Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Gode argumenter for langsgående havnetunnel i København

Gode argumenter for langsgående havnetunnel i København

Folkene bag Københavnertunnelen ApS peger på muligheden for tilslutningsanlæg for både Holbækmotorvejen og Hillerødmotorvejen gennem tunnellønninger. Det hele kan gennemføres som OPP-projekt og brugerbetaling

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Blandt de første, der TILBAGE I 2005 pegede på muligheden af en trafikmæssig ’by pass” i København gennem en havnetunnel, var direktør Peter Wimmelmann Larsen, der etablerede Københavnertunnelen ApS.

Han sætter nu alvorligt spørgsmålstegn ved det projekt, man er ved at undersøge for en tunnelløsning, hvor man fra en tværgående tunnel fortsætter over og under jorden på Amager.
I stedet peger Peter Wimmelmann Larsen på nødvendigheden af en VVM-undersøgelse en langsgående havnetunnel inklusive tilslutningstunneler til Hillerødmotorvejen - der i dag føres ind til hovedstaden via Åboulevarden og Bispeengbuen - og Holbækmotorvejen.

Store gevinster
Ifølge Peter Wimmelmann vil alene den samfundsøkonomiske gevinst ved tunnellægning af Åboulevarden være cirka 7,7 milliarder kroner pr år, ligesom de årlige samfundsøkonomiske omkostninger på grund af luftforurening i København og Frederiksberg bliver nedbragt betydeligt, hvis det projekt, han foreslår, bygges.

Projektet tænkes udført som betalingstunnel uden direkte udgifter for hverken staten, København eller Frederiksberg.

OPP-projekt
Projektet tænkes udbudt med en koncessionsperiode på 50 år - som Vejdirektoratets OPP med KMG (Kliplev Motorway Group) omfattede finansiering, projektering, anlæg, efterfølgende drift og vedligeholdelse af motorvejsprojektet Kliplev-Sønderborg.

Samlet overslagspris, i 2007 kvartal 3 priser, for hele tunnelsystemet, inklusive undersøisk Park and Ride anlæg ved Hovedbanegården, er 35 milliarder kroner.

Se OPP-Projektforslaget i detaljer på www.kobenhavnertunnelen.dk

Mange fordele
Fordelene ved Københavnertunnelen er ifølge Peter Wimmelmann Larsen mange:

- Rensning af partikler og kvælstofforbindelser fra køretøjerne i Københavnertunnelen og i tilslutningstunnelerne til Hillerødmotorvejen og Holbækmotorvejen.

- CO2 Besparelse på cirka fire procent (14.418 tons), af den totale udledning på 361.521 tons/år (2017), fra biltrafikken i København ved gennemsnitlig gennemkørsel af 48.000 køretøjer dagligt i Københavnertunnelen og tilslutningstunnelerne.

- Mindst 1,5 + 5,5 milliarder kroner i besparelser pr. år på Miljø/Transporttid.

- 5,8 kilometer boret tilslutningstunnel fra Hillerødmotorvejen ved ring II, til Københavnertunnelen med uhindret trafik, på Borups Allé, Bispeengbuen, Ågade, Åboulevard, Gyldenløvsgade og H.C. Andersens Boulevard, i byggeperioden.

- Skabelsen af en ny 26,5 hektar grøn kile/park med stillegader på Borups Allé, Bispeengbuen, Ågade, Åboulevard, Gyldenløvsgade og H.C. Andersens Boulevard.

- Værdiforøgelse på cirka 9,7 milliarder kroner af 9.654 boliger/erhverv i forbindelse med 26,5 + 13,5 hektar (i alt 40 hektar) nye kiler/parker med stillegader.

- Store besparelser ved håndtering af skybrudssikring på overfladen.

- Nedrivning af Bispeengbuen med mulighed for salg af byggeretter for ½ - 1 milliard kroner

- Mulig åbning af Ladegårdsåen.

- 5,2 kilometer boret tilslutningstunnel fra Holbækmotorvejen ved Vigerslevvej til Københavnertunnelen.

- Skabelsen af en ny 13,5 hektar grøn kile/park med stillegader, på Folehaven, Ellebjergvej og P. Knudsens Gade.

- Undersøisk Park and Ride anlæg med 6000 personbil pladser og 500 bus pladser med ”Peoplemover” til Hovedbanegården/Cityringen.


Læs mere om Byggeri

19/9 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder