et infoark med råd om, hvordan medlemmerne kan sikre sig bedre mod indbrud.

Læs mere om Byggeri

15/9 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.