Aktuelle nyheder om byggebranchen - El & Belysning

Klamphuggere har gyldne tiderUnderdirektør i Tekniq, Simon O. Rasmussen. (Foto: Thomas Steen Sørensen)

Klamphuggere har gyldne tider

Det står skidt til i flere og flere bygninger i Danmark. Når de autoriserede el- og vvs-installatører besøger kunderne, opdager de en stigende mængde af ulovligt udført arbejde

Del artiklen på

Antallet af farlige og ulovlige el- og vvs-installationer vokser, selvom myndighederne har lovet et større fokus på at bekæmpe ulovlighederne, lyder det fra de autoriserede el- og vvs-virksomheder.

- Forbrugerne spilder penge, når de får udført el- og vvs-arbejdet ulovligt. Arbejdet skal nemlig laves om igen. Man kommer let til at betale det dobbelte af, hvad det ville have kostet at få det gjort rigtigt første gang, siger underdirektør Simon O. Rasmussen, Tekniq Installatørernes Organisation.

Utætte skjulte vandrør, tæringer, forurenet drikkevand og brandfarlige elektriske installationer opdages oftere og oftere, når de autoriserede el- og vvs-virksomheder besøger kunderne. Meget ofte er årsagen, at ulovligt arbejde er så dårligt udført, at det må laves om.

Problemet er voksende
Ifølge en medlemsundersøgelse fra Tekniq oplever ni ud af ti el- og vvs-virksomheder, at uautoriserede håndværkere bruges til autorisationskrævende opgaver og problemet er voksende.

- Ulovligt udførte installationer kan forårsage meget betydelige skader for sundhed, sikkerhed og miljø. Derfor kræver arbejdet kompetencer og en særlig påpasselighed. Det sikrer vi gennem autorisationsordningen, siger Simon O. Rasmussen.

- Vores undersøgelse viser, at man spilder mange penge, hvis man benytter virksomheder, som ikke har den fornødne autorisation. Syv ud af ti virksomheder i branchen har været kaldt ud for at rydde op og udbedre arbejde, som har været udført af klamphuggere, fortæller underdirektøren fra Tekniq.

Myndigheder griber ikke ind
De autoriserede virksomheder opdager da også stadigt flere fejl, når de er ude hos kunderne.

- Der er sket et skred i de seneste år. 99 procent af alle vores medlemsvirksomheder oplever ulovlige el- og vvs-installationer, et stort flertal støder endda på dem ret ofte. Desværre oplever vi oveni, at myndighederne yderst sjældent skrider ind med bøder og straf til dem, der bryder loven og udfører arbejde, som de ikke har den lovpligtige autorisation til, siger Simon O. Rasmussen.

For to år siden var der bødestraf til 20 procent af alle, der blev taget i at udføre ulovligt arbejde. I Sikkerhedsstyrelsens seneste opgørelse er bødestraffene faldet til bare fem procent.

- Man skærpede bødestraffen ved lovændringen i 2014 og derfor er det skuffende, at så få sager forfølges. Det harmonerer heller ikke med, at myndighederne flere gange har lovet at skride hårdt ind over for klamphuggere, siger Simon O. Rasmussen.

-cmn

Læs mere om El & Belysning

16/11 2016