Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Svær opgave at bygge bæredygtigtBritta Stenholt, direktør i Stark, taler om bæredygtighed i håndværkernes hverdag

Svær opgave at bygge bæredygtigt

Små og mellemstore byggevirksomheder udfordres af grøn agenda

Del artiklen på

Bæredygtighed er for stor en udfordring for de små og mellemstore virksomheder.

- Bæredygtighed skal være en del af den daglige praksis på landets byggepladser, men det er en kæmpe udfordring, som vi alle sammen har et ansvar for at løse. Vi kan ikke bare overlade det til håndværkeren selv, siger Britta Stenholt, direktør i Stark.

En undersøgelse, gennemført af byggemarkedskæden, blandt kunder i september, viser at mange håndværkere mangler viden om bæredygtighed og derfor finder det krævende at engagere sig i opgaver med krav om bæredygtighed i byggeriet.

På den baggrund inviterede Stark et panel til at diskutere problematikken ved et velbesøgt debatarrangement på Building Green i Forum.

Repræsentanter fra Dansk Byggeri, FSC Danmark, Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, Roskilde Tekniske Skole samt en tømrermester, satte fokus på emnet i en debat, der blev meget livlig.

Der blev efterlyst et tættere samarbejde mellem regioner og kommuner om at stille klare krav i udbud af kommunale byggeprojekter.

- Hvis vi vil bæredygtighed, skal vi alle sammen tage mere ansvar. Vi skal gøre det mere tilgængeligt for håndværkeren i hverdagen med enkle mærkningsordninger, klart definerede krav i projekterne og simple dokumentationskrav, så de ikke bliver klemt i administrationsarbejde. En lang rejse er kun lige begyndt, når vi taler bæredygtighed i de små og mellemstore virksomheder i byggebranchen, siger Britta Stenholt.

Mærkningsordninger
Debatten åbnede med et vidnesbyrd fra tømrermester Jesper Wielandt fra byggevirksomheden Gerner Hansen & Jørgen Petersen. Han berettede om, hvordan et svanemærket byggeri af en børnehave i Søborg har medført administrationsarbejde i et omfang, som koster dyrebar tid væk fra byggepladsen.

Det blev foreslået at lave mærkningsordninger, der inddeler produkter og materialer i kategorier af rød, gul og grøn for det bedst egnede valg.

Morten Brodde fra fsc, skovcertificeringsordning til mærkning af træ og papir, pointerede i debatten, at tilgængelige mærkningsordninger allerede gør det lettere at træffe et bæredygtigt valg af træprodukter, men også hos fsc erfarer man, at mange håndværkere mangler viden om bæredygtighed.

Der var bred enighed i panelet om, at området er svært at gennemskue i dag for en almindelig håndværksmester.

- Vi anerkender, at der mangler viden hos de udførende i byggeriet, og vi er klar til at samarbejde med relevante leverandører og brancheorganisationer om at løfte vidensniveauet omkring fsc-certificering, udtaler Morten Brodde.

- Jeg er glad for, at vi har nu har fokus på emnet sammen med andre vigtige parter. Hvis vi som samfund ønsker mere bæredygtighed i byggeriet, er der to forudsætninger vi skal have på plads. Vi skal have skabt bedre incitamenter til at bygge bæredygtigt og vi skal have gjort det enklere for håndværkerne at bygge bæredygtigt, siger Britta Stenholt.

Deltagere i debatten om bæredygtighed i byggeriet:
Jesper Wielandt, Tømrermester, Gerner Hansen & Jørgen Petersen
Morten Brodde, Rådgiver og relation manager, FSC Danmark
Jakob Næsager, Kommunalpolitiker (C), Teknik og miljø, København
Niels Bjerrum, Kommunalpolitiker (S), Teknik og miljø, København
Simon Stig Gylling, Miljøkonsulent, Dansk Byggeri
Johnny Lundgren, Roskilde Tekniske Skole
Charlie Steenberg fra Steenberg Arkitekter, moderator

- eca
 

Læs mere om Byggeri

9/11 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder