Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Huset er reddetEndelig efter byggesjusk og fejl, der blev forsøgt skjult, oplever Jimmi(th), at der også findes gode seriøse håndværkere som Jakob, der kan sit kram og hvor der bliver talt ligeud af posen.

Huset er reddet

Efter to og et halv års mareridt med byggekaos, skimmel, sjusk og fejl og et byggefirma, der gik konkurs - er der endelig udsigt til, at Jimmi, Pernille og deres to børn om kort tid kan flytte ind i deres nybyggede hus

Del artiklen på

Da Jimmi og Pernille og deres to børn i 2015 besluttede sig for at få bygget deres drømmehus på en nyindkøbt grund på Midtsjælland, havde de gjort alt for at sikre sig, at opgaven gik til et ordentligt byggefirma. Et hav af firmaer og udstillingshuse var besøgt og til sidst endda også elementfabrikken ovre i Jylland.

Alligevel gik det helt galt, som BygTek kunne berette om tilbage i maj 2017 i artiklen ’ I husbyggeri til halsen’(se link længere nede). Byggeriet som Nyt Hjem stod for, var på det tidspunkt et år forsinket, der havde været fem forskellige byggeledere på opgaven, og byggeriet var ramt af vandskader, skimmel, sjusk og fejl, der blev forsøgt skjult – og da det så ikke kunne blive værre, gik firmaet konkurs – og så stod de der.

Der står de sådan set stadig – med et hus de endnu ikke er flyttet ind i 2,5 år efter byggestart.

- Det har været dybt frustrerende. Konkursen satte alt i stå på et tidspunkt, hvor dele af huset var pakket ind i presenninger, der stod og blafrede, mens det andre steder stod halvåbnet, så der var fare for nye vandskader oven i den skimmelvækst, der allerede udviklede sig i huset, fortæller Jimmi.

Familien samlet foran deres hus tilbage i maj 2017, da alt gik galt, som BygTek kunne berette om i artiklen ’ I husbyggeri til halsen’(se link længere nede).

Vi har købt en lottokupon
Da BygTek forlod familien røg de med konkursen nemlig direkte ind i et større papircirkus, hvor al ting tager tid, meget lang tid.

- Det er et utroligt tungt system. Kuratoren ville kun snakke gennem vores advokat, og den slags sker skriftligt med breve frem og tilbage, så der var lange perioder, hvor tingene slet ikke flyttede sig, mens vi kunne se på et hus, der bare faldt mere og mere sammen.

Til sidst endte det dog med, at de købte huset fri af konkursboet.

- Det var lidt en lottokupon. Det er købt som beset, da det ikke havde været åbnet op, så vi havde intet overblik over skadernes omfang. Men vi havde ikke rigtig noget andet valg – for så havde vi stået med et hus på vores grund, hvor vi intet kunne gøre, og hvor vi skulle have været igennem en opslidende retssag, der ville tage flere år.

Heldigvis har familien fået god opbakning fra forsikringsselskabet Caplloyd, og det er Jimmi utrolig taknemmelig over. De har nemlig lovet dem en tiårig byggeskadeforsikring på betingelse af, at de fik lov til at godkende de firmaer, der skulle bygge huset, og at deres byggerådgiver Anders Hagemann førte tilsyn med arbejdet.

De fleste løb skrigende bort
Det var imidlertid ikke helt let at finde nogle håndværkere, der ville bygge huset færdigt, fortæller Jimmi.

- Vi havde kontakt til flere firmaer, vi havde fået anbefalet. Men de fleste løb skrigende bort. De skulle ikke nyde noget, der var alt for mange usikre faktorer. Men i november fik vi en god snak med Jakob om tømrerdelen, og så har vi ellers lokal maler, vvs’er og elektriker på.

Tømrer Jakob Hansen, der er medejer af H & V Larsen i Give, kender huset. Han var faktisk Nyt Hjems byggeleder nummer fire og på byggeriet, men smuttede hurtigt i det, der havde udviklet sig til en kampzone.

- Det er svært for mig præcist at sige, hvad der gik galt. Jeg kom først ret sent ind i byggeriet, men mon ikke det handler om, at de folk, der startede det op, ikke var godt nok forberedte, samtidig skulle det gå stærkt, og så har det hele bidt dem i halen. For hustypen er faktisk rigtig godt konstrueret. Jeg kender det ud og ind og har været med til at opføre det 20-30 andre steder.

Jakob lægger ikke skjul på, at han har påtaget sig opgaven, fordi han også har lidt ondt at den situation, Jimmi og familien var havnet i. Selv har han også mistet, som han siger, en hel del penge på Nyt Hjems konkurs, men denne gang bliver det på timer og regning.

Godt håndværk er også at kunne forklare kunden, hvad man gør, og hvorfor man gør det.

Fem containere byggeaffald
Det har vist sig, at huset var mere skadet end frygtet. Der var skimmel i tagkonstruktionen, dampspærren var mange steder ikke samlet, væggene skæve, ventilationen ikke samlet, og 16 af de 17 bolte, der skulle holde huset på fundamentet, var ikke strammet og en lang række andre fejl.

- Det har været omfattende. På et tidspunkt lignede huset noget, der var kranet to dage før. Og ind til nu har vi kørt fem containere væk med byggeaffald, det siger lidt om omfanget. Men nu er vi godt på vej. Huset har fået nyt tag og tagrender, og vi er i gang med at bygge op igen indvendigt, fortæller Jakob.

Huset har budt på flere udfordringer med skader, fejl og skæve vægge, end Jakob og makkeren Jens på noget tidspunkt havde forestillet sig.

Seriøst proffe
Og selv om at Jimmi efter de hidtidige oplevelser ikke har den store tiltro til håndværkere i byggebranchen, så er han tryg denne gang.

- Der er mange, som har lavet lort i karrusellen for os, men Jakob er en af dem, der tager sit håndværk seriøst frem for at skjule fejlene og så bare gå videre. De udfører et rigtigt pænt stykke arbejde, og vi har en god dialog, hvor vi kalder en spade for en spade. Og ligeså snart de finder noget uventet, så tager de fat i mig, og så tager vi den derfra, der er ikke så meget pjat – og det giver en ro, siger Jimmi og fortæller, at familien forventer at kunne flytte ind en gang i september.

Det er ikke til at se det, men en gang her i september kan Jimmi og familien lægge 2,5 års mareridt bag sig og flytte ind i et færdigt hus.

Hvad huset så ender med at have kostet, ved han endnu ikke.

- Der er ingen tvivl om, at huset bliver en del dyrere, end vi havde budgetteret. Det siger næsten sig selv - bare de næsten to år, hvor vi har betalt 13.000 kroner om måneden i husleje for at bo et andet sted, fordi huset ikke var færdigt. Men det kan vi ikke gøre noget ved. Lige nu glæder jeg mig mest til at gense indholdet i de 40 flyttekasser, jeg har haft stående ude i et kolonihavehus siden 2015, at være mere sammen med familie og venner, komme ud og fiske og slappe af oppe i hovedet uden hele tiden at skulle tænke byggeri.

Tekst og foto: Johannes H. Nørgård


Læs artiklen fup, fugt og fejl /'I husbyggeri til halsen' her

Læs mere om Byggeri

21/9 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder