Aktuelle nyheder - Byggeri

Genbrugskvalitet er ikke bedre end det dårligste ledByggeaffald skal genbruges - ikke deponeres

Genbrugskvalitet er ikke bedre end det dårligste led

I Circle House Lab vil virksomhederne afdække, hvordan man kan løse nogle af de problemer, de har oplevet og oplever i omstillingen til cirkulær produktion

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ifølge DI Business producerer byggebranchen en tredjedel af Danmarks samlede affaldsmængde, og derfor er 75 virksomheder nu gået sammen for at fremtidssikre deres forretning med nye standarder for cirkulært byggeri.

Baggrunden er, at det er svært at sælge genbrug, hvis ikke der er et marked, som efterspørger det. Og det er svært at genanvende byggeaffald, hvis affaldet ikke bliver sorteret til genanvendelse.

- Hvis byggebranchen skal tage et ryk i en mere bæredygtig retning, er det ikke nok, at enkelte virksomheder finder nye løsninger. Det er nødvendigt at få hele værdikæden med, skriver partnerskabet Circle House Lab, der er en sammenslutning af 75 virksomheder, som med støtte fra Realdania og Miljøministeriets Udviklingspulje (MUDP) over de næste to år skal skubbe på udviklingen og gøre byggeområdet mere cirkulært.

Kvaliteten ikke bedre end dårligste led
Ebbe Tubæk Naamansen, der er ’Head of Sustainability’ i RGS Nordic, som håndterer byggeaffald, understreger, at RGS Nordic ikke kan gøre det bedre end nedriveren, nedriveren kan ikke gøre det bedre end rådgiveren, og rådgiveren kan ikke gøre det bedre end den dokumentation af materialet, der er at arbejde med:

- Kvaliteten bliver ikke bedre end det dårligste led. Og fællesnævneren er for lav nu, siger han.
Circle House Lab er en udløber af udviklingen af Danmarks første cirkulære byggeri, Circle House, der er 60 almennyttige boliger, som skal opføres i Aarhus, og som virksomhedskredsen også har stået bag.

I Circle House Lab vil virksomhederne afdække, hvordan man kan løse nogle af de problemer, de har oplevet og oplever i omstillingen til cirkulær produktion. Netop i forhold til blandt andet affaldshåndtering og deklaration af genbrugte materialer.

Forretningsmodeller
John Sommer, der er strategi- og udviklingsdirektør i MT Højgaard, vurderer, at deltagerne i Circle House Lab er med til at udvikle byggeindustriens fremtidige forretningsmodeller:

- I fremtiden kommer vi til at operere i et samfund, hvor kunderne og brugerne efterspørger cirkulære løsninger. Derfor er det vigtigt, at vi får udviklet løsninger, der er mindst lige så gode som dem, vi laver i traditionelt byggeri, så vi kan gå fra forsøg til forretning. Det er små og store virksomheder, producenter, ingeniører, arkitekter og bygherrer, som byder ind med kvalificeret viden på hvert deres område. I fremtiden kommer vi til at operere i et samfund, hvor kunderne og brugerne efterspørger cirkulære løsninger, siger John Sommer til DI Business.

Kan danne standard for Bygningsreglementet
Viden fra Circle House Lab vil blive brugt i arbejdet med at udvikle standarder for cirkulært byggeri, hvilket Dansk Standard står for:

- Der er en masse strukturelle barrierer for at bygge til genbrug. Vores arbejde med at udvikle standarder skulle gerne fjerne nogle af hindringerne, så det bliver nemt og trygt at arbejde cirkulært, siger Sigurd Andersen, som er bygherrerådgiver i den rådgivende ingeniørvirksomhed Orbicon.

Han ser udviklingen af standarder som et afgørende element i indsatsen for at gøre omstillingen lettere.

Samtidig ønsker han, at arbejdet i Circle House Lab kan inspirere til at ændre de politiske rammebetingelser i eksempelvis Bygningsreglementet:

- Eksempelvis kigges der i dag kun på energiniveauet. Men det kunne være, at det cirkulære blev en del af det næste bygningsreglement, siger Sigurd Andersen.

FAKTA
Circle House Lab

- Grundlagt i 2019, udspringer af byggeprojektet Circle House ved Aarhus

- Vil finde løsninger og udvikle standarder for cirkulær økonomi i byggeriet

- Det kan eksempelvis være affaldshåndtering, design for adskillelse eller selektiv nedrivning

- Alle virksomheder kan deltage

- Læs mere: di.dk/baredygtigtbyggeri

DanB

Læs mere om Byggeri

11/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål