Aktuelle nyheder - Byggeri

Krav til arbejdsmiljø er med i udbud på store anlægsarbejderByggeplads til Nye Storstrømsbro på Masnedsø (Foto: Vejdirektoratet)

Krav til arbejdsmiljø er med i udbud på store anlægsarbejder

På den Nye Storstrømsbro har Vejdirektoratet indarbejdet en række krav på arbejdsmiljøområdet i entreprisekontrakterne

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Kan staten allerede ved udbud af store anlægsopgaver stille krav til eksempelvis entreprenørerne omkring arbejdsmiljø og sikkerhed på byggepladsen?

Det spørgsmål har Karsten Hønge fra SF stillet beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med henvisning til de mange sager, der har været i forbindelse med store anlægsprojekter.

Han har derfor bedt ministeren redegøre for hvilke initiativer, han vil iværksætte i fremtiden i forbindelse med udbudsprocessen for større bygge- og anlægsprojekter for bedre at sikre, at den danske arbejdsmiljølovgivning overholdes.

Erhvervsministeriets bord
Ikke overraskende slår Peter Hummelgaard fast, at det først og fremmest er arbejdsgivernes ansvar at sikre et forsvarligt arbejdsmiljø i samarbejde med bygherrernes arbejdsmiljøkoordinatorer.

Samtidig gør han dog opmærksom på, at bygherrernes udbud af bygge- og anlægsarbejde ikke er reguleret i arbejdsmiljølovgivningen, men i udbudsreglerne under Erhvervsministeriet:

- Arbejdsmiljølovgivningen skal under alle omstændigheder overholdes i forbindelse med gennemførelsen af de bygge- og anlægsprojekter, der følger af et udbud, understreger ministeren.

Mange deles om ansvaret
Det fremgår videre, at det er arbejdsgiverne, der fuldt ud har ansvaret for egne ansatte, så de ikke udsættes for ulykker eller sundhedsskadelige påvirkninger. Det gælder både hovedentreprenører og deres underentreprenører.

De projekterende har ansvaret for, at projektmaterialet, der bygges efter, udformes, så arbejdet i byggeperioden kan udføres arbejdsmiljømæssigt forsvarligt, og bygherrerne skal koordinere hensynet til arbejdsmiljø både i forhold til udformningen af projektgrundlaget og i byggeperioden.

Skrappe krav
På den Nye Storstrømsbro har Vejdirektoratet ifølge beskæftigelsesministeren indarbejdet en række krav på arbejdsmiljøområdet i entreprisekontrakterne.

Det angår kontraktforhold, som Vejdirektoratet sikrer overholdes, samt andre kontraktlige vilkår.

Det drejer sig blandt andet om krav om arbejdsmiljøledelse, uddannelse, sprog, arbejdsmiljøkampagner og beredskabsøvelser:

- Entreprenøren skal være certificeret efter OHSAS18001 standard.

- Entreprenørens arbejdsmiljøledere og arbejdsmiljørepræsentanter skal have gennemført den 37-timers lovpligtige Arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet inden for bygge- og anlægsområdet.

- Entreprenøren skal etablere og vedligeholde et uddannelses- og træningssystem.

- Før start på arbejde og færden i arbejdsområderne skal alle gennemgå og bestå et startkursus med tilhørende test.

- Formænd, der står for den daglige planlægning og instruktion, skal gennemgå træning i Toolbox- møder efter principper udviklet af det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøforskning (NFA).

- Der er stillet krav om mindst én person med uddannelse i førstehjælp pr. sjak eller tilsvarende arbejdsgruppe.

Sproglige krav
Ved brug af udenlandsk arbejdskraft skal totalentreprenøren sikre sig, at al kommunikation i både skrift og tale kan forstås på arbejdskraftens modersmål eller et andet sprog, de kan kommunikere på.

Totalentreprenøren skal altid sikre, at nødvendig oversættelse er til stede for alle entreprenørens egne ansatte, underentreprenører, andre entreprenører og samarbejdspartnere samt for bygherrens ansatte. Dertil kommer en lang række andre krav om blandt andet beredskabsøvelser

Skærpet tilsyn fortsættes
- Jeg kan oplyse, at det er Arbejdstilsynets opgave at føre tilsyn med arbejdet på byggepladser og reagere over for farlige og sundhedsskadelige forhold, som det er sket på byggeriet af den nye Storstrømsbro som led i Arbejdstilsynets skærpede tilsyn med større infrastrukturprojekter, oplyser Peter Hummelgaard.

Samtidig peger han på, at den skærpede tilsynsindsats videreføres næste år, og regeringen vil bruge erfaringerne fra Storstrømsbroen til at gøre status for indsatsen og overveje, hvad der kan gøres for bedre at understøtte virksomhedernes forebyggende arbejdsmiljøarbejde på store byggeprojekter.

Læs mere om Byggeri

21/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium