Aktuelle nyheder - Byggeri

Seniorbofælleskab i den vestjyske natur11 af boligerne er toværelses lejligheder i ét plan på 50-67 m2, og så er der tre fireværelses lejligheder i to plan på 120-127 m2. Foto: Søren Palmelund.

Seniorbofælleskab i den vestjyske natur

Seniorbofælleskabet i Ringkøbing, der åbner i dag, er det eneste, som Realdania selv opfører med Realdania By & Byg som bygherre, ejer og udlejer

Del artiklen på

Seniorbofællesskaber er blevet en efterspurgt boform blandt mange ældre. Hele 80.000 overvejer at skifte deres nuværende bolig ud med en i et seniorbofællesskab, hvor antallet af egne kvadratmeter er lidt mindre, men hvor fællesskabet med andre seniorer til gengæld er stort.

Nu kan Realdania By og Byg byde velkommen til de første beboere i et helt nyt seniorbofælleskab placeret midt i den vestjyske natur ved Ringkøbing Fjord. 14 boliger og en række fællesarealer står klar til beboerne, som nu, med naturen og det aktive udeliv som ramme, skal skabe et nyt hverdagsfællesskab sammen.

Det nye byggeri er en del af Realdanias store indsats for at øge antallet af de eftertragtede seniorbofællesskaber i Danmark. Gennem en række eksempelprojekter har Realdania siden 2016 sammen med den almene og private boligsektor forsøgt at inspirere markedet til selv at bygge flere moderne seniorbofælleskaber. Siden er antallet af nye seniorbofællesskaber i Danmark steget markant.

- Ensomhed påvirker i dag over 100.000 ældre. En del af løsningen er at skabe boliger målrettet seniorer, som sikrer gode rammer for et godt fællesskab og for fælles aktiviteter. Heldigvis har branchen fået øjnene op for boformen, og når vi i dag byder velkommen til de nye beboere i seniorbofællesskabet i Ringkøbing, er de blandt mange ældre, der i år kan flytte i et seniorbofællesskab. Nu er det vores opgave at følge og lære af, hvordan byggeriet i Ringkøbing kan danne rammen om et godt seniorfællesskab - til inspiration for andre, siger Jesper Nygård, der er adm. direktør i Realdania.

Adskiller sig fra traditionelle bofællesskaber
Det nye seniorbofællesskab i Ringkøbing, der er døbt Havtorn, adskiller sig fra traditionelle bofællesskaber, som typisk er indrettet som etplansboliger med private haver omkring et fælleshus i midten. En indretning, der primært inviterer til ’festfællesskaber.

For at fremme fællesskabet i hverdagen er de 14 private lejeboliger i Havtorn i stedet fordelt på tre bygninger i to-tre etager og blandet med fællesfaciliteter, som f.eks. et værksted, et grejskur til mountainbikes eller vandsports-udstyr samt et orangeri.

Alle fællesfaciliteterne vender ud med en fællesplads i hjertet af bofællesskabet, som dermed bliver et centralt mødested i hverdagen - med direkte adgang til den omkringliggende natur med enge, søer, bærhaver, frugtlunde og stisystemer. Naturen fungerer på den måde som en stor, fælles have, og netop naturen har fra starten spillet en aktiv rolle i indretningen af seniorbofællesskabet og valget af fællesfaciliteter.

Naturens positive betydning for sundhed og trivsel
Seniorbofælleskabet i Ringkøbing er ét af i alt 11 seniorbofællesskaber, som Realdania er med til at opføre rundt omkring i landet. Til gengæld er det det eneste, som Realdania selv opfører med Realdania By & Byg som bygherre, ejer og udlejer.

Det eksperimenterende eksempelbyggeri er opført inden for en almindelig anlægsøkonomi, og Peter Cederfeld, der er adm. direktør i Realdania By & Byg, håber, at byggeriet og valget om at gøre naturen til omdrejningspunkt for fællesskabet i hverdagen kan inspirere udviklingen af seniorbofælleskaber i andre naturskønne områder af landet:

- Nærhed til naturen og vandet står højt på manges ønskeliste, når de skal vælge, hvor de skal bo. Og naturens positive betydning for både sundhed og trivsel har fået øget fokus i de senere år. Naturbydelen i Ringkøbing tilbyder både natur, udsigt til Ringkøbing Fjord og nærhed til byen og har derfor været et helt oplagt sted at afprøve nye løsninger til fremtidens seniorbofællesskaber. Alle bebyggelser i Naturbydelen bliver i to-tre etager med naturen som en stor fælles have. Det har været et stærkt afsæt for den åbne indretning af seniorbofællesskabet med tre bygninger, der blander boliger og fællesfaciliteter, og som trækker naturen helt tæt på og ind mellem bygningerne, siger Peter Cederfeld.

-kj

Læs mere om Byggeri

1/10 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.