left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Nu bryder ansøgningshelvedet løs igen

Nu bryder ansøgningshelvedet løs igen

Tirsdag den 28. september åbner Energistyrelsen igen for Bygningspuljen, hvor danskerne kan søge om tilskud til grønne boligforbedringer, der sparer energi

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Der bliver trængsel på telefonnettet, når Energistyrelsen den 28. september klokken 10 åbner for en ny runde af Bygningspuljen, der støtter grønne boligforbedringer.

Siden Bygningspuljens sidste ansøgningsrunde i foråret er kriterierne for tilskud blevet justeret. Alle kan fortsat søge om tilskud til en varmepumpe, men samtidig er tilskudssatserne nedjusteret, så flere får mulighed for at forbedre deres bolig.

Desuden er tilskud til energiforbedrende tiltag blevet målrettet de boliger, der trænger mest, og det er derfor kun muligt at opnå tilskud til isolering og nye vinduer, hvis boligen har energimærke E, F eller G.

På ’SparEnergi.dk/tilskud’ kan man med Tilskudsberegneren se, hvor meget man cirka kan forvente at få i tilskud, hvis man får tilsagn.

Vigtigt med god forberedelse
Der er i denne runde af Bygningspuljen afsat 330-340 millioner kroner, og i den seneste runde søgte så mange, at puljen løb tør, før dagen var omme.

- Selvom de nye kriterier for tilskud kan betyde, at der i denne runde vil være færre ansøgere, bør borgere, der vil søge om tilskud fra puljen, væbne sig med tålmodighed. Der har været stor interesse for Bygningspuljen, og Energistyrelsen kan ikke med sikkerhed vide, hvor mange der vil ansøge i denne runde, lyder budskabet.

Som ansøger er det en god ide at være forberedt på noget ventetid, for der kan opstå lang kø. Det er også en god ide at forberede sin ansøgning inden puljeåbningen, da det vil lette ansøgningsprocessen.

Sådan fungerer køsystemet
Køsystemet er grundlæggende det samme, som i forrige runde. Selve puljen åbner for ansøgninger klokken 10, og går man ind på ansøgningsportalen via SparEnergi.dk/tilskud mellem klokken 9.00 og 10.00, kommer man i et ’digitalt venteværelse’, som hjælper systemet med at kunne håndtere de mange ansøgere, der logger på over en kort periode.

Klokken 10 dannes køen til at søge tilskud, og her tildeles personerne i venteværelset en vilkårlig plads i køen. Pladsen i køen er uafhængig af, hvornår man logger på i venteværelset indtil klokken 10.00. Personer, der logger på efter kl. 10.00, får en plads bagerst i køen.

Systemet kan ’pauses’
I det nok usandsynlige tilfælde af, at der ikke bliver ansøgt om tilskud for alle midler i Bygningspuljen den 28. september, pauser Energistyrelsen ansøgningssystemet om aftenen klokken 20 og åbner det igen morgenen efter klokken 8. Det samme gør sig gældende for weekender.

Det sker for at undgå, at ansøgere skal sidde i kø om natten eller risikere at miste pladsen i køen, fordi de ikke er ved computeren. Efter klokken 20 har man op til to timer til at færdiggøre sin ansøgning, hvis man allerede er kommet ind i ansøgningssystemet.

Beholder kønummer
Når systemet holder pause om aftenen, beholder man sit kønummer, indtil systemet åbner igen, så længe man undlader at slette cookies på den enhed, man ansøger fra.
Ved sidste runde sad mange og ventede længe foran computeren. For at undgå, at det gentager sig, vil det være muligt at tilmelde sig en mailmeddelelse, når man har fået sit nummer i køen.

Så får man en mail, når man er tæt på at være forrest i køen. Det er frivilligt, om man vil tilmeldes denne meddelelse, men på den måde kan man lave andre ting, mens man venter.
Når det bliver ens tur, har man 30 minutter til at logge ind og begynde sin ansøgning.

Man må gerne bruge mere end 30 minutter på at gøre ansøgningen færdig, men man skal være opmærksom på, at man bliver logget af NemID, hvis man er inaktiv i 60 minutter, og så mister man sin plads på portalen.

Det skal du vide som ansøger
- Bygningspuljen åbner den 28. september klokken 10.00. Der er mulighed for at tilgå det digitale venteværelse på hjemmesiden fra klokken 09.00. Venteværelset hjælper systemet med at kunne håndtere de mange ansøgere, der logger på over en kort periode.

- Man kommer ikke længere frem i køen af at tilgå klokken 09.00 i stedet for klokken 10.00, fordi systemet danner en kø, hvor de ansøgere, der er i det digitale venteværelse, får en vilkårlig plads. Det er dog en god ide at logge på før klokken 10.00, hvis man vil sikre sig en plads i køen allerede, når den dannes.

- I tilfælde af at der ikke bliver ansøgt om tilskud for alle midler i Bygningspuljen den 28. september, pauser Energistyrelsen ansøgningssystemet om aftenen klokken 20.00 og åbner det igen morgenen efter klokken 8.00. Efter klokken 20.00 har man op til to timer til at færdiggøre sin ansøgning, hvis man allerede er kommet ind i ansøgningssystemet. Når systemet holder pause om natten, beholder man sit kønummer, indtil systemet åbner igen, så længe man undlader at slette cookies på den enhed, man ansøger fra.

- Bygningspuljen har haft mange ansøgere i de seneste ansøgningsrunder, og derfor må man som ansøger forberede sig på ventetid i forbindelse med ansøgningsprocessen.

- Du kan kun søge tilskud til energiforbedringstiltag som isolering og nye vinduer, hvis du har en bolig med energimærke E, F eller G.

- Du kan søge tilskud til varmepumpe uanset, hvilket energimærke du har.

- Satserne for tilskud er lavere i denne runde end i den forrige, så flere kan få del i puljen.

- 60 procent af midlerne i Bygningspuljen tildeles projekter, hvori der indgår en varmepumpe. Det vil sige, at der er kun op til 40 procent af midlerne, der kan gå til projekter uden en varmepumpe, som for eksempel nye vinduer.

- Puljen er i denne runde på ca. 330-340 millioner kroner. I 2021 er der samlet set 675 millioner kroner i Bygningspuljen.

- Selvom man lever op til kriterierne for tilskud og har sendt en ansøgning afsted, er man ikke sikker på at få tilskud.

- Ansøgere, der ikke får tilskud, har mulighed for at søge igen til næste år. I alt er der afsat cirka 2,5 milliarder kroner til Bygningspuljen, som bliver fordelt over flere runder fra 2020 til 2026.

- Som ansøger kan man lette ansøgningsprocessen ved at forberede sig inden åbningen, og sørge for at have alle relevante dokumenter klar. Du kan finde mere information om Bygningspuljen samt tilmelde dig nyhedsbrevet om samme på sparenergi.dk/tilskud.

- Bliver du tildelt tilskud på baggrund af din ansøgning, kan der gå op til seks måneder fra udbetalingsanmodningen er sendt til, at pengene bliver udbetalt.

Læs mere om Byggeri

15/9 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.