Kun tre procent bruger robotteknologi i byggeriet - og det er en skamEn afmærkningsrobot er et af de oplagte eksempler på, hvordan byggebranchen kan lade manuelle opgaver erstatte af robotter. Illustrationen er selvsagt AI-genereret.

Kun tre procent bruger robotteknologi i byggeriet - og det er en skam

Bygge- og anlægsbranchen halter gevaldigt efter industrien, når det kommer til at udnytte kunstig intelligens og automatisering i dagligdagen. Ny analyse dokumenterer, hvordan teknologien kan være med til at løse udfordringen med mangel på elektrikere

Mens cirka 38 % af industrivirksomhederne bruger robotteknologi, så er billedet helt anderledes i bygge- og anlægsbranchen, viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Brugen af kunstig intelligens er stigende, men byggebranchen halter stadig efter industrien.

Det er ifølge Tekniq Arbejdsgiverne en skam.

Erhvervsorganisationen har sammen med Dansk El-Forbund lavet en analyse, der viser, at netop brugen af robotteknologi helt bogstaveligt kan være den hjælpende hånd i dagligdagen med stor mangel på blandt andet elektrikere.

- Vi har vist et stort uindfriet potentiale for at automatisere og opnå effektiviseringsgevinster, som, jeg håber, får flere i branchen til at tage springet ud i 'robothavet', siger Maria Schougaard Berntsen, der er underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.

Og det behøver ikke at være science fiction og fremtidsmusik. Faktisk kan op mod 14 % af den forventede mangel på arbejdskraft i elbranchen i 2030 løses ved, at installationsvirksomhederne tager de kendte automationsløsninger i brug.

Vel at mærke dem, de kan købe allerede i dag, viser analysen.

- Industrivirksomhederne har gennem årtier gjort brug af robotteknologi. Nu er teknologierne modnet, og kombinationen med AI gør det helt oplagt for virksomhederne i byggebranchen også at træde ind på den scene og høste gevinsterne, siger Maria Schougaard Berntsen.

I løbet af projektet blev 13 elektrikeropgaver på tværs af renovering, service og nybyggeri fremhævet som egnede til at blive automatiseret og optimeret med ny eller eksisterende teknologi.

Det afslørede et stort potentiale i at automatisere opgaver som træk af kabler, hulboring i vægge og lofter, opmåling og afmærkning samt rilleskæring.

- Vi har manglet et overblik over automationsmulighederne i branchen. Nu kan vi vise, hvordan man kan gribe det an – og at selv mindre virksomheder kan drage fordele af automatisering uden, at det behøver at koste en bondegård.

- De bedste resultater kommer, når ledelse og medarbejdere er i dialog om mulighederne, siger Lars B. Sørensen, områdeleder i Dansk El-Forbund.

På tværs af installationsbranchen kan automatisering af disse opgaver med eksisterende teknologi frigøre arbejdstid tilsvarende 929 årsværk (14 % af den forventede mangel i 2030), ifølge estimater fra HowToRobot.

HowToRobot vurderer, at der kan frigøres helt op til 4660 årsværk blandt elektrikerne, hvis der investeres i at udvikle nye løsninger. Det svarer til 70 % af den forventede mangel på elektrikere i 2030.

-dc

23/8 2024