left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Norditalienske arbejdere rejst til danske byggepladser via RomGunde Odgaard efterlyser handling i forhold til udenlandske byggearbejderes corona-risiko

Norditalienske arbejdere rejst til danske byggepladser via Rom

Der er stærk bekymring i BAT-kartellet for udenlandske kollegers sikkerhed i forhold til corona virusen.

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I et åbent brev til en række myndigheder og ministre peger sekretariatschef i BAT-kartellet, Gunde Odgaard, på, at der er en klar risiko for, at ’i forhold til den måde udenlandske bygningsarbejdere sædvanligvis behandles på, og den omsorg deres arbejdsgivere udviser, så vil vi i BAT formode, at Corona faren ignoreres af deres arbejdsgivere’.
Af brevet fremgår det, at:

- Udenlandske stationerende byggevirksomheder systematisk snyder’ deres medarbejdere for løn og sociale bidrag, har dårligere sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen, indkvarterer medarbejderne under kummerlige forhold - ofte på adresser ikke godkendt til beboelse, dårlige sanitære forhold, transport i tætpakkede busser til og fra arbejde og arbejder og lever på en måde, som man egentlig troede hørte en svunden tid til…

Trues og tæskes
Gunde Odgaard slår også fast, at et andet gennemgående træk for størstedelen af de udenlandske bygningsarbejdere er, at de ikke må kontakte myndigheder, fagforeninger, medier og andre for deres arbejdsgiver:

- Hvis det sker, bliver de i bedste fald fyret. I værste fald bliver de truet, tæsket, hele sjakket fyres, familien trues med meget mere. tro det eller ej, men vi har et hav af sådanne sager. Undertiden er der organiseret kriminalitet involveret i disse sager. Virksomhederne, der udnytter udenlandsk arbejdskraft, er ofte ikke andet end en postkasse, der udlejer arbejdskraft. De er ikke ligefrem kendte for deres lovlydighed. Hverken i Danmark eller der hvor de kommer fra, skriver Gunde Odgaard!

Udenlandske byggearbejdere i højrisikogruppe
Han advarer om, at udenlandske kolleger er i højrisikogruppen for at få corona smitten og bære den videre. - Der er efter BAT’s skøn cirka 17.000 udenlandske bygningsarbejdere i Danmark, og derfor foreslår BAT, at der iværksættes en særlig myndighedsindsats overfor udenlandske virksomheder, som løser opgaver i Danmark med egen medbragt arbejdskraft, men også overfor dansk registrerede virksomheder, der fortrinsvis anvender udenlandsk arbejdskraft.
- Mindst følgende forhold skal undersøges af de relevante myndigheder for denne gruppe:

1) Hvordan og hvor tæt de bor, herunder sanitære forhold og rengøringstilstand.

2) Transport til og fra byggepladsen.

3) Sanitære forhold på byggepladsen (omklædning, bad, toilet, kantine, skurforhold og rengøring).

4) Hvor tæt man arbejder på hinanden.

Sådan lyder budskabet fra BAT

Kan ikke rejse hjem
Gunde Odgaard peger videre på, at mange af de udenlandske arbejdstagere ikke kan rejse hjem, og hvis de kan og gør, så kan de måske ikke komme tilbage:

- Derfor bliver de her og arbejder videre. Samtidigt hører vi om norditalienske bygningsarbejdere, der er taget via Rom til Danmark og begyndt arbejde, så snart de er ankommet. Her har der ikke været iværksat karantæne, påpeger han.

- Det er vanskeligt for vores danske såvel som udenlandske medlemmer at forstå, skriver han videre.

BAT foreslår blandt andet, at man ser på de store offentlige anlægsprojekter og byggerier - herunder sygehusbyggerierne og de mange kabelarbejder i forhold til fibernet.

De bør kontrolleres
Og her nævnes så en række byggepladser, der bør ses efter i sømmene:

Odense Universitets Hospital

Storstrømsboen

Gødstrup Sygehus

Køge Sygehus

Admiral Hotel i København

Byggeriet Njalsgade 105 i København

Posthusgrunden i København

Googles Byggeplads i Fredericia

”Campen” på Ugandavej på Amager

”Campen” i Sydhavnen

Stigmatisering truer
Gunde Odgaard slutter med dels at udtrykke bekymring for de udenlandske byggearbejderes helbred og velfærd, men også dels fordi der lyder kritiske røster fra danske byggearbejdere:

- Vi ønsker ikke en Corona stigmatisering af vores udenlandske kolleger. Derfor må myndighederne træde i karakter omgående overfor de bygge- og anlægsvirksomheder og mandskabsbureauer, der ser stort på Corona faren, slutter Gunde Odgaard.


Læs mere om Byggeri

26/3 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.