Aktuelle nyheder - Byggeri

MgO-pladerne var blåstemplet af alleHenrik Fausing frygter, at placeringen af ansvaret for MgO-pladerne kan trække så meget i langdrag, at nogle entreprenører må dreje nøgle om.(Foto: Nicky Bonne)

MgO-pladerne var blåstemplet af alle

Entreprenørerne har bare brugt et produkt, som har været blåstemplet af alle anerkendte institutioner, lyder det fra Dansk Byggeri, der ikke vil afvise, at sagen kan ende med, at nogen må dreje nøglen om

Del artiklen på
Om de vandsugende MgO plader ligefrem er årtiers byggeskandale, vil projektdirektør i Dansk Byggeri Henrik Fausing lade andre om at vurdere, men han kalder det for en helt igennem ulykkelig sag, hvor der er rigtig mange penge, virksomheder og personer involveret.

- Og som udgangspunkt har jeg svært ved at se, at det er entreprenørerne, der har ansvaret. De har brugt et produkt, som har været blåstemplet af anerkendte institutioner. Og som for eksempel institutionerne bag Byg ERFA har udstukket retningslinjer for brugen af.

Producenten har fejlet
Her tænker Henrik Fausing både på Statens Byggeforskningsinstitut, Teknologisk Institut og helt konkret det Byg-Erfa erfaringsblad, der blev udgivet tilbage i 2013.

- De havde opsamlet al den kendte viden og fortalte byggebranchen, at det er den rigtige måde at bygge på, såfremt man fulgte deres retningslinjer.
Men hvem har så ansvaret for de mange skader?

- Efter min bedste mening må det være producenten. Det er dem, der har sat et produkt i verden med en defekt. Det er jo markedsført og solgt som vindspærre. Når det så indeholder magnesiumklorid, der trækker fugt, som afgives, så det saltholdige vand angriber andre bygningsdele.

I økonomisk klemme
Det ændrer ikke på, at der er rigtig mange entreprenører store og små, som er kommet i klemme og vil sidde i saksen, indtil der en gang er placeret et ansvar. Efter skandalen rullede, bad Dansk Byggeri under tavshedspligt nemlig medlemmerne om at melde ind, hvis de havde brugt disse plader.

- Jeg har ikke det præcise antal, men tallet er meget omfattende, og de spørger selvfølgelig til, hvad de skal gøre. Og jeg forstår godt, hvis entreprenørerne ikke har lyst til at stå offentligt frem. De har mange penge i klemme, og det kan få nogle til at tro, at det ikke længere er økonomisk sikkert at give opgaver til dem.

Det kan koste nogle livet
Ifølge Henrik Fausing er entreprenørerne ramt på to fronter. Dels har Byggeskadefonden opfordret deres medlemmer til at reklamere over, at pladerne er mangelfulde. Det betyder, at bygherren kræver manglen afhjulpet i forbindelse med aflevering, og bygherren tilbageholder et beløb af entreprisesummen. Og for afleverede byggerier betyder det, at arbejdsgarantien ikke kan nedskrives, før manglen er afhjulpet.

- Alt efter hvor mange af den slags sager man har, kan det give enkelte entreprenører et problem med likviditeten, hvilket i yderste konsekvens kan betyde, at der er større opgaver, de ikke længere kan byde ind på, og det rammer omsætningen, siger Henrik Fausing, der frygter, at denne her sag omkring placeringen af ansvaret kan trække så meget i langdrag, at nogle havner i en situation, hvor de må dreje nøgle om.

- Hvis det til gengæld viser sig, at der ikke er tale om en mangel, men et udviklingssvigt, som bygherren har risikoen for, er det omvendt bygherren, som har misligholdt aftalen. Det betyder, at bygherren derved kan risikere at skulle betale erstatning for de tab, entreprenøren har lidt.

Af Johannes H. Nørgård


Læs mere om Byggeri

4/9 2015
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.