Aktuelle nyheder - Byggeri

Tømrere når nye højderBåde Claus Halkjær Rasmussen(tv) og Poul Erik Nielsen fra Hustømrerne tror byggeriet kan skabe et gennembrud for etagebyggeri i træ herhjemme, fordi byggeprisen er helt nede på 11.000 kroner pr. m2

Tømrere når nye højder

Uden for Aarhus bygger Hustømrerne seks boligblokke af træ, der for første gang i Danmark når op til 4. sal. Og med en m2 pris på 11.000 kroner kan det blive et gennembrud for etagebyggeri af træ herhjemme

Del artiklen på

Kranen løfter element efter element. De største er i massivt krydslamineret træ 3,6 x 3 meter og vejer 675 kilo. Skruemaskinerne snurrer, og inden længe vil Hustømrerne være færdige med råhuset til blok seks på Lisbjerg Bakke lige uden for Aarhus. Arbejdet har stået på siden den første uge i marts, og de to tømrere, kranmanden og en arbejdsmand samt en smed hver anden dag er ved at skrive Danmarkshistorie.

Bygger dobbelt så hurtigt
I stedet for det sædvanlige elementbyggeri i grå beton, stål og glas bliver de 40 lejligheder for AL2bolig nemlig Danmarks første træhuse i helt op til fire etager. Til en pris, der ikke er dyrere end beton, men næsten dobbelt så hurtig at opføre. Faktisk har det kun taget Hustømrerne tre uger at opføre en blok med de præfabrikerede elementer, så den er lukket helt af for vind og vejr.

- Det jeg hører tømrerne sige og selv føler, så ser vi det som en spændende udfordring og et stort skulderklap at få lov at arbejde med noget, der er så anderledes. Det er vi utroligt stolte over. Der er ikke nogen herhjemme, der har gjort det før os, så det har været svært at finde nogen, vi kunne spørge til råds. Men vi har haft nogle fantastiske rådgivere i Bo fra MOE og Kim fra arkitektfirmaet Vandkunsten, og selv om tingene skal gøres lidt anderledes, så fandt vi hurtigt melodien, fortæller Claus Halkjær Rasmussen, der er projektleder på byggeriet.

Pas på kranen advarer skiltet på gavlen – hvor en munter svend har tilføjet – hun er derhjemme!

Vejer kun en femtedel af beton
Der er tale om en søjle/drager konstruktion med limtræsdæk, limtræssøjler, lette facadekassetter og som det helt nye spændende, de i Danmark endnu ret ukendte massive elementer i krydslamineret træ også kaldet (Cross Laminated Timber CLT). Elementer, der bliver flittigt brugt i landene omkring os som Norge, Sverige, England og Tyskland, fordi de i kraft af deres krydsende lag på lag limning opnår samme styrkeegenskaber som betonelementer samtidig med at de kun vejer cirka en femtedel. Hvilket giver fordele i både transport, behovet for krankapacitet og montering.

- Det hele skal passe sammen på mm og gøres rigtigt, vi bruger jo trods alt 45.000 skruer på at samle en boligblok, men indtil videre har vi ikke haft nogen ubehagelige overraskelser. Det hele har passet sammen, fortæller Claus med et grin.

- Vores største frygt har nok været, om der ville opstå problemer med fugt i det ovntørrede træ, og der er marts måned ikke den bedste at starte i. Men det var slet ikke så fugtfølsomt, som vi havde frygtet, vi afdækker det bare, når arbejdsdagen er slut – og det går så stærkt, at råhuset ikke er blottet mere end to-tre uger.

Så er det bare at gå i gang – 45.000 skruer skal der sidde i råhuset på sådan en boligblok.

Guld i bæredygtighed
I alt 4.100 m2 etagebyggeri i træ, hvor stort set kun elevator og trappetårne er i beton, samt et 9 cm betonlag lagt ud over dækkene mellem etagerne for at opnå den optimale dæmpning af lyden. Visionen hos bygherren AL2 bolig er, at byggeriet skal være et bæredygtigt bud på fremtidens bolig, og ambitionen er, at det både skal opnå Guld i den skrappe DGNB certificering og leve op til de danske 2020 krav. I den sammenhæng var valget af træ oplagt, da træ er naturligt, bruger mindre energi i fremstillingen, kan genbruges eller afbrændes til ny energi.

- Vi bruger kun certificeret træ, hvor der genplantes, og boligerne er tænkt bæredygtigt ned til mindste detalje. Der bliver ikke brugt en eneste trygimprægneret pind eller maling, selv de 32 mm tykke planker på facaden er ubehandlet gran, der sættes op med vandnæser mellem hver etage, der dels forhindrer regnvand i at løbe hele vejen ned af facaden, men også adskiller træet, så plankerne er nemme at skifte, når de bliver brudt ned.

Facaden beklædes med 32 mm tykke planker i ubehandlet gran, der får lov at patinere. Det forventes, at de på udsatte steder vil have en levetid på 20 år, mens de andre steder vil klare 30 år, hvorefter de er lette at skifte.

Fantastisk indeklima
Men træhusene handler om meget mere end godt miljø og energiregnskab. Det vigtigste er, at de bliver gode for mennesker at bo i, og i en af de første blokke, som er lukket og nået skridtet videre, bemærker afdelingschef for Hustømrerne i Aarhus Poul Erik Nielsen det straks. Her er ingen beton som afgasser, men en duft af træ og et fantastisk indeklima, og indvendigt i lejlighederne bliver der store vinduer til stor udsigt og masser af synligt træ, der dog får lidt hvid ludbehandling for ikke at blive for mørk med tiden.

- Det er det, der er ved træbyggeri. Det giver simpelthen så mange fordele for indeklimaet. Både luft og lyd. For eksempel bliver der ingen trinlyd at høre fra overboen i denne her konstruktion, siger han og bliver suppleret af Claus:

- Men fordelene er der også for alle de faggrupper, der skal arbejde her. De skal ikke vente på, at betonen tørrer. Ligeså snart huset er lukket, kan de gå i gang. De smiler ekstra, for træet er lige til at gå til, og de slipper for det tunge værktøj og kvartsstøv fra arbejdet i beton.

Det tager kun tømrerne cirka tre uger at rejse et råhus på fire etager, så det er lukket af.

11.000 kr. pr. m2
Men med alle de fordele, hvorfor er det først nu, vi ser etagebyggeri i træ herhjemme, når udlandet har været i gang i årtier?

- Jeg tror, det handler meget om traditioner. Svenskerne og nordmændene har haft træerne, og vi har haft leret, og så har man bygget med det. Der er også mange fordomme om, at træbyggeri kræver en masse vedligeholdelse, siger Poul Erik og bliver afbrudt af Claus:

- Det handler om at bygge fornuftigt som her, hvor man vælger nogle forebyggende og naturlige løsninger. Men også at folk ser, at det kan lade sig gøre. Jeg tror, at når vi er færdige med de her fantastiske boliger og folk ser det kan lade sig gøre for en rimelig penge - så kan det være med til at starte en sneboldeffekt, hvor vi får mere etagebyggeri i træ.

Og indtil videre ser både tidsplan og økonomi til at holde. Byggeriet kommer til at koste cirka 11.000 kroner pr. m2 inklusiv veje, forsyninger og parkeringspladser. I øvrigt er lejlighederne sprinklet, så de lovligt og med enkle tiltag kan bygges endnu højere og helt op til otte etager, hvis man får lyst til det.

Tekst og foto af Johannes H. Nørgård

Et hjørne skæres ud af endestykket – Det klarer motorsaven.

Fakta: Byggeriet
Bygherre: AL2bolig
Bruttoareal: 4.100 m²
Færdig til indflytning: jan 2018
Anlægssum: 56 mio. kroner
Arkitekt: Vandkunsten
Ingeniør: Moe
Leverandør: Profile A/S

 

I byggeriet bruges de løsninger, der giver mest mening. Til udhænget er det valgt en Brettstapel konstruktion.

Høj, højere træhus

I udlandet har man større erfaring og traditioner med at bygge huse af træ. Der er byggeri i højden et helt naturligt skridt, og faktisk er der opstået et kapløb om, hvem der kan bygge det højeste træhus:

2013 ’Forte’ i Melbourne Australien 10 etager.
2015 Treet’ i Bergen Norge, 14 etager
2016 ’Brocks Commons’ Vancouver Canada 18 etager
2018 ’HoHo’ Wien Østrig 24 etager

Fakta: CLT element

CLT blev opfundet af en fransk opfinder i 1980erne og er en slags limtræ, der adskiller sig ved at de 3, 5 eller 7 lag brædder er limet sammen i typisk 90 graders vinkel mellem lagene. Et element tager typisk 15- 60 minutter at lave. Typisk bruges: rødgran, skovfyr, lærk, pinjefyr eller ædelgran.

I kraft af krydslimningen har det opnået egenskaber som beton, hvilket gør det muligt at bygge højt og stort. Det er stift og stærk og ideelt til lange spænd som ved for eksempel etageadskillelser, gulve og lofter. Bredden ligger typisk fra 0,5 til 3 meter, mens længden kan være op til 24 meter, mens elementets tykkelse kan være op til 500 mm (50 cm).

Det har vist sig, at CLT elementer er konkurrencedygtige i pris. Især i flere etages bygninger, i kraft af den hurtige byggetid og nemme montering. For det er nemt at bore i og skære huller til gennemføringer uden tungt og støvende værktøj

Dertil kommer, at elementerne vejer fem gange mindre end beton, så man kan nøjes med et mindre og billigere fundament. Andre fordele er træets gode isolerende egenskaber, både i forhold til lyd og varme og det opfører sig forudsigeligt under evt. brand.

CLT elementer bliver flittigt brugt i lande som Østrig, Tyskland, England, Norge, Sverige samt Nordamerika og Australien.

Læs mere om Byggeri

2/6 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.