Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Skibsvrag fundet under Skibet i Køge

Skibsvrag fundet under Skibet i Køge

Udgravningen til byggeriet Køge Kyst Skibet har åbenbaret et sjældent velbevaret skibsvrag af et handelsskib fra Middelalderen

Del artiklen på

I det, der skal blive p-kælderen under boligkarreen Skibet i Køge Kyst, er der gjort et meget usædvanligt fund - et skib i form af et vrag. Skibet i kælderen er et klinkbygget skib fra 1500-tallet. Det har oprindeligt været godt 16 meter langt og syv meter bredt.

Boligkarreen Skibet skal ligge på den oprindelige kystlinje på sandbund, og her er der optimale forhold for at finde spor fra Køges fortid. Både byudviklingsselskab og bygherre var derfor forberedt på udgravning, der vil stå på i de kommende uger.

- Det er lidt morsomt, at vi finder et skibsvrag i forbindelse med et boligbyggeri, der er navngivet Skibet med familieboliger og et boligfællesskab - Livsstilsboliger 50+, der er navngivet Broen. Det er oplagt at markere vragets præcise placering og udstrækning i kælderen og udsmykke væggene med fotostater af vraget, siger PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen.

Arbejdet med at støbe fundamentet til Skibet er nu omlagt, og Køge Kyst har i stedet sendt arkæologerne med pensel og spatel ind på byggefeltet ved kysten.   

- Selv om vores forundersøgelser viste, at der var gode odds for at finde et vrag, så gav det et gib i hele Køge Kyst, da det dukkede frem. Tanken om områdets rige historie og livlige havn med handel i Østersøområdet er fascinerende for os, der arbejder på at udvikler Køge Kyst. Det minder os om mulighederne i Køges kystområder, siger projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen, Køge Kyst.

Begejstrede arkæologer
De næste ugers udgravning vil afsløre mere af skibets historie og anvendelse og måske hvordan, det er endt på det nuværende byggefelt.

- Holdet af arkæologer er begejstret, for det er et sjældent fund, og skibet rummer flere overraskelser med mange usædvanlige konstruktionsdetaljer. Skibet, der er et af de største klinkbyggede skibe fra den tid i Danmark, er bygget af svært egetømmer, der er meget velbevaret med rester af træ- og jernnagler, kalfatring og tovværk, siger museumsinspektør Annemette Kjærgaard, Museum Sydøstdanmark.

Museets arkæologer har holdt nøje øje med entreprenøren Enemærke & Petersens arbejde på grunden de sidste uger:

- Vi var forsigtigt i gang med at gravet bunden ud. En gravemaskine på larvefødder har fjernet 30 centimer ad gangen og kørt baglæns, mens arkæologerne gik foran og kiggede i sandet. Vi var kommet tre meter ned og var næsten færdige, da der dukkede nogle egeplanker op. Fundet blev større og større, og til sidst var det tydeligt, at der lå et vrag, siger projektleder David Flach Jensen, Enemærke & Petersen.

Idet parterne PensionDanmark, Køge Kyst og entreprenøren Enemærke & Petersen var forberedt på en høj sandsynlighed for at støde på et middelalderskibsvrag i forbindelse med udgravningen til p-kælder, er det på forhånd afstemt, hvem der afholder de forskellige udgifter, og at udgravningen bliver afsluttet efter senest syv uger. Enemærke & Petersen har udarbejdet en revideret arbejdsplan, så der i de kommende uger både kan udgraves og bygges videre.

-kj

Læs mere om Byggeri

22/6 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder