Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Venstre afviser behov for infrastrukturkommission

Venstre afviser behov for infrastrukturkommission

Men Kristian Pihl Lorentzen opfordrer til, at der straks efter det kommende folketingsvalg indgås et forlig om investeringer i infrastrukturen frem mod 2030

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Venstres Landsmøde
Herning

Branchedirektør Henrik Friis fra Dansk Infrastruktur har over for BygTek slået til lyd for, at der nedsættes en infrastrukturkommission, som kan præsentere et oplæg næste sommer til, hvordan der de kommende år frem til 2030 prioriteres i infrastrukturinvesteringerne.

Han peger på, at regeringen har bebudet, at der ikke er økonomisk råderum til de pågældende investeringer før 2021. og derfor mener Henrik Friis, at det ikke kan gå hurtigt nok med at træffe beslutningerne, hvis man skal være klar til at sætte spaden i jorden i 2021.

Men det afviser Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen. Han mener ikke, at der skal nedsættes en kommission, men at partierne straks efter et valg skal sætte sig sammen og lægge en plan for de lange linier i transportpolitikken.

Skal ud over stepperne
BygTek mødte ’Danmarks Mr. Vej’ ved Venstres landsmøde i Herning, og han sagde blandt andet:

- Jeg er enig i, at vi fra politisk side skal ’ud over stepperne’ med en infrastrukturplan. Men det er urealistisk at tro, at vi kan blive enige om en sådan plan med et folketingsvalg lige om hjørnet. Infrastruktur skal for en gang skyld være et af hovedtemaerne i den kommende valgkamp. Det er der brug for. Alt for mange steder i Danmark spilder både pendlere og erhvervslivets transporter tiden med at holde i kø. Det koster store tab i størrelsesordenen 20 milliarder kroner om året. Derfor SKAL vi have udbygget vores infrastruktur. Men jeg er modstander af en kommission, fordi vi allerede har alle brikkerne på bordet. Nu er det så op til os som politikere at lægge puslespillet. En kommission forsinker bare tingene, siger Kristian Pihl Lorentzen til BygTek.

Savner meldinger fra Socialdemokratiet
Han mener, at politikerne umiddelbart efter et folketingsvalg kan lave en ’masterplan’, hvor de prioriterer de brikker, som allerede ligger på bordet:

- I Venstre arbejder vi med en masterplan, hvor vi gennemgår projekterne region for region. Vi ved præcis, hvad der er behov for. Det er en politisk vurdering, men en kommission består ikke af politikere. Det er eksperter, og de har allerede givet os de nødvendige input. Først og fremmest gælder det om at skaffe MANGE penge. Det er Venstre i gang med, men vi håber, at andre partier også byder ind. Eksempelvis Socialdemokratiet som indtil videre har afsat nul kroner til infrastruktur. Jeg håber, at vi allerede i juni næste år kan indgå en bred politisk aftale om, hvad der skal investeres i frem mod 2030, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Stor og visionæraftale i 2009
Han henviser til aftalen fra 2009, som han kalder ’stor og visionær’ og er enig i, at det haster med en ny aftale:

- Netop derfor har vi ikke brug for kommissioner. Vi skal, ligesom det sker i Tyskland, Sverige og Norge, over til en langsigtet planlægning, der rækker 10-12 år frem. Planen skal ’rulles’, så vi hvert fjerde år kan revidere den og ’tage det lange lys på’, siger Venstres ordfører.

BygTek peger på, at staten kunne lånefinansiere store anlægsprojekter med et samfundsøkonomisk afkast på 8-12 procent, men til en lånerente på under én procent. Det ville være en god investering for enhver virksomhed.

Kristian Pihl Lorentzen erkender, at politikerne er ’dårlige købmænd’, og at infrastrukturinvesteringer er som at ’samle guld op fra gaden’:

- Samfundet får meget store gevinster af infrastruktur, og modsat store tab, hvis vi ikke investerer i infrastrukturen. Målet må være en plan, der gør det muligt at starte asfaltudlæggerne i januar 2021, slutter Venstres transportordfører gennem de seneste 12 år.

Læs mere om Byggeri

19/11 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder