Aktuelle nyheder - Byggeri

Tidligere regerings reformer sikrer arbejdsstyrkenAnlægssektoren venter med længsel på infrastrukturplan og Femern-byggeri

Tidligere regerings reformer sikrer arbejdsstyrken

Der er hul i anlægsmarkedet, mens der ventes på både en langsigtet infrastrukturplan og på Femern-forbindelsen

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en kommentar til Danmarks Statistiks lønmodtagerbeskæftigelse for september, der viste en beskeden stigning på 900 personer set i forhold til måneden før, siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, blandt andet, at den månedlige udvikling i lønmodtagerbeskæftigelsen efterhånden har ’erobret titlen som det vigtigste, hårde danske økonomiske nøgletal’.

Ifølge Danmarks Statistik, var der i september 2019 2.791.400 personer med lønmodtagerjob i Danmark, hvilket er det højeste antal nogensinde:

- Det er en god strømpil for arbejdsmarkedet og sundhedstilstanden i økonomien i det hele taget. Og fordi Danmark er så gennemregistreret et samfund med blandt andet e-indkomst, er det også et tal, der – i modsætning til BNP – ikke bliver revideret i tide og utide. Samtidig kommer det også med mindre end to måneders forsinkelse, siger Bo Sandberg.

Beskæftigelse som et vaskebrædt
Han slår samtidig fast, at beskæftigelsen i september steg med 900 personer:

- Det skete efter en sommer, hvor beskæftigelseskurven for første gang i seks år bevægede sig som et vaskebræt i stedet for at pege voldsomt opad. I Dansk Byggeri forventer vi stadig et arbejdsmarked, der bevæger sig forsigtigt fremad, men det bliver nok efter devisen to skridt frem og et tilbage i de kommende måneder, siger cheføkonomen.

- Når det overhovedet fortsat ventes at gå fremad på arbejdsmarkedet, er det blandt andet fordi tidligere regeringers arbejdsmarkedsreformer alene sikrer, der hvert år kommer 12.000 flere i arbejdsstyrken, primært på grund af senere tilbagetrækning, og der vil typisk fortsat være beskæftigelse til de seniorer, som nu vælger at blive på arbejdsmarkedet, siger han videre.

Afmatning i nabolande
Han forventer dog, at især afmatningen i vores nabolande, Tyskland og Sverige, også vil bringe den danske jobvækst lidt ned i gear, siger Bo Sandberg.

Zoomer man ind på bygge- og anlægsbranchen, har jobkurven foreløbig i 2. halvår været ret flad:

- Byggeriet skabte beskedne 250 job i september efter et par måneder med små fald i beskæftigelsen i løbet af sommeren 2019. Fremtidsudsigterne er blevet mere brogede for byggeriet. Boligmarkedet i de store byer har toppet, og der er et hul i anlægsmarkedet, mens vi venter både på en langsigtet infrastrukturplan, og på at Femern-forbindelsen påbegyndes i 2021. Omvendt ventes den høje handelsaktivitet på boligmarkedet og de rekord mange lånekonverteringer i kølvandet på de negative renter at kaste ekstra renoveringsopgaver af sig, slutter Dansk Byggeris cheføkonom.


Læs mere om Byggeri

21/11 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger