Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

SF-ordfører chokeret over manglende RUT-registreringSF's politiske ordfører Karsten Hønge (Foto: Steen Brogaard)

SF-ordfører chokeret over manglende RUT-registrering

Karsten Hønge har bedt justitsministeren oplyse, hvor mange private boligejere der har fået bøde for ikke at have kontrolleret udenlandske håndværkeres RUT-registrering

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, er overrasket over, at den seneste aktion fra Arbejdstilsynet, rettet mod byggerier der foregår på de danske villaveje, førte til 37 strakspåbud 11 påbud med frist, 2 forbud, 1 vejledningspåbud og 19 overtrædelser af anmeldepligten til RUT ud af i alt 39 gennemførte besøg.

- Jeg er chokeret over, at der kan være fejl RUT-registreringen på hver anden arbejdsplads, som Arbejdstilsynet kommer ud på. Og én ulykke kommer sjældent alene, for tilsynene viste også en række andre alvorlige fejl med sikkerheden, siger Karsten Hønge til BygTek.

Rod i arbejdsmiljøet
Karsten Hønge, der selv er faglært tømrer, har på baggrund af tallene fra Arbejdstilsynet stillet to spørgsmål til ministeren for at få at vide, hvad Arbejdstilsynet vil foretage sig:

- Det er en kamp, fordi der hele tiden kommer nye firmaer til fra typisk Østeuropa, og mange af dem har rod i arbejdsmiljøet, deres løn, skat og moms. Det kan betale sig for den danske stat at sætte ind med øget kontrol, fordi mange af firmaerne blandt andet efterfølgende pålægges at betale bøder. Nu har vi diskuteret social dumping, og hvordan østeuropæiske firmaer skal håndteres, i årevis, men alligevel viser det sig, at det står galt til på hver anden arbejdsplads ude på villavejene, siger Karsten Hønge.

Bevæger sig under radaren
Han peger på, at ’det er nemmere at bevæge sig under radaren ude på sidevejene’, uden at arbejdsgivere og lønmodtagere fra andre firmaer griber ind:

- Derfor er det godt, at Arbejdstilsynet også kontrollerer der. Det skal dog ikke betyde, at der ikke samtidig skal kontrolleres på de store byggepladser i byerne. Der løber de også om hjørner med reglerne, siger Karsten Høge.

Samtidig opfordrer han til at lave endnu en kampagne, der gør eksempelvis private boligejere opmærksomme på, at de også har et ansvar for at sikre sig, at tingene er i orden. Det gælder ikke mindst kontrol af RUT-registrering:

- Sker det ikke, er der en risiko for at man får en bøde, slutter Karsten Hønge.

FAKTA
Karsten Hønge har stillet følgende to spørgsmål til justitsministeren:

1)Vil ministeren oplyse i hvor mange tilfælde indenfor de seneste to år, der er udstedt bøde til private, der har hyret en udenlandsk håndværker, som ikke var registeret i Registret for Udenlandske Tjenesteydelser, og hvor den private køber af ydelsen efterfølgende heller ikke har opfyldt sin 3-dages anmeldelsespligt til RUT-registret efter arbejdets påbegyndelse?

2) Vil ministeren oplyse i hvilken størrelsesorden de udstedte bøder til private købere af udenlandske håndværkeres ydelser, hvor håndværkeren ikke var registeret i Registret for Udenlandske Tjenesteydelser, og hvor den private køber af ydelsen efterfølgende heller ikke har opfyldt sin 3-dages anmeldelsespligt til R

Læs mere om Byggeri

8/9 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerNedbrydningNedrivningOmbygningOptimering af arbejdsgangePanelerPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRådgivningRullestilladsSandwichpanelerSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder