Aktuelle nyheder - Byggeri

Lærlinge skal genopbygge gammelt hus fra grundenDet gamle hus i Tejn skal rives ned og genopbygges fra grunden med genbrugsmaterialer

Lærlinge skal genopbygge gammelt hus fra grunden

Dansk Håndværk har købt gammelt hus i Tejn på Bornholm. Det skal rives ned og materialerne skal genbruges til spændende projekt

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Det kan ofte være svært for lærlinge, der i perioder er i praktik i virksomhederne og andre perioder er på erhvervsskole at se en sammenhæng i det fag, de har sat sig for at lære.

Men det skal der nu gøres noget ved. Dansk Håndværk etablerer byggeprojektet ’Lærlingenes Hus’, som har til formål at skulle ’engagere og inspirere lærlinge’ fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med de nyeste byggeformer og den mest moderne viden om bæredygtighed og genanvendelse.

Uden snærende bånd
Direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk lægger ikke skjul på, at der er store forventninger til projektet, men at det også imødeses med spænding:

- Her får lærlingene mulighed for at vise, hvad de kan uden snærende bånd. De får mulighed for i praksis at vise, at de magter at skabe noget. Materialerne skal genanvendes fra grunden og huset skal genopstå, som et byggeprojekt, hvor lærlinge fra vores medlemsvirksomheder får mulighed for at bidrage med deres færdigheder, siger Morten Frihagen til BygTek, der er direktør i Dansk Håndværk.

Det gode håndværk
Som arbejdsgiverforening for landets håndværksmestre vil Dansk Håndværk forsøge at sætte fokus på ’det gode håndværk’, men det er ikke et ’soloprojekt’:

- Vi håber at kunne samarbejde med andre fag. Vi vil indbyde andre fagområder til at være med og bidrage, så der skabes et tværfagligt samarbejde. Det færdige hus skal indeholde flest mulige elementer fra forskellige håndværk og andre erhverv med tilknytning til byggesektoren. Det ville da være dejligt at de forskellige faggrupper arbejde sammen på tværs af uddannelserne sige Dnask Håndværks direktør videre.

Andre inviteres med
På den måde kommer selve grundidéen med projektet til at række langt videre, og som eksempler nævner Morten Frihagen, at arkitektskolen og konstruktøruddannelsen inviteres med i projekteringsfasen.

Senere kan kommunikations- og journalistelever arbejde med dokumentation af forløbet og viden om projektet, ligesom andre håndværksfag skal inddrages, efterhånden som byggeriet skrider frem.

- Når lærlingenes hus står færdigt, skal det være en inspiration til at give flere unge lyst til at tage en håndværksmæssig uddannelse:

Se hvad vi kan!
I Dansk Håndværk håber man, at projektet, når det står færdigt vise, at ’det er det her, dygtige lærlinge kan’.

Projektet løber over tre år, så der er tid til at udvikle projektet, indgå samarbejder og give lærlinge fra alle dele af landet mulighed for at være på Bornholm i en periode og give deres bidrag til at løse opgaven.

FAKTABOKS:
Projekt "Lærlingenes Hus" betyder at et nedslidt hus på Bornholm genopstår fra grunden.

Huset ligger tæt på det årlige folkemøde og kan derfor få stor bevågenhed fra de mange besøgende.

Huset skal genopføres fra kvist til kælder, så det er muligt at vise alle fags kundskaber.

Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det nye hus skal være både en arkitektonisk og energivenlig oplevelse.

Huset skal istandsættes af lærlinge fra Dansk Håndværks medlemsvirksomheder under kyndig vejledning fra eksempelvis pensionerede håndværkere, med fokus på gamle byggeteknikker.

Når huset er færdigt, skal det udlejes som feriebolig til foreningens medlemmer og være en lokal seværdighed, som viser, hvad nutidens lærlinge formår.

Læs mere om Byggeri

6/11 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.