Aktuelle nyheder om byggebranchen - El & Belysning

Brug pæren inden du roder med el På sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan man se, hvad man må og ikke må udføre af el-arbejde. Se link nedenfor.(foto. Sikkerhedsstyrelsen)

Brug pæren inden du roder med el

Selv mindre elulykker kan give varige nerveskader, viser ny svenske undersøgelse. Derfor er det vigtigt at rådføre sig med en elinstallatør inden man kaster sig ud i tilladte gør det selv-projekter, lyder det fra Tekniq

Del artiklen på

En undersøgelse fra den svenske sikkerhedsstyrelse Elsäkerhetsverket viser ifølge Videncenter for Arbejdsmiljø, at selv mindre elulykker kan forårsage varige skader.

Undersøgelsen konkluderer, at det ofte er små nervetråde i arme, hænder og fingre, der bliver skadet, når man udsættes for selv små stød. Symptomerne er smerte, nedsat følelse og svaghed, som i værste tilfælde kan medføre forringet finmotorik.

Underdirektør i Tekniq Simon O. Rasmussen mener, der er al mulig grund til at tænke sig godt om, inden man kaster sig over elprojekter hjemme i privaten.

- Det er en alvorlig sag at arbejde med el. Det kan have ubehagelige følger, hvis du for eksempel glemmer at slukke for strømmen, inden du går i gang med arbejdet, eller hvis du kommer til at forbinde vaskemaskine eller komfur forkert, siger han.

Det meste må man ikke selv
Han understreger, at det meste elarbejde er autorisationsbelagt. Det betyder, at det kun må udføres af en autoriseret elinstallatør.

- Det kan for eksempel være sådan noget som at etablere en stikkontakt. Selvom det umiddelbart kan virke ligetil for en erfaren handyman, så er det ulovligt og kan, som den svenske undersøgelse viser, have alvorlige konsekvenser, hvis man kommer galt afsted.

- I Danmark har vi krav om autorisation netop for at sikre, at elinstallationer udføres og serviceres korrekt af hensyn til sikkerhed, sundhed og miljø, siger Simon O. Rasmussen.

Spørg hellere en gang for meget
På den danske Sikkerhedsstyrelses hjemmeside kan man se, hvilke opgaver der skal udføres af en autoriseret elinstallatør, og hvilke opgaver man som forbruger selv må udføre. På hjemmesiden findes også et register over de installatører, som har autorisation til at udføre det risikofyldte elarbejde.

- Helt grundlæggende bør du altid rådføre dig med din lokale elinstallatør, inden du går i gang med elarbejde i hjemmet. På den måde er du på den sikre side – både i forhold til loven og sikkerheden, siger Simon O. Rasmussen.

-jhn

SE HVAD DU MÅ LAVE SELV - OG HVAD DU SKAL HOLDE FINGRENE FRA HER

Om Tekniq
Brancheorganisationen Tekniq repræsenterer 2.800 tekniske installationsvirksomheder. Installationsbranchen beskæftiger 44.000 medarbejdere og har en årlig omsætning på 47 milliarder kroner. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer, primært inden for det autoriserede område.

Læs mere om El & Belysning

8/8 2017