Aktuelle nyheder - Byggeri

Reallønnen er steget kraftigtFiguren viser den årlige reallønsudvikling på henholdsvis på det samlede private arbejdsmarked og i byggeriet.

Reallønnen er steget kraftigt

Danmarks inflation landede i oktober på 0,6 procent, og det er en anelse højere septembers 0,5 procent. Men det ændrer ikke på de meget lave årlige prisstigninger, som i 2019 foreløbig har et gennemsnit på 0,7 procent

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, mener, at inflationen er overraskende lav med tanke på, hvor længe det økonomiske opsving har varet, og med lønstigninger der i øjeblikket ligger stabilt omkring 2,5 procent.

- I oktober er det især elektricitet og tøj, der trækker den årlige inflation ned. Faldet i elprisen skyldes især lavere el-afgifter. I modsat retning, trækker fødevarer og husleje priserne op i forhold til i 2018, siger cheføkonomen. Med en inflation på 0,6 procent, er der massiv fremgang i realløn og disponibel indkomst. Og selvom danskerne stadig har finanskrisen siddende i krop og pengepung, og derfor sparer meget op, så har vi næsten 1.000 kroner mere om måneden for gennemsnitsdanskeren til privatforbrug i 2019, siger Bo Sandberg.

Holder hånden under hjemmemarkedet
På bundlinjen medvirker den lave inflation til at holde hånden under opsvinget på hjemmemarkedet, der senest også er yderligere understøttet af den rekordkraftige lånekonverteringsbølge, der også kommer byggeriet til gavn i form af boligrenoveringer.

- Omvendt er den lave inflation i det meste af den vestlige verden i sig selv også et symptom på, at verdensøkonomien er gået ned i tempo i 2019. Med cirka 2½ procent årlig reallønsfremgang i byggeriet er reallønsudviklingen i øjeblikket på det højeste niveau siden finanskrisen, siger Bo Sandberg.

Trodser international usikkerhed
I øvrigt trodser de såkaldte ’hårde nøgletal’ for dansk økonomi fortsat den internationale usikkerhed.

Eksporten er ifølge Bo Sandberg ’buldret af sted’ i 2019 med et løft på 7,8 procent i årets første tre kvartaler sammenlignet med tilsvarende periode i 2018.

- Danmarks konkurrenceevne er i topform. Men som lille åben økonomi kan vi næppe undgå at blive ramt især af den begyndende nedgang på det tyske og svenske marked. Men foreløbig flyver humlebien altså fortsat. Det skyldes ikke mindst, at vi eksporterer varer og tjenester der enten ikke er så konjunkturfølsomme, som eksempelvis medicin, eller også i den grad er i pagt med den grønne tidsånd, som vindmøller, siger cheføkonomen.

Udramatisk eksportfald
Han slår dog fast, at eksporten til Tyskland bevæger sig baglæns med et stadig forholdsvis udramatisk eksportfald på 0,7 procent i årets første ni måneder, og det medvirker til at trække hele vores EU-eksport ned på beskedne +2,8 procent.

Også i forhold til vores næststørste samhandelspartner, Sverige, er der tale om en beskeden vækst på 1,2 procent i 2019:

- Og helt galt ser det ud i forhold til det Brexit-plagede Storbritannien med et minus på 8,4 procent i januar-september. Så det er verden udenfor EU, der i øjeblikket sikrer eksportfremgangen. For det kan godt være, at USA og Kina har bekriget hinanden med toldsatser og tekniske handelshindringer. Men indtil videre ser det ud til, at Danmark ligger som en smørklat mellem de to supermagter, som vi i 2019 har øget eksporten til med henholdsvis 32,8 procent (USA) og 23,0 procent (Kina), siger Bo Sandberg.

Løft i importen
Dansk Byggeri glæder sig i øvrigt over et foreløbigt løft i importen på 5,2 procent i 2019:

- Ganske vist svækker det isoleret set BNP-væksten. Men stigende import tyder på fortsat god gang i den indenlandske økonomi. Samtidig nyder forbrugerne godt af konkurrencen mellem udenlandske og indenlandske varer og tjenester, siger Bo Sandberg.

Læs mere om Byggeri

11/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne