Aktuelle nyheder om byggebranchen - El & Belysning

Blinkende belysning i Odense Idrætspark

Blinkende belysning i Odense Idrætspark

Tiden var knap og kravene ekstremt høje, da belysningen i idrætsparken i den fynske hovedstad skulle udskiftes

Del artiklen på

Store sportsbegivenheder fortjener god fjernsynsdækning, og det var et krav fra idrætsparkens side, at den nye belysning skulle være velegnet til tv-transmission. Det kræver høj regelmæssighed i belysningen og et minimum af flicker, så de levende billeder ikke flimrer. Det stillede særlige krav til komponenterne i LED-armaturerne og affødte mange beregninger undervejs.

I armaturerne til de to ishaller skulle der integreres RGB-styring. Fra idrætsparkens side ønskede man nemlig at skabe lysscenarier i farver – som en ekstra stemningsgiver til ishockeykampe og skøjtestævner. Herudover skulle armaturerne i ishallerne være af en støbning, så de kunne klare flyvske pucke.

Den slags henter man ikke lige ned fra hylderne hos nærmeste grossist. Faktisk fandtes armaturerne slet ikke som LED, så de skulle først udvikles og produceres af Riegens. I alt var der tre måneder til hele forløbet med at få projekteret, produceret og installeret belysningen i ishallerne, og det lagde et vist pres på de involverede, ikke mindst AllTek.

- Isen blev pillet af i seks uger, og det var den tid, vi havde til at tage den gamle belysning ned og sætte den nye op. Hvis tidsplanen skred, og vi ikke kunne aflevere til sæsonstart, ville projektet blive rykket et år. Man kan jo ikke udskifte belysningen, mens der bliver spillet kampe på isen, og man kan heller ikke lukke hallerne for brugerne, for det koster rigtig mange penge i tabt indtjening, siger Peter Møller-Bertram, afdelingsleder hos el-installatøren AllTek, der i foråret 2016 vandt entreprisen med installation af ny LED-belysning i Odense Idrætspark.

Entreprisen blev budt ud som en del af Odense Kommunes energioptimeringsprojekt ’Energy Lean’, der har til formål at nedbringe CO2-udslippet fra kommunens bygninger – fra børneinstitutioner til skoler, kulturhuse, museer, kontorer og sportsanlæg.

Men det lykkedes altså at blive færdig, inden sæsonen gik i gang. Og i dag kan idrætsparken bryste sig af at have Nordeuropas første ishockeyhal med RGB-belysning. Det farvede lys er en fast del af ishockeyklubben Odense Bulldogs kampe - f.eks. blinker klubbens signaturfarver, rødt og grønt, når der bliver scoret mål.  

-kj

Læs mere om El & Belysning

30/3 2017