left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Kun 24 straffesager på ti år mod bygherrer for manglende sikkerhed

Kun 24 straffesager på ti år mod bygherrer for manglende sikkerhed

Arbejdstilsynet de seneste ti år har afgivet 3.129 påbud på grundlag af ’bekendtgørelse om bygherrens pligter’

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en række svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg på initiativ af Christian Juhl fra Enhedslisten oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard blandt andet, at Arbejdstilsynet orienterer bygherren skriftligt om de afgørelser, som Arbejdstilsynet ved tilsyn registreret på byggepladsen giver til de entreprenører, som arbejder på byggepladsen:

- Det gælder dog ikke afgørelser ved undersøgelse af anmeldte ulykker og lokationsbesøg (RUT-tilsyn), da sådanne afgørelser registreres på virksomheden og ikke på byggepladsen, oplyser ministeren.

Bygherren får så tilsendt en kopi af påbudsteksten, når Arbejdstilsynet sender den endelige afgørelse til entreprenørerne.

Besked via e-boks
Ved forbud og strakspåbud sker det via e-boks inden for nogle dage og normalt senest en uge efter tilsynsbesøget. Bygherren informeres om afgørelserne via e-boks:

- Det skal samtidig bemærkes, at bygherrerens arbejdsmiljøkoordinator i de fleste tilfælde deltager ved Arbejdstilsynets tilsyn på byggepladsen og derved allerede i forbindelse med tilsynsbesøget bliver orienteret om de reaktioner, som afgives til entreprenører og underentreprenører på byggepladsen. Bygherrens arbejdsmiljøkoordinator kan på den baggrund hurtigt iværksætte nødvendige opfølgende handlinger i forhold til virksomhederne på byggepladsen, forklarer ministeren videre.

3.129 påbud til bygherrer på ti år
Peter Hummelgaard kan videre fortælle, at Arbejdstilsynet de seneste ti år har afgivet 3.129 påbud på grundlag af ’bekendtgørelse om bygherrens pligter’. De er fordelt med  3.083 strakspåbud og 46 påbud med frist.

Til bygherrer er der i samme periode yderligere afgivet 1.069 påbud med frist, der drejer sig om brug af autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljøområdet:

- De hænger sammen med påbud til bygherrer om manglende eller mangelfuld ’Plan for Sikkerhed og Sundhed’, oplyses det videre.

Kun 24 straffesager
De mange sager har dog kun medført 24 straffesager, der alle har drejet sig om ’ikke at have efterkommet påbud, der er afgivet af Arbejdstilsynet, for overtrædelse af regler i bekendtgørelse om bygherrens pligter’.

De 24 straffesager fordeler sig på 15 administrative bøder udstedt af Arbejdstilsynet - to af sagerne afventer videre behandling, da de ikke er vedtaget eller betalt.
Otte bødevedtagelser. En bøde idømt i Byretten. Derudover har der været otte straffesager mod bygherrer for manglende efterkommelse af påbud vedrørende reglerne om brug af autoriserede rådgivningsvirksomheder på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere om Byggeri

26/2 2021
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.