Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Varme og omsorg i arkitekturen Bygningen danner en tryg ramme for ældre demente bl.a. på grund af bygningens 8-tals form.

Varme og omsorg i arkitekturen

Plejecenter på Samsøvej i Holbæk er formet som et 8-tal. Efter plejecenteret har været i brug i snart et år, er totalrådgiverens konklusion, at arkitekturen har en positiv effekt for beboere og personale

På en lille forhøjning i den østlige del af Holbæk ligger det nye 8-talsformede Samsøvej Plejecenter på 5.600 kvadratmeter og indtager en markant plads i området. Solens stråler bevæger sig hen over bygningens sorte Steni-facade i forskellige glansgrader og skaber et evigt skiftende udtryk hen over den buede facade.

Rundt i bygningens to cirkler er et væld af forskellige udsigtspunkter over bl.a. Holbæk Fjord, og midt i de to cirkler er to gårdhaver for bebeboere og personale.   

Plejecenteret kom på tegnebrættet som konsekvens af lukningen af en række ældre plejecentre i Holbæk og på bestilling fra bygherren Holbæk Kommune og boligselskabet Domea. Det nye plejecenter skulle kunne rumme 75 boliger á 75 kvadratmeter, hvor de mest plejekrævende ældre borgere skulle bo.  

Stram økonomisk ramme
Arkitektvirksomheden Kullegaard stod i spidsen for udviklingen af byggeriet som totalrådgiver - et byggeri hvor både bygherrens og brugernes interesser skulle favnes inden for en stram økonomisk ramme.

- Ambitionen har været at skabe et byggeri med fokus på hjemlighed, som kan holde mange år frem, hvad angår både arbejds- og boligrammer, siger Kasper Kullegaard, arkitekt og partner i Kullegaard A/S.

Det 8-tals formede plejecenter blev tegnet på baggrund af bl.a. inspirationsture, workshops, mock-ups m.m. De mange inputs blev til et egentligt projekt og byggeri, hvor erfaringer og idéer fra bygherre, plejepersonale og interesseorganisationer er indarbejdet.

- Med de runde former og gangforbindelsen, hvor de to cirkler mødes, forsøger vi at foregribe, at der i fremtiden formentlig er nedskæringer og færre ’varme hænder’ i plejesektoren. Bygningens geometriske form er nemlig med til at minimere gangarealet, og midterpunkterne i de to cirkler betyder, at personalet har kortere afstand rundt om i bygningen. Plejecenteret er et stort sted, men de runde former og boligernes placering i den ydre del af cirklen skaber gode oversigtsforhold og overblik for både personale og beboere, forklarer Kasper Kullegaard.

Form tilbyder frihed til demente
Forventningen var også, at man ved at forme bygningen som et 8-tal kan lade ældre demente gå ture i bygningen og i gårdhaverne, uden personalet behøver at holde øje med, om de forlader bygningen. Beboerne møder nemlig aldrig en dør for enden af en gang på grund af bygningens runde former.

Ifølge plejecenterets leder, Tine Gelting, lader bygningens form netop til at have den ønskede effekt. 

- Vi har mange beboere, som er meget demente. Vi har snart boet her i et år, og i den tid har vi kun oplevet få beboere, der er gået ud af døren. Demente har brug for afgrænsede rum, og det skal være nemt for dem af finde tilbage igen, når de går ture på gangene. Når de går rundt i cirklen uden at møde enden af gangen, kommer de altid tilbage til deres egen lejlighed, som de kender, forklarer Tine Gelting.

- Når beboerne sidder i gårdhaven, er den virkelighed, de møder, afgrænset til den cirkel, de sidder i. Det gør det nemmere for dem at overskue og nyde at være i haven, tilføjer hun.         

Mere socialt samvær
Arkitekturen har også betydet, at beboerne oplever mere socialt samvær, fordi der er fællesrum med plads til aktiviteter for en hel bogruppe. Det betyder meget for beboerne og ikke mindst personalet, der ikke længere skal være alene med en lille gruppe af beboere.

Entreprenørvirksomheden STB Byg vandt opgaven med at bygge plejecenteret i hovedentreprise. STB Byg og Kullegaard havde før samarbejdet om nybyggerier og har sidenhen arbejdet sammen om flere store projekter. 

- STB Byg kunne gennemskue, hvad vi havde i tankerne. Derfor kunne de også give en pris på byggeriet, hvor vi kunne få alt det, vi, brugerne og bygherre havde drømt om trods en begrænset projektøkonomi. Deres forslag til optimering af byggeriet forringede ikke byggeriet - tværtimod, siger Kasper Kullegaard.

Den markante sorte og runde facade er det første, beboere, personale og besøgende møder ved ankomst til plejecenteret.

- Bygherre ønskede den facadebeklædning, der havde den længste levetid. Derfor faldt valget på Steni Colour. Det valg gav os samtidig mulighed for at lege med to forskellige glansgrader af den samme sorte farve på den udvendige facadeflade. Facaden er stramt modulopdelt, så der ingen steder på facaden er skæringer og opdelinger af de enkelte plader. Derudover er en vis andel af facaden bevidst udført med en højere glans end den resterende facade. Det giver en dybdevirkning og understreger de buede facader og bygningens ikoniske form, forklarer Kasper Kullegaard.

-cmn


Facaden er beklædt med sorte Steni-plader, der er med til at skabe bygningens udtryk. For bygherre og rådgiver var det derfor afgørende, at det var en facadeplade med markedets længste levetid.  

Læs mere om Byggeri

25/11 2016
AfskærmningAlu stigerArbejdsmiljø-koordineringBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring pladerBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygherrerådgivningBygningsafsætningBygningsrenoveringCarportanlægCykeloverdækningFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerGrøn energiHurtig porteIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKalkudfældnings fjernerKranerLamellerLandinspektørLejderLimtræLofterMalingMaskinstyringMultistigerOmbygningPanelerPerforerede panelerPortautomatikPorteRådgivningRenovering - ombygningRullestilladsSandwichpanelerSaxliftSkruefundamenterSkure og modulerSokkelrenderSpieringskranSportsløsningerStålåseStålprofilerStigerStilladserStukSyre erstatningSøjlerTapetTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonTræbroerUni rensVarmepumperVægbeklædningVæggeVægsaveVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder