Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Stadig plads til forbedringer i byggeriet

Stadig plads til forbedringer i byggeriet

Trods flere i arbejde og mere udført arbejde, så kan meget gøres bedre - produktiviteten skal løftes og ny teknologi introduceres, påpeger Danske Malermestre

Del artiklen på

Selvom de nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ansatte i byggeriet i årets første kvartal steg med 1,3 procent svarende til 2100 personer – og at antallet af præsterede timer steg med 1,4 procent – er der rigtig god plads til forbedringer.

Det mener arbejdsgiverorganisationen Danske Malermestre, der sætter produktiviteten i byggeriet til debat på årets Folkemøde på Bornholm i SMV-teltet fredag d. 16. juni kl. 14.00 - 14.45 på Nordlandspladsen.

- Hvis vi skal være helt ærlige, så er der plads til forbedringer. Produktiviteten, det vi krone for krone får ud af byggeriet, har stået stille i alt for mange år. Og ingen kan sige sig fri for et ansvar. Det er lige fra stregerne bliver slået af arkitekten, til byggeriet står færdigt, at der er problemer, fastslår Danske Malermestres formand, Per Vangekjær.

Som skrækeksempel på, hvor galt det kan gå, peger han på byggeriet af de fem nye supersygehuse. Fem helt forskellige byggerier, hvor alt bliver ”genopfundet” på ny.

- Hvis vi nu i stedet havde tegnet ét sygehus, opført det, og lært af de fejl, der ikke kan undgås, når man bygger nyt. Hvis vi nu havde høstet af de erfaringer, vi havde fået ved byggeriet af det første sygehus, inden vi gik videre til det næste, havde vi kunnet spare utrolige summer.

- Nu må vi nøjes med at konstatere, at byggeriet af supersygehuset i Region Syddanmark står til at overskride budgetterne med mere end 1 milliard kroner. Er det tilfredsstillende, lyder spørgsmålet fra Per Vangekjær, der peger på, at konsekvensen bliver, at sygehusene slet ikke bliver så super, som danskerne blev stillet i udsigt.

Håndværkere, der går i vejen for hinanden eller ødelægger det arbejde, andre håndværkere har færdiggjort, er desværre ikke noget særsyn. Alle forventer det sker, og indregner det i deres tilbud, der dermed bliver dyrere end nødvendigt. Hvorfor passer vi ikke bedre på, spørger Danske Malermestre.

Men det er ikke kun, når der bygges stort, at budgetter og tidsplaner skrider; det er mere reglen end undtagelsen. For hvor industrien er dygtige til at tage ny teknologi til sig, halter det i byggeriet. Her gør man, som man altid har gjort, mener Per Vangekjær:

- Helt overordnet. Hvorfor ikke bruge virtual reality i projekteringen? Lad os alle få et par ”briller” på og gå en tur i byggeriet inden vi går i gang. Hvis alle kan byde ind med løsninger, før vi for alvor går i gang, kan vi måske undgå de værste, gentagne fejl.

- Og når vi så for alvor går i gang, hvorfor bliver vi ved med at tillade, at håndværkerne under ét roder og forsinker hinandens arbejde? Hvorfor tillader vi, at arbejdet bliver ødelagt af andre håndværkere? Skader undervejs i byggeprocessen er i dag noget, som alle forventer opstår, og som de indregner i deres tilbud. I sidste ende gør det byggeriet dyrere end nødvendigt. Hvorfor bliver vi ved med at tillade det?

-mir 

Læs mere om Byggeri

15/6 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerNedbrydningNedrivningOmbygningOptimering af arbejdsgangePanelerPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRådgivningRullestilladsSandwichpanelerSokkelrenderSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder