Aktuelle nyheder om byggebranchen - Døre & vinduer

Vil sige farvel til duggede ruder

Moderne lavenergivinduer isolerer så godt, at de kan dugge til på ydersiden i koldt vejr. Et nyt projekt skal udvikle ny avanceret plasmateknik, som kan udstyre ruderne med en billig og holdbar antidug-belægning

Del artiklen på
Tidligere var dug på ruden kun noget, der optrådte på indersiden af vinduet, men lavenergivinduer med tre lag glas er blevet så effektive og isolerende, at der under visse vejrtyper opstår dug på ydersiden af dem.

Vinduerne kan ellers bidrage positivt til energiregnskabet for et hus, da energien der tilføres med det indfaldende sollys, kan overstige varmetabet ud gennem vinduerne. Men selvom det luner på energiregnskabet, kan det være frustrerende at skulle se på de uigennemsigtige, duggede vinduer inde fra sin stue.

Problemet kan afhjælpes ved en speciel belægning på det yderste glas, men det har hidtil krævet dyre og sjældne materialer.

Nu vil projektet SmartCoating udvikle en billig, alternativ belægning, der skal kunne modstå ydersidens dug. DTU Energi har i lille skala vist, at brugen af materialet aluminiumzinkoxid (AZO) kan få de ønskede egenskaber, men det er en udfordring at udvikle en proces, der kan pålægge en ensartet belægning på store arealer som vinduesruder. Dette bliver en central opgave i projektet.

Ved at pålægge et tyndt elektrisk ledende lag på ydersiden af glasset modvirkes det, at glasset frigiver sin varmeenergi til omgivelserne og dermed afkøles - dette sikrer, at ruden ikke dugger til.

Et meget stærkt team
Projektet er støttet af Innovationsfonden, der investerer i iværksættere, forskere og virksomheder med viden og ideer, der skaber vækst og arbejdspladser i Danmark, og udføres i samarbejde med DTU Energi, Polyteknik A/S og Velux A/S.

- Det er lykkedes os at samle et meget stærkt team til SmartCoating-projektet: Polyteknik AS har et indgående kendskab til plasmadeponeringsteknikker i industriel størrelse som komplementerer DTU Energis store indsigt i plasmaprocesser og tyndfilmkarakterisering perfekt. Med den tredje projektpartner Velux, der råder over avancerede testfaciliteter og har et indgående kendskab til vinduesmarkedet, dækker projektet alle de fornødne kompetencer, udtaler seniorforsker Eugen Stamate fra DTU Energi, der leder projektet.

-los

Om partnerne
DTU Energi er et institut på Danmarks Tekniske Universitet med fokus på funktionelle materialer og deres anvendelse til bæredygtige energiteknologier. Instituttet råder over et plasmalaboratorium med state-of-the-art pålægnings- og karakteriseringsfaciliteter.

Polyteknik A/S er en dansk virksomhed, der sælger ydelser, komponenter og systemer til pålægning af avancerede tyndfilm.

Velux A/S producerer og sælger ovenlysvinduer.

Investering
Innovationsfonden: 7 mio. kr.
Samlet budget: 10 mio. kr.
Varighed: 3 år
Officiel titel: SmartCoating – Durable, transparent and low emissivity coatings on large-area glass substrates based on aluminium doped zinc oxide

Baggrunden:
Dug optræder når luft afkøles så meget, at vanddampen i den bliver til dråber af vand. På dårligt isolerende vinduer er det normalt et problem på den indvendige side. Den inderste rude er så kold, at der dannes dug, når den fugtige indendørs luft møder ruden.

Det er sjældent et problem med lavenergivinduer, da isolationsevnen her er så god, at temperaturen af det inderste glas er tæt på stuetemperatur. Men netop på grund af den gode isolationsevne kan det yderste lag glas omvendt blive så koldt, at udeluftens indhold af vanddamp fortættes på det.

I dag benyttes grundstoffet indiumtinoxid (ITO) til at modstå duggen. ITO anvendes også i bl.a. solceller, touchskærme og fladskærme, og der er derfor stor efterspørgsel efter det.

Gennem Smartscoating-projektets antidug-belægning, der er markant billigere end det eksisterende materiale, skabes et meget større marked for ikke-duggende lavenergivinduer.


Læs mere om Døre & vinduer

8/2 2017

Mest læste


Seneste nyheder