Aktuelle nyheder om byggebranchen - El & Belysning

LED kan spare 53.000 tons CO2-udledning

LED kan spare 53.000 tons CO2-udledning

Danske detailbutikker ønsker at skifte til LED og med god grund: På landsplan kan spares 249 mio. kr. ved et skifte til LED

Del artiklen på

I 2016 og 2017 har flere end hver tiende af Danmarks små og mellemstore detailbutikker haft besøg af Energistyrelsens kampagne 'Mindre strøm, mere bundlinje'. Besøgene har afdækket, at butikkerne ved at udskifte deres lyskilder til LED kan spare 249 mio. kr. og 53.000 tons CO2-udledning over syv år.

- Jeg synes, at det her er et godt eksempel på, at mange bække små kan gøre en stor å. Og alene ved at tænke i mere energirigtige lyskilder kan butikkerne faktisk rykke på noget i forhold til at mindske CO2-udledningen og så spare penge samtidig, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Den seneste evaluering af kampagnebesøgene viser, at hele 29 % af virksomhederne efterfølgende har kontaktet en elektriker, installatør eller lysleverandør for at udskifte deres nuværende belysning til LED-belysning. Yderligere 24 % overvejer at søge rådgivning omkring udskiftning af deres belysning.

Finansiering er den største barriere for de små butikker, men otte ud af ti besøgsbutikker vurderer det sandsynligt eller meget sandsynligt, at de vil vælge LED næste gang, de skal udskifte belysningen i butikken.

- Energistyrelsens kampagne viser, at der er meget at komme efter ude i detailhandlen, og at butiksbesøgene sammen med de konkrete beregninger har givet butikkerne mod på at kigge energiforbruget efter i sømmene. Noget, jeg håber, de vil fortsætte med - også på andre områder end belysning, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Fakta:
- Den årlige CO2-udledning pr. indbygger i Danmark 6,9 tons.
- Kampagnen 'Mindre strøm, mere bundlinje' har besøgt 2102 små og mellemstore detailbutikker i 39 kommuner, hvoraf næsten halvdelen har et besparelsespotentiale.
- Det gennemsnitslige besparelsespotentiale pr. butik er 31.051 kr. over syv år.

-kj

Læs mere om El & Belysning

16/8 2017