Aktuelle nyheder om byggebranchen - El & Belysning

Kulturikon krævede fleksibelt lys Den helt rigtige lysløsning skulle findes, så kulturånden i den ikoniske bygning kunne bevares.

Kulturikon krævede fleksibelt lys

Det var et møde mellem klassisk designhistorie og moderne belysning, da Langelinie Pavillonen skulle have udskiftet lamper

Del artiklen på

Da arkitekterne Eva og Niels Koppel i 1956-1958 byggede Langelinie Pavillonen, var det den tredje af sin slags på adressen. Siden Vilhelm Dahlerup byggede den første i 1884, har bygningerne tæt på Den Lille Havfrue spillet en stor rolle for den københavnske kultur- og designhistorie og været et populært mødested for Københavns bedre borgerskab.

Det var derfor en stor opgave, der stod foran el-installatør Axeltoft & Søndergaard, da de blev bedt om at udskifte belysningen i Langelinie Pavillonens konferenceområde.

Med forskelligartede funktioner og arrangementer som møder, konferencer, ferniseringer og middage efterspurgte Langelinie Pavillonen en løsning, der var både fleksibel og brugervenlig.

- Kravene var mange, og blandt andet ville de have en løsning, der ikke blændede brugerne af lokalet, men samtidig var kraftig nok til at kunne lyse det op ved behov, fortæller indehaver af Axeltoft & Søndergaard, Jacob Axeltoft.

Koglen er født i Langelinie Pavillonen
Ud over de tekniske funktioner var der fra Langelinie Pavillonen et ufravigeligt krav om, at belysningen passede ind i den ikoniske bygnings designkultur. Dansk design har nemlig en særlig plads i Langelinie Pavillonen, og store danske arkitekter og designere som blandt andet Poul Henningsen, Børge Mogensen og Verner Panton har været med til at sætte deres præg på bygningerne.

Således fik Poul Henningsen i 1957 til opgave at stå for belysningen, da Eva og Niels Koppel var midt i nyopførelsen af Langelinie Pavillonen. Bestillingen resulterede i Koglen, som i dag er kendt som en af Poul Henningsens mest populære lamper.

Gik straks i gang
Axeltoft & Søndergaard forelagde udfordringen for Bright by Flash Light Group, der straks gik i gang med opgaven. Da der ikke var en lampe i virksomhedens sortiment, der passede til kravene, gik de i dialog med deres internationale leverandørkreds for at finde den helt rigtige løsning.

- Vores produkter er håndplukkede og nøje udvalgt til det danske marked, hvor vi sammen med vores leverandører finder og udvikler de produkter, som ingeniører og bygherrer har behov for. Men vi oplever også løbende situationer, hvor arkitekter og rådgivere efterspørger specielle produkter, der ikke er på det danske marked - og så udvikler eller finder vi det blandt vores leverandører og samarbejdspartnere, fortæller konsulent Rasmus Højland Brusgaard.

Lysstyring er vigtig for stemningen
Brights løsning til Langelinie Pavillonen blev en Honeycomb 13W 3000K hvid med Dali-lysstyring. Netop lysstyringen var en vigtig detalje, fortæller Jacob Axeltoft:

- Der skal kunne skrues helt op for lyset under nogle arrangementer og omvendt være dæmpet belysning ved eksempelvis middagsselskaber. Samtidig var det essentielt, at lyset kunne betjenes i zoner, siger Jacob Axeltoft.

-los

Læs mere om El & Belysning

7/11 2017