Aktuelle nyheder - Byggeri

Ledere: Husk sikkerheden i varmen- Som en god leder kan man godt være ekstra fleksibel, for at hjælpe de ansatte, når temperaturen onsdag kommer helt op i det røde felt, siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Ledere: Husk sikkerheden i varmen

Med udsigt til hedebølge og muligvis rekordvarme onsdag er det fristende at slippe af med noget af den varmeste beklædning, men det må ikke gå ud over sikkerheden - Så her er en række andre råd til at overleve varmen

Del artiklen på

Med udsigt til hedebølge og muligvis rekordvarme onsdag er det fristende at slippe af med noget af den varmeste beklædning mens man er på arbejde. Men husk sikkerheden, lyder rådet til lederne i landets bygge- og håndværksvirksomheder.

- Selv om håndværkere er vandt til at arbejde udendørs i sommervarmen, har de seneste uger været en prøvelse for de fleste. Og med udsigt til et par ekstra varme dage, kan det være fristende at slippe for noget af det varme udstyr mens man arbejder. Men medarbejdere og ledelse skal huske, at eksempelvis lange bukser, kan være vigtige for sikkerheden, og hjelm og sikkerhedssko stadigt er et krav i arbejdsmiljøreglerne, selv om termometeret slår rekord, understreger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Gode ledere er ekstra fleksible
Der er faste regler for, hvilke temperaturer de ansatte må arbejde under, og hvad ledelsen skal gøre for at sikre at arbejdet ikke bliver for belastende i varmen.

- Men som en god leder kan man godt være ekstra fleksibel, for at hjælpe de ansatte, når temperaturen onsdag kommer helt op i det røde felt. Nogle steder kan man måske aftale at starte arbejde lidt tidligere og holde fri når varmen for alvor sætter ind. Man kan også være ekstra omhyggelig med at sørge for at de ansatte i pauserne i skyggen har rigeligt med koldt at drikke og naturligvis kan man slække på krav om at bære firmatøj, hvis det er for varmt.

-jhn

 

Fakta: Gode råd

De generelle regler om arbejdet på byggepladser og i produktionsvirksomheder beskæftiger sig hovedsageligt med gener i forbindelse med lave temperaturer i vinterhalvåret. I stedet giver tilsynet en række gode råd om, hvad man bør gøre når temperaturen stiger ekstraordinært på grund af vejret.

Gode råd ved høje udetemperaturer

Hvis der ikke kan holdes en temperatur på under 25 oC i perioder med normale udetemperaturer, skal man finde årsagen og løse problemet.  

 • Bemærk, at det er individuelt, hvor meget mennesker påvirkes af varme.
 • Sørg for, at medarbejdere med stillesiddende arbejde får et passende antal pauser, hvis temperaturen er over 35 oC og luftfugtigheden er 40-60 pct.
 • Hvis luftfugtigheden overstiger 40-60 pct., skal medarbejdere med stillesiddende arbejde have pauser, selv om temperaturen er under 35 oC.
 • Pauserne skal holdes i lokaler med lavere temperatur eller udendørs.
 • Overvej, om der er mulighed for at forskyde arbejdstiden (fx start tidligere på dagen).
 • Forsøg at lave rotation mellem opgaverne ved fysisk krævende arbejde.
 • Påklædningen bør være let. Hvis der er krav om uniform, som er varm, skal pauserne eventuelt være længere. Alternativt skal pauserne holdes i lokaler med lavere temperatur.
 • Hav altid fokus på om beklædningen er væsentlig for sikkerheden. I kan dog i nogle tilfælde tænke alternativt – fx brug af langt forklæde kombineret med shorts, fremfor lange bukser.
 • Medarbejderne skal have adgang til rigeligt drikkevand.
 • Vær særlig opmærksom på risikogrupper. Det vil sige gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- eller lungesygdomme. Risikogrupperne skal eventuelt have længere pauser, eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.
 • Hvis en medarbejder har symptomer på varmeudmattelse (svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine), skal medarbejderen straks hjælpes ud i køligere omgivelser. Sørg desuden for, at medarbejderen får rigeligt at drikke.
 • Hvis en medarbejder besvimer eller falder om, skal der tilkaldes en ambulance. Hedeslag skal behandles akut. 

Læs om reglerne her

Læs mere om Byggeri

6/8 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.