left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Urimeligt at lade ’hele aben’ havne hos den lille håndværker

Urimeligt at lade ’hele aben’ havne hos den lille håndværker

Nogle byggevirksomheder er kommet i klemme, fordi de har givet en fast pris på et byggeri, der strækker sig over en lang periode. Der rammer de voldsomme prisstigninger på materialer ekstra hårdt

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Alle i den danske byggebranche oplever i denne tid konsekvenserne af corona-krisen i form af meget store prisstigninger på byggematerialer.

Håndværkerne rammes ekstra hårdt, hvis den materialepris, de beregnede, da de gav tilbud, slet ikke holder hen over byggeperioden:

- Nærmest fra den ene dag til den anden kommer der voldsomme ændringer, som de slet ikke kunne forudse. Men et tilbud er ofte bindende, og derfor kan de ikke regulere prisen tilsvarende, selv om materialerne ikke er købt på kontrakt med fast prisaftale, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Uforskyldt problem
I værste tilfælde kan det betyde store tab og måske endda lukning for virksomhederne, og Morten Frihagen opfordrer derfor hele byggesektoren – fra leverandører til bygherrer - til at udvise fleksibilitet, når prisændringerne bliver for voldsomme:

- De må så at sige ’dele aben’, så den ikke sendes videre til enkelte virksomheder. Det er ikke rimeligt blot at lade ’aben’ havne hos den lille håndværker, der helt uforskyldt er havnet i problemet. Nogle virksomheder har givet tilbud, hvor de ikke kan regulere prisen, mens andre har brugt kontrakter, der giver mulighed for ændring ved helt særlige stigninger. Men uanset kontraktform er der mange, der kommer i klemme, siger Morten Frihagen.

I alles interesse
Han opfordrer derfor til, at alle er fleksible og deler den akut opståede byrde på en rimelig måde:

- Det er i alles interesse at byggesektoren kommer helskindet igennem den særlige situation. I øjeblikket hører vi fra virksomhederne, at der mangler vilje til at tage del i løsningen – både blandt leverandører og bygherrer. Selv når en kontrakt fastsætter, at der kan ske prisregulering, spændes der ben for det, ved at stille store krav om dokumentation for at stigningen er helt ekstraordinær. Også selv om alle kan se, at det, der sker på markedet lige nu, er helt uden fortilfælde, siger Dansk Håndværks direktør.

Risikerer virvar af forbehold
Dansk Håndværk understreger at en fælles løsning også vil betyde, at markedet fortsat vil være smidigt, når den helt særlige situation er normaliseret:

- Lad os undgå at håndværkerne fremover skal bruge kontrakter med et virvar af forbehold i forhold til pris- eller materialeændringer ved indkøb hos leverandører og i kontrakter med bygherrer. Udvis fleksibilitet og vær med til at løse problemerne, så vi kan få normaliseret markedet hurtigst muligt, lyder opfordringen.


Læs mere om Byggeri

17/9 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.