Aktuelle nyheder - Byggeri

Lysten til at energirenovere skal styrkes’I hvor god eller dårlig energimæssig stand tror du, at din primære bolig er set i forhold til en gennemsnitlig dansk bolig?’

Lysten til at energirenovere skal styrkes

Det tyder ikke på, at landets boligejere har fået et mere retvisende selvbillede af deres boligers energistand, konkluderes det ud fra ny befolkningsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne

Del artiklen på

En ny befolkningsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne og YouGov viser, at de danske boligejere tilsyneladende stadig ikke har fået øjnene op for vigtigheden af at energirenovere deres hjem.

Således svarer 83 % af de ca. 2000 boligejere i undersøgelsen, at de mener, deres boliger er i gennemsnitlig eller bedre energimæssig stand. Tal, der er stort set svarer til resultatet i en tilsvarende undersøgelse tilbage i januar, og som står i skarp kontrast til de energimærker, landets boliger blev tildelt i 2019. Her viste en opgørelse fra Energistyrelsen, at 52,5 % af boligerne fik energimærke D eller dårligere, mens kun 19,7 % fik energimærke B eller bedre.

- Jeg synes, det er bekymrende, at den grønne bevidsthed ikke fylder mere hos boligejerne. Vi ved, hvor stor gevinsten er ved at energirenovere boligen, men det kan jo være svært at overbevise boligejerne om det, hvis de fejlagtigt går rundt og tror, at deres hjem er i tiptop stand, siger Simon O. Rasmussen, der er underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Han og uddyber:

- Vores bygninger står for ca. 40 % af Danmarks samlede energiforbrug. Og selvom stadig mere energi kommer fra vedvarende energikilder, så vil den samlede regning for den grønne omstilling blive alt for høj, hvis vi ikke samtidig sørger for at effektivisere forbruget, vurderer Simon O. Rasmussen.

Brug for større økonomisk gulerod
Han mener derfor, der er brug for en endnu større økonomisk gulerod for at få flere danske boligejer til at sætte handling bag de grønne ambitioner:

- Der er allerede indført et par støttemuligheder som f.eks. udbetalingen af danskernes indefrosne feriepenge eller puljer, hvor man kan udskifte sin fossile opvarmning med en varmepumpe. Men det er tydeligvis ikke nok til at åbne boligejernes øjne for, at det faktisk er en langt bedre investering at opsætte en varmepumpe, end det er at sætte pengene i banken, siger Simon O. Rasmussen.

- Skal vi for alvor sætte gang i den grønne omstilling ude i de danske hjem, er politikerne nødt til at gå mere ambitiøst til værks. En nærliggende mulighed er at styrke håndværkerfradraget således, at det fradragsberettigede beløb øges, at det også kommer til at omfatte materialer og ikke som i dag kun arbejdsløn, og at ikke brugte fradrag kan overføres fra år til år. På den måde kan boligejerne få den økonomiske håndsrækning, der måske også kan lukke lidt energirealisme ind i deres hjem, anbefaler Simon O. Rasmussen.

-kj

Læs mere om Byggeri

26/10 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.