bygma
bygma
scroll
Renovering bliver en guldgrube for de mindre byggevirksomheder

Renovering bliver en guldgrube for de mindre byggevirksomheder

Genbrug af materialer og renoveringer og bliver i stigende grad et alternativ til nedrivning og nybyggeri

Af Dan Bjerring

Ifølge Dansk Hånværk – der organiserer mindre - og mellemstore virksomheder inden for byggebranchen, vil der de kommende år ske en ændring i både byggeri og arkitektur. Det sker som en konsekvens af, at branchen bliver mere bæredygtig og ressourceeffektiv. Dermed bliver renoveringer og genbrug af materialer i stigende grad et alternativ til nedrivning og nybyggeri:

- Den udvikling kan blive en guldgrube for virksomhederne – både som forretningsgrundlag og rent økonomisk, siger Mads Okking, der er ekspert i renovering og bevaringshåndværk i Dansk Håndværk.

Skal gentænke løsninger
Han henviser til, at branchen allerede gør en stor indsats for at blive grønnere og peger på, at nybyggeri kræver mange ressourcer:

- Det er en miljøbelastning, der arbejdes på at nedbringe. Derfor kommer vi til at gentænke vores løsninger, så vi i langt højere grad genbruger eksisterende strukturer, genanvender materialer, minimerer affald og reducerer energiforbruget. Og når renovering bliver en større del af byggeopgaverne, betyder det også, at håndværkerne kan gøre det til en rentabel forretningsmodel, siger Mads Okking.

Skal blive en rutine
Han opfordrer derfor de håndværksmestre, der ikke allerede er i gang, til at overveje, om det forretningsområde skal indfases i virksomhedens tankegang.

Ifølge Dansk Håndværk kan virksomheder, der udfører mange, mindre opgaver, med fordel begynde at tænke i den nye tendens:

- Indarbejdes renovering og genbrug i tilbud, samtalen med kunden og i de ansattes planlægning, før arbejdet begynder, kan det blive en rutine, der vokser og får større og større betydning i virksomheden. På den måde kan de, der vil gøre det til en del af forretningen, være på forkant med en udvikling, der vil brede sig i branchen, påpeger Mads Okking.

Stadig brug for nybyggeri
Han understreger samtidigt, at det ikke er alle virksomheder, der skal skifte fokus. Der vil fortsat være brug for virksomheder, som koncentrerer sig om nybyggeri.

De kan så bidrage ved, at de materialer, der kan genbruges ved en nedrivning, behandles, så de kan indgå til genanvendelse i andre projekter.

Udviklingen vil komme gradvis, selv om forbrugerne siger, at de foretrækker klimavenlige løsninger. Men undersøgelser viser også, at når det kommer til deres egne, konkrete opgaver, tænker kunderne ofte nyt frem for renovering og genbrug.

Selv om det kan virke som om mindre opgaver er uden betydning for klimaet, tæller genbrug og valg af materialer med i det store billede. Byggebranchen renoverer årligt for næsten 100 milliarder kroner, og med flere end 1,7 millioner boliger og over 200.000 sommerhuse vejer selv små opgaver med i det samlede klimaregnskab.

Giv kunderne to tilbud
- Vi står i et vadested, hvor nogle kunder er klar til en ny tankegang, mens andre fortsat vil have arbejdet udført, som vi har gjort tidligere. Opgaven er derfor at vise kunderne, at et fravalg af nyt ikke kun er et klimavenligt valg, men også kan være både smukkere og mere økonomisk. Det kan man gøre ved at give kunderne to tilbud, når de beder om en pris – et grønt og et almindeligt – så de får mulighed for at tage stilling, slutter Mads Okking.

7/12 2023