Aktuelle nyheder - Byggeri

Regeringen åbner ladeport for social dumping

Regeringen åbner ladeport for social dumping

Folketinget har vedtaget en lov, som fra 1. juli, giver såkaldte ’faglærte fra ikke-EU-lande’ adgang til det danske arbejdsmarked. Op til halvdelen af lønnen kan udbetales i form af logi, kost rejse eller eksempelvis leje af værktøj

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christainsborg

Ordningen er en udvidelse af den nuværende ’positivliste’, men indeholder ifølge Gunde Odgaard, der er sekretariatschef i BATkartellet, et ’sælsomt mix’ af smuthuller, uvidenhed og manglende kontrolmuligheder, når reglerne omgås, og der svindles:

- Problemet er først og fremmest, at de pågældende kommer hertil på nogle vilkår, der på ingen måde ligner løn og ansættelsesvilkår, som vi har det i Danmark. Man har taget udgangspunkt i den såkaldte ’positivliste’, som er for højt specialiseret arbejdskraft - eksempelvis hvis Novo skal have en forsker. Men nu har man sagt, det også skal gælde for faglærte. Det betyder at op til halvdelen af den løn, der udbetales, kan udbetales i form af logi, kost, rejse, leje af værktøj og lignende. Fantasien sætter grænser, siger Gunde Odgaard til BygTek.

Returkommission til arbejdsgiverne
- Med vores kendskab til, hvordan udenlandsk arbejdskraft bliver behandlet, foregår der en del returkommission i arbejdsgiverne i form af betalinger for eksempelvis kost og logi, som er ublu høje. For det andet kan resten af lønnen udbetales til en udenlandsk bank. Der er altså tale indkomst i Danmark, som er skattepligtig enten her eller i hjemlandet. Men hvordan ’undskyld mig - ind i det hule helvede' vil SKAT nogensinde have en chance for at kontrollere. Det har de ikke. Det er fuldstændig vanvittigt. Politikerne har åbnet en ladeport for social dumping, siger Gunde Odgaard.

Hvad med EURES
Byg Tek spørger undrende Gunde Odgaard, om det virkelig er en socialdemokratisk regering, der åbner for den slags forhold, og han svarer:

- Det er det. Og ministeren har lovet bod og bedring i efteråret, men så må vi jo se, om han til den tid kan samle et flertal for det. Problemet er jo også, at vi har et selvstændigt europæisk arbejdsmarked, hvor der er ret mange ledige i øjeblikket, og hvor coronakrisen ikke ser ud til, at det antal bliver færre. Hvorfor skal danske virksomheder ikke tvinges til at søge igennem vores fælles europæiske arbejdsformidling EURES? Hvorfor skal det ikke være en betingelse, inden man begynder at hente såkaldte ’faglærte’ fra Bangladesh. Det er helt absurd…

Intet nyt under solen
Gunde Odgaard erkender, at det ikke er nyt, at der kommer udenlandske byggearbejdere til Danmark, men han understreger, at erfaringerne viser, at det er en sårbar gruppe:

- Jo længere væk fra, de kommer fra, jo mere sårbare bliver de. Jeg tror, at transportbranchen har oplevet deres værste øjeblik med filippinersagen i Padborg. Det ønsker vi ikke at opleve i byggeriet. Vi ser masser af steder i byggesektoren allerede, hvor byggearbejdere fra eksempelvis Østeuropa indlogeres til meget høje huslejer i meget dårlige boliger og bor tæt sammen. Det ser vi stort set daglig, slutter BAT's sekretariatschef.

Hør hele interviewet med Gunde Odgaard på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3952

Læs mere om Byggeri

1/7 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.